Zimná olympiáda 2018 (ZOH, Pjongčang, Južná Kórea)

Grécky slalomár Ioannis Proios zapaľuje olympijskú pochodeň počas jej slávnostného odovzdávania kórejským organizátorom ZOH 2018 v Pjongčangu na aténskom štadióne Panathinaikon  31. októbra 2017.
Grécky slalomár Ioannis Proios zapaľuje olympijskú pochodeň počas jej slávnostného odovzdávania kórejským organizátorom ZOH 2018 v Pjongčangu na aténskom štadióne Panathinaikon 31. októbra 2017. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|4. jan 2018 o 13:31

Zimná olympiáda sa v roku 2018 koná od 9. do 25. februára.

"Mali obdivuhodnú vytrvalosť dlhodobo presviedčať svet, že dokážu urobiť olympiádu na úrovni," vyhlásil v júli 2011 vtedajší prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár.

Členovia Medzinárodného olympijského výboru (MOV) vtedy v juhoafrickom Durbane rozhodli, že zimné olympijské hry v roku 2018 zorganizuje juhokórejský Pjongčang. Ten uspel v konkurencii nemeckého Mníchova a francúzskeho Annecy. Už v prvom kole hlasovania získal dve tretiny všetkých hlasov.

"Pripravíme veľmi dobrú olympiádu. Toto je víťazstvo pre celú Kóreu a ďakujeme za toto právo," odkázal vtedajší prezident krajiny Lee Mjung-Pak.

Opäť pri mori

Zimná olympiáda 2018 sa oficiálne začne 9. februára 2018, kedy je na programe aj otvárací ceremoniál. Prví športovci sa však v akcii predstavia už o deň skôr.

ZOH 2018 sa končia 25. februára 2018.

Celkovo v Južnej Kórei rozdajú sady medailí v 102 súťažiach, ktoré ponúkne dokopy pätnásť športov, patriacich do programu zimnej olympiády 2018.

Športy na ZOH 2018:

  • ľadový hokej
  • krasokorčuľovanie
  • rýchlokorčuľovanie
  • rýchlokorčuľovanie na krátkej trati (šortrek)
  • curling
  • alpské lyžovanie
  • skoky na lyžiach
  • severská kombinácia
  • snoubording
  • bežecké lyžovanie
  • biatlon
  • akrobatické lyžovanie
  • boby
  • sane
  • skeleton

Po Vancouveri 2010 a Soči 2014 sa tretí raz za sebou uskutočnia olympijské hry takmer pri mori. Pjongčang leží iba 126 kilometrov od soulského letiska Inčeon.

S metropolou, dejiskom letných hier 1988, je skvelo spojený sieťou diaľnic i železníc.

Centrom olympiády bude rezort Alpensia pri samotnom Pjongčangu, kde plánujú takmer všetky súťaže na snehu.

Časť zjazdárskych súťaží umiestnili do strediska Jeongseon, kde diváci uvidia zjazd, superobrovský slalom a superkombináciu. Obrovský slalom a slalom bude hostiť Jongpchjong.

Snoubording i akrobatické lyžovanie privíta Bokwang Phoenix Park.

Druhým centrom zimných olympijských hier 2018 bude prímorský asi 25 kilometrov vzdialený Gangneung, kde sa odohrajú súťaže na ľade.

Má svoje riziká

Juhokórejčania majú organizátorské skúsenosti väčšinou z letných športov, hoci patria medzi najúspešnejšie krajiny na zimných olympiádach v rýchlokorčuľovaní na krátkej dráhe. Pjongčang si odskúšal zimné usporiadateľské schopnosti pri biatlonových majstrovstvách sveta 2009, na ktorých získala Anastasia Kuzminová prvú striebornú medailu pre Slovensko.

Z organizačnej stránky však mali športovci dosť výhrad.

Krajina má aj svoje riziká. Obavy zo susedstva nevyspytateľnej komunistickej Severnej Kórey nie sú zanedbateľné, v súčasnosti ale oba štáty hovoria o obnovení horúcej linky v snahe zmierniť napätie medzi sebou.

Zaujímavosti:

Termín: 9. - 25. februára 2018.

Motto kandidatúry: Nové horizonty.

Športoviská: Pre detailnejšie informácie kliknite tu.

Skúsenosti s veľkými podujatiami: majstrovstvá sveta v biatlone (2009), snoubordingu (2009), curlingu (2009).

Počasie: Vo februári 2017 bola priemerná denná teplota -3 stupne Celzia, pohybovala sa od +1 do -8 stupňov Celzia.

Zaujímavosť: viac ako 91 percent obyvateľov podporilo kandidatúru.

Biely tiger - ochranca

Oficiálnym maskotom ZOH 2018 je biely tiger Soohorang. Reprezentuje mytologickú postavu v kultúre Kórejskej republiky.

V kórejskej ľudovej rozprávke je známy ako symbol dôvery, ochrany a sily.

"'Sooho' znamená po kórejsky ochrániť, keďže bude ochraňovať športovcov, divákov a všetkých účastníkov," uvádza sa v oficiálnom prehlásení organizačného výboru ZOH a paralympijských hier 2018.

Druhá časť mena 'rang' pochádza zo slovíčka "horangi", ktoré znamená tiger. Tigra v Južnej Kórei považujú za posvätné zviera - a samotný Kórejský polostrov je prirovnávaný k tigriemu telu.

Tiger ako taký však nebude maskotom prvý raz. V roku 1998 tiež v Južnej Kórei bol maskotom hier v Soule tiger Hodori, ktorého meno bolo takisto odvodené od kórejského slova pre tigra. Vybrali ho z viac než 2000 zaslaných mien.

Maskot zimných olympijských hier 2018 v Pjongčangu, biely tiger Soohorang.
Maskot zimných olympijských hier 2018 v Pjongčangu, biely tiger Soohorang. (Autor: SITA/AP)

Bez Ruska

Olympijské hry 2018 v Pjončangu budú bez reprezentácie Ruska. Ruský olympijský výbor dostal trest za dopingové previnenia, ktoré šestnásť mesiacov sledovali dve vyšetrovanie komisie MOV.

Vyšetrovanie potvrdilo, že v Rusku v rokoch 2013 až 2015 systematicky manipulovali a obchádzali antidopingové pravidlá.

Celý systém spravovalo ruské ministerstvo športu a zodpovednosť zaň mal podľa šéfa vyšetrovacej komisie Samuela Schmida priamo minister športu Vitalij Mutko.

Ruskí športovci však v Južnej Kórei štartovať môžu - ale pod olympijskou vlajkou. Vystupovať budú pod názvom Olympijskí športovci z Ruska. Vo všetkých súťažiach, teda aj v hokejovom turnaji.

Predtým ale musia dokázať, že neboli súčasťou ruského systému a musia sa nechať testovať v zahraničných laboratóriách. A ich účasť bude schvaľovať špeciálna komisia, v ktorej budú zástupcovia MOV, Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) a agentúry Doping Free Sport Unit.

Pokiaľ sa rozhodnú štartovať, svoj debut na zimných olympijských hrách by mohlo absolvovať päť krajín: Ekvádor, Eritrea, Kosovo, Malajzia a Singapur.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Zimná olympiáda 2018 (ZOH, Pjongčang, Južná Kórea)