Šport sa ešte neodrazil od dna a Dankov nominant rojčí o sto športovcoch na olympiáde

Slovenská výprava počas otváracieho ceremoniálu na OH 2024 v Paríži
Slovenská výprava počas otváracieho ceremoniálu na OH 2024 v Paríži (Autor: TASR)
Boris Vanya|15. aug 2024 o 07:30

Slovenskému športu hrozí ďalšia katastrofa.

Už je to zopár dní, čo šesť športovcov zo šiestich kontinentov symbolicky zhaslo olympijský oheň, ktorý dva týždne horel nad Parížom, a herec Tom Cruise, tiež symbolicky, ale štýlovo, odviezol olympijskú vlajku z francúzskej metropoly do Los Angeles.

Za tých niekoľko dní sa už objavilo viacero hodnotení hier v podaní slovenských športových funkcionárov a v stredu zaujala svoj postoj ústami štátneho tajomníka Jána Krišandu aj sekcia športu pri novovytvorenom ministerstve pre cestovný ruch a šport.

Ak niekto očakával aspoň malú dávku sebareflexie a konkrétne riešenia namiesto fráz, musel byť sklamaný aspoň tak, ako atlétka Viktória Forster, keď jej v Paríži o jednu stotinu sekundy ušiel postup do semifinále.

Situácia je naozaj vážna. Už dlho

Slovensko získalo na OH 2024 jednu bronzovú medailu, ale čo je horšie, na hry vyslalo najmenšiu výpravu v histórii s 27 športovcami a jedným náhradníkom.

Šéf Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel na pôde nového ministerstva povedal, že "si musíme uvedomiť vážnosť situácie." Situácia v slovenskom športe je vážna už desaťročia a Siekel je na čele SOŠV od jesene 2016.

Generálny sekretár rovnakej inštitúcie Jozef Liba vo svojom hodnotení konštatoval, že "potrebujeme hľadať riešenie v dlhodobom horizonte, lebo krátkodobé riešenia nie sú úplne tie, ktoré by nám pomohli." Liba je vo funkcii od roku 2005...

Ale korunu všetkému nasadil v stredu štátny tajomník Krišanda.

Na čo je nám ministerstvo

Slovenský šport sa roky cítil finančne podvýživený, na okraji záujmu spoločnosti a predovšetkým jej volených politických zástupcov. Ale mohol si za to aj sám. Športoví funkcionári, reprezentanti jednotlivých zväzov a federácií nevedeli nájsť spoločnú reč, dohodnúť sa na spoločnom postupe.

Malí závideli veľkým, veľkí opovrhovali malými, a každý sa snažil o seba postarať tak, ako je to na Slovensku zvykom. Kto chcel viac peňazí zo štátnej kasy, oslovil starého kamoša, zaliečal sa u dôležitých ľudí alebo, keď bolo treba, podporil aj konkrétneho kandidáta na prezidenta. Hovorí sa tomu leštenie kľučiek v hlbokom predklone.

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Šport sa ešte neodrazil od dna a Dankov nominant rojčí o sto športovcoch na olympiáde