Otvárací ceremoniál bude prvýkrát mimo štadióna. Dohliadať naň bude 45-tisíc policajtov

Policajti hliadkujú na moste cez rieku Seina v Paríži pred OH 2024.
Policajti hliadkujú na moste cez rieku Seina v Paríži pred OH 2024. (Autor: TASR/AP)
TASR|17. júl 2024 o 20:53

Ceremoniál má naživo sledovať asi stovka vysokopostavených politikov a očakáva sa, že na brehoch Seiny sa zíde viac než 300.000 divákov.

PARÍŽ. Na otvárací ceremoniál OH 2024 v Paríži bude dohliadať zhruba 45.000 policajtov. V stredu to potvrdil riaditeľ plánovacieho úseku hier Lambis Konstantinidis.

Podujatie sa bude prvýkrát v histórii konať mimo štadióna. Približne 80 lodí odvezie 26. júla niekoľko tisíc športovcov na šesťkilometrovej trase po Seine a okolo najznámejších parížskych pamiatok od Pont d’Austerlitz po Eiffelovu vežu.

Ceremoniál má naživo sledovať asi stovka vysokopostavených politikov a očakáva sa, že na brehoch rieky sa zíde viac než 300.000 divákov.

To prirodzene vzbudzuje obavy ohľadom bezpečnosti, k čomu prispel aj víkendový útok na amerického exprezidenta Donalda Trumpa.

"Je to šesťkilometrová trasa, takže je to obrovská oblasť na monitorovanie. Preto potrebujeme toľko bezpečnostných zložiek. Naše bezpečnostné plány sú veľmi dynamické a vždy berú do úvahy najnovšie udalosti, ktorým sa snažia prispôsobiť," uviedol Konstantinidis.

Dodal, že v rámci bezpečnosti organizátori spolupracujú so zahraničím.

"Veľmi úzko spolupracujeme s americkými bezpečnostnými službami a ich tajnými službami. Sme si istí, že sme na rovnakej vlne, ale v dôsledku toho nešťastného incidentu sme nemuseli meniť nič," citovala Konstantinidisa agentúra Reuters.

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Paríž 2024»Otvárací ceremoniál bude prvýkrát mimo štadióna. Dohliadať naň bude 45-tisíc policajtov