Oba tímy SR o záchranu v I. lige EP, väčšiu šancu majú muži

SITA|19. jún 2007 o 12:21

BRATISLAVA 19. júna (SITA) - Slovenské atletické reprezentačné výbery mužov a žien necestujú na súboje v A-skupine I. ligy Európskeho pohára družstiev vo fínskom meste Vaasa (23. - 24. júna) s veľkými ...

BRATISLAVA 19. júna (SITA) - Slovenské atletické reprezentačné výbery mužov a žien necestujú na súboje v A-skupine I. ligy Európskeho pohára družstiev vo fínskom meste Vaasa (23. - 24. júna) s veľkými očami. Oba tímy, ktoré sú prvoligovými nováčikmi, majú jediný, aj keď veľmi ťažký cieľ - udržať sa.

"U žien sa vzhľadom na neúčasť zranenej kladivárky Martiny Danišovej (lekári jej odporučili minimálne 10-dňový oddych - pozn.) naše šance výrazne znížili. Ani u mužov to nebude jednoduché, ale záchrana má reálnejšie kontúry, pretože budeme štartovať v takmer najsilnejšom možnom zložení. Myslím si, že o našom osude rozhodnú šprinty a dlhé behy. Tie budú jazýčkom na váhach," predpovedal ústredný tréner Slovenského atletického zväzu Vladimír Bezdíček.

Slovenskí muži budú mať za súperov družstvá Česka, Fínska, Írska, Holandska, Švajčiarska, Španielska a Švédska. Víťazný tím z Vaasy postúpi do superligy EP, posledné dve družstvá sa v roku 2008 predstavia v II. lige. "O záchranu budeme zrejme bojovať s Írmi a možno Švajčiarmi, ktorých sme však doposiaľ ešte nikdy nezdolali. Ostatné družstvá by mali byť podľa papierových predpokladov nad naše sily," poznamenal zväzový šéftréner.

Slovenky si zmerajú sily s Českom, Fínskom, Veľkou Britániou, Írskom, Holandskom, Nórskom a Švédskom. "Ťažko sa mi hľadá niekto, koho by sme v súčasnej situácii mohli zdolať. Možno Írsko a Nórsko, ale to je len odhad. Zatiaľ som nijaké bodové prepočty nerobil, to príde na rad až po technickej porade, keď budeme mať k dispozícii štartové listiny," skonštatoval V. Bezdíček.

Európsky pohár bude pre viacerých slovenských atlétov možnosťou splniť limity na vrcholné podujatia letnej sezóny, prípadne potvrdiť nárast výkonnosti. "Aj keby sme v boji o záchranu neuspeli, svet sa nezrúti. Dôležité pre mňa však bude poznanie, v akej forme sa predstavia jednotlivci, s ktorými počítame pre MS v Osake, ME do 22 rokov v Debrecíne a juniorské ME v Hengele," zdôraznil V. Bezdíček. "Potešilo by ma, keby B-limity na svetový šampionát splnili výškar Horák a prekážkarka Bobková. A okrem toho som najviac zvedavý na trojskokana Vaľukeviča. Na vlastné oči som ho nevidel skákať už poriadne dlho."

Slovenská výprava odcestuje do západofínskej Vaasy ležiacej na brehu Botnického zálivu vo štvrtok v dvoch častiach. Prvá, 24-členná, poletí ráno o 8.50 h z Bratislavy cez Prahu a Helsinki a do dejiska Európskeho pohára pricestuje večer o 21.05 h miestneho času. Druhá, 19-členná, v ktorej sú najmä špičkoví pretekári, odlieta z Viedne vo štvrtok o pol ôsmej večer z Viedne a do Vaasy dorazí hodinu po polnoci. Dmitrij Vaľukevič, ktorý žije a trénuje v Moskve, pricestuje do dejiska podujatia autom z Petrohradu. "Nájsť vhodné spojenie do Vaasy bolo veľmi zložité. Hrozilo, že z Helsínk budeme musieť cestovať približne 500 kilometrov autobusom. Napokon sme našli riešenie, ale stálo ma to veľa síl," posťažoval sa šéftréner Bezdíček.

Súboje v A-skupine I. ligy Európskeho pohára družstiev sa vo Vaase začnú v sobotu 23. júna o 13.00 h SELČ, v nedeľu 24. júna je začiatok naplánovaný na 13.30 h SELČ.


Nominácia SR na A-skupinu I. ligy EP družstiev v atletike vo fínskom meste Vaasa (23. a 24. 6. 2007):


Muži - 100 m: Anton Novosád (Slávia UK Bratislava), 200 m: Matúš Mentel (Slávia Trenčín), 400 m: Peter Žňava (Spartak Dubnica n/V.), 800 m: Jozef Repčík (Spartak Dubnica n/V.), 1500 m: Jozef Pelikán (Inter Bratislava), 3000 m: Ondrej Puškár (Slávia Trnava), 5000 m: Imrich Magyar (AC Nové Zámky), 3000 m prek.: Pavol Michalčík (AFC Nové Mesto n/V.), 110 m prek.: Matúš Janeček (Spartak Dubnica n/V.), 400 m prek.: Tomáš Čelko (Slávia ŽU Žilina), výška: Peter Horák (VŠC Dukla B. Bystrica), žrď: Tomáš Krajňák (Akademik TU Košice), diaľka: Marián Hruška (Atletika Plus Bratislava), trojskok: Dmitrij Vaľukevič (Spartak Dubnica n/V.), disk: Mikuláš Konopka (VŠC Dukla B. Bystrica), guľa: Milan Haborák (VŠC Dukla B. Bystrica), kladivo: Miloslav Konopka (VŠC Dukla B. Bystrica, oštep: Marián Bokor (VŠC Dukla B. Bystrica).


Ženy - 100 m: Barbora Šimková (AC Malacky), 200 a 400 m: Alexandra Štuková (AC Malacky), 800 m: Lucia Klocová (AK ZTS Martin), 1500 m: Petra Mráziková (SPŠ Trnava), 3000 m a 5000 m: Katarína Bérešová (TJ Obal servis Košice), 3000 m prek.: Pavla Solivarská (Spartak Dubnica n/V.), 100 m prek.: Miriam Bobková (Spartak Dubnica n/V.), 400 m prek.: Miriam Hrdličková (Slávia Trnava), výška: Iveta Srnková (Slávia STU Bratislava), žrď: Dana Čížková (Akademik TU Košice), diaľka: Jana Velďáková (Akademik TU Košice), trojskok: Dana Velďáková (Akademik TU Košice), guľa, disk a kladivo: Ivona Tomanová (Slávia Trnava), oštep: Jana Katrenčíková (Mostáreň Brezno), do štafiet: Lucia Slaničková (Spartak Dubnica n/V.).


Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Oba tímy SR o záchranu v I. lige EP, väčšiu šancu majú muži