Veteráni sa nevzdávajú. V Paríži budú o zlato bojovať aj legendy tesne pred štyridsiatkou

Rafael Nadal.
Rafael Nadal. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|24. júl 2024 o 07:00

Uspejú na olympiáde LeBron, Nadal či Kipchoge?

BRATISLAVA. Ak by dnes ukončili svoju kariéru, hneď by patrili medzi najväčšie legendy. Vášeň a vnútornú motiváciu však vekom nestrácajú. Niekedy akoby s pribúdajúcim vekom boli ešte silnejší.

Na olympijských hrách v Paríži sa viacero výnimočných športovcov pokúsi o posledný veľký úspech. Niektorí zrejme priamo po olympiáde aj ukončia kariéru. 

Pre všetkých to však bude zrejme posledná možnosť rozšíriť zbierku úspechov o olympijskú medailu a takáto rozlúčka s kariérou by bola výnimočná. 

V basketbalovom turnaji od pekinských hier dominuje na palubovke výber USA. Štyri razy po sebe vyhrali zlato. LeBron James bol pri dvoch víťazstvách, v Riu 2016 ani v Tokiu 2020 neštartoval. 

Najstarší v tíme USA

Teraz sa do reprezentácie vrátil, aby uzavrel túto kapitolu. Získať môže tretie olympijské zlato. A vyrovnať rekord kolegu z reprezentácie Carmela Anthonyho v počte olympijských medailí. 

„Národný tím mi veľa dal a teraz vnímam šancu niečo mu splatiť,“ vraví pre USA Today.

Dokonca sa v priebehu sezóny bavil s viacerými súpermi, aby pozvánku do reprezentácie prijali. 

James sa v 39 rokoch stane najstarším hráčom v basketbalovom družstve na OH a spolu so Stephenom Currym budú lídrami. V príprave v exhibičnom tempe zdolali Kanadu 86:72. Nad Austráliou zvíťazili 98:92.

V skupine by tím nemal mať žiadny problém. Bude čeliť Južnému Sudánu, Portoriku a Srbsku. 

LeBron James v zápase proti Austrálii.
LeBron James v zápase proti Austrálii. (Autor: TASR/AP)

Šieste zlato pre Taurasiovú?

Najdominantnejším tímom v kolektívnych športoch je USA v basketbale, lenže nie medzi mužmi ale medzi ženami.

Američanky môžu v Paríži vyhrať turnaj ôsmykrát v rade a od roku 2004 bola pri tom zakaždým Diana Taurasiová. Ešte sa nestalo, aby z olympiády odišla bez zlatej medaily.

Taurasiová je unikát. V basketbale získala všetky trofeje. Má 42 rokov a znovu sa dostala do olympijského výberu USA. S jasným cieľom zabojovať o šieste zlato. V kolektívnych športoch je to strop.

„Je to mimoriadna hráčka. Patrí medzi top tri hráčky histórie. Ak by niekto povedal, že je najlepšia, tak neprotestujem.

Môže hrať na viacerých postoch, univerzálnosťou je ako LeBron James. Okrem toho je výbornou zabávačkou a rada burcuje tím,“ opisovala Taurasiovú trénerka Natália Hejková, ktorá ju viedla dve sezóny v Spartaku Moskovská oblasť.

V Paríži ukončí svoju kariéru jedna z najlepších šprintérok sveta Jamajčanka Shelly-Ann Fraserová. Ešte sa nestalo, aby sa z olympiády vrátila bez medaily.  

V tejto sezóne jej vo svetových tabuľkách patrí jedenásta priečka s časom 10.91 s, no v štafete na 4x100 metrov budú Jamajčanky obhajovať zlato a patria stále k veľkým favoritkám. Fraserová má z olympiád 8 medailí. 

Nadal spojí sily s Alcarazom

Highlightom parížskych hier bude tenisový turnaj, ktorý sa bude konať na dvorcoch Roland Garros. S parížskou antukou je spojený Rafael Nadal. 

Pred dvomi rokmi tu oslavoval zisk 22. grandslamového titulu, lenže zatiaľ posledného. Vyše roka Nadala trápi problém s bedrovým kĺbom a zdá sa, že situácia sa veľmi nezlepšuje.

Vlani French Open vynechal, tento rok vypadol v 1. kole. No dostal veľmi ťažký žreb. Vyradil ho neskorší finalista Alexander Zverev. 

„Návrat na tento kurt na olympijských hrách ma motivuje, aby som sa dobre pripravil,“ vravel po French Open. 

Ak by sa konali parížske hry pred 2 rokmi, bol by jasným favoritom na zlato. Žiadny tenista v histórii nemá na grandslamovom turnaji 97-percentnú úspešnosť. Zo 115 zápasov, Nadal prehral iba 3. 

