Dopingový škandál Rusov pokračuje. Zlatú štafetu z Pekingu diskvalifikovali

(Autor: Twitter)
SITA|17. aug 2016 o 11:13

Pozitívny dopingový nález mala finišujúca bežkyňa ruskej štafety na 4x100 m Julia Čermošanská.

RIO DE JANEIRO. Medailová zbierka ruskej atletiky z olympijských hier 2008 v Pekingu je chudobnejšia o zlato zo štafety na 4x100 m.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) rozhodol o dodatočnej diskvalifikácii víťaziek pre nepriaznivý výsledok antidopingovej skúšky Julie Čermošanskej.

Opakovanou analýzou archivovanej vzorky sa zistilo, že finišujúca bežkyňa si pomohla zakázanými látkami z kategórie steroidov stanozololom a turinabolom.

Zlaté medaily musia vrátiť aj jej kolegyne Jevgenija Poľakovová, Aleksandra Fedorivová a Julia Guščinová. Čermošanskú vyškrtli tiež z výsledkovej listiny disciplíny 200 m, v ktorej v Pekingu obsadila ôsme miesto.

Novými olympijskými víťazkami sa stali Belgičanky Olivia Borleeová, Hanna Mariënová, Elodie Ouédraogoová a Kim Gevaertová. Na striebornú pozíciu sa posunú Nigérijčanky a bronz pripadne reprezentantkám Brazílie.

MOV požiadal Medzinárodnú asociáciu atletických federácií (IAAF), aby upravila predmetné výsledky a zvážila trest pre Čermošanskú. 

Ruska na svoju obranu uviedla, že pred olympijskými hrami 2008 sa zranila a užívala lieky. MOV však o tom nemal žiadne informácie od jej lekárov.

MOV nariadil tento rok opakované testy novými metódami na viac ako tisíc vzorkách z Pekingu 2008 a Londýna 2012.

Kontroly vykázali celkovo 98 pozitívnych nálezov. Čermošanská je siedmou dodatočne diskvalifikovanou atlétkou. Ukrajinský oštepár Oleksandr Pjatnyca rovnakým spôsobom prišiel o striebro z OH 2012 v Londýne.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Dopingový škandál Rusov pokračuje. Zlatú štafetu z Pekingu diskvalifikovali