Hoci jeden podstatný rozdiel medzi grandslamovým a olympijským turnajom je. Na French Open sa hrá na tri víťazné sety, na olympiáde na dva. 

Bude kľúčové nakoľko ho bude obmedzovať zranenie. Okrem dvojhry by však mal nastúpiť aj vo štvorhre spolu s Carlosom Alcarazom. 

Nadal je dvojnásobným olympijským víťazom. V Pekingu 2008 vyhral dvojhru, v Rio de Janeiro zase štvorhru. 

„Dlho som sa necítil byť pripravený trénovať a hrať, ako som bol zvyknutý, ale v poslednom čase sa veci pohli správnym smerom. Cítim, že ako sa mi vracia radosť z hry,“ hovoril nedávno pre L'Équipe. 

Naopak zlato z olympiády je posledná méta, ktorá chýba Novakovi Djokovičovi. Na French Open pred pár týždňami sa zranil, no po operácii sa rýchlo zotavil a na olympiáde by rád bojoval o medailu. 

Jeho kariéra je prehliadkou veľkých triumfov, lenže na olympiáde vždy našiel premožiteľa. Má jedinú medailu bronzovú ešte z Pekingu 2008. V Londýne prehral v semifinále s Andym Murraym a následne aj zápas o bronz.

V Riu 2016 bol najväčším favoritom, bol na vrchole síl. Lenže na olympiáde vypadol už v prvom kole s Juanom Marinom del Potrom. Bol to veľký šok. 

Zdalo sa, že by mohol uspieť v Tokiu. Turnajom prehádzal hladko, až po semifinále, kde ho nečakane vyradil Alexander Zverev a nezvládol ani zápas o bronz. Paríž je pre Djokoviča posledná šanca. 

Olympijskou rozlúčkou bude aj pre Andyho Murrayho. Bývalá svetová jednotka má však z hier dokonca tri medaily, dvojhru vyhral v Londýne aj v Riu. V Londýne pridal striebro v mixe. V Paríži nastúpi vo dvojhre aj vo štvorhre. 

Francúz môže získať piatu medailu

Výnimočnou osobnosťou je Francúz Nikola Karabatič. V hádzanej bol v najlepších rokoch to, čo Lionel Messi vo futbale. Vo Francúzsku bol športovou celebritou a bol najlepším hádzanárom sveta. 

V 40 rokoch bude olympijský turnaj zrejme jeho rozlúčkou s kariérou. Navyše pred domácim publikom.

„Presne toto sú momenty, o ktorých snívate. Olympiáda doma, to sa stane raz za sto rokov a najskôr som si hovoril, veď už budem mať štyridsať. A teraz sa cítim šťastný, že som si vybojoval miesto v zostave. Nie je nič viac ako olympiáda doma,“ cituje ho Eurosport. 

Na posledných štyroch olympiádach hrali Francúzi finále. Tri razy sa tešili zo zlata, finále prehrali len v Riu. Zakaždým bol pri tom aj Karabatič. Má šancu na piatu medailu na šiestej olympiáde. V hádzanej to je absolútny unikát. 

Eliud Kipchoge má bilanciu, ktorej sa mu nemôže nik rovnať. Z 20 maratónskych behov vyhral až 16. V disciplíne, ktorá je konkurenčná a nik jej celé dekády takto nedominoval.

Ako prvý muž zabehol v simulovaných podmienkach maratón pod 2 hodiny a bol aj držiteľom svetového rekordu podľa oficiálnych pravidiel Svetovej atletiky. 

Kipchoge okrem toho s prehľadom vyhral oba predchádzajúce olympijské maratóny. V Riu s vyše minútovým náskokom.

V Tokiu o 80 sekúnd. Dvomi triumfami na OH sa vyrovnal legendám Abebe Bikilovi a Waldemarovi Cierpinskému. Tri maratóny na olympiáde ešte nik nedokázal vyhrať. 

Kipchogemu síce posledné preteky nevyšli podľa predstáv. V Tokiu dobehol až za 2:06 na 10. mieste, čo bol jeho najhorší maratónsky výkon kariéry, napriek tomu ostáva v Paríži najväčším favoritom. Práve neúspech z posledného maratónu akoby ho ešte viac nakopol. 

„Vždy je veľmi dôsledný, ale spôsob, ako sa koncentruje na Paríž, to je niečo úplne nové. Ide do toho s oveľa väčším nasadením.

Ako trénuje, pracuje na regenerácii, je vidno, že teraz sa chystá niečo výnimočné,“ reagoval pre insidethegames jeden z jeho tréningových kolegov Victor Chumo.

„Jediné hranice sú vo vašej mysli. Verte v svoje schopnosti a posúvajte sa," vraví Kipchoge.

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Paríž 2024»Veteráni sa nevzdávajú. V Paríži budú o zlato bojovať aj legendy tesne pred štyridsiatkou