Nórsky hokej má dlhy, dáva si pauzu a pýta sa: Budú s nami Slováci ešte chcieť hrať?

Nórska gólová radosť na tohtoročných MS v Rige.
Nórska gólová radosť na tohtoročných MS v Rige. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|18. aug 2023 o 14:24

Nóri sú účastník elitnej kategórie MS.

OSLO. Žiadne sústredenia, žiadne zápasy. Nórska hokejová reprezentácia sa tento rok vôbec nezíde a neobjaví sa na medzinárodnej scéne. Informáciu priniesla v piatok nórska televízia TV2. Dôvodom sú finančné problémy Nórskej hokejovej federácie.

"Nemyslel som si, že je to až také zlé," citoval portál televízie manažéra reprezentácie Tobiasa Johanssona.

"Je to smutné a nebezpečné pre budúcnosť nórskeho hokeja," reagoval skúsený 36-ročný obranca Alexander Bonsaksen, účastník desiatich majstrovstiev sveta.

Drastické finančné škrty sa týkajú aj mládežníckych výberov. Výnimkou je len tím do 20 rokov, ktorý nastúpi na prelome rokov na šampionáte v Göteborgu (v skupine aj so Slovenskom) a ženský výber, ktorý sa momentálne pripravuje na MS I. divízie v Číne (nastúpi aj proti Slovenkám).

Hokejový expert TV 2 Erik Follestad komentoval situáciu na sociálnej sieti: "Určite je čas, aby sa niekto v kancelárii hokejovej federácie zbalil a odišiel preč! Toto je neuveriteľné!

Nórska hokejová federácia v roku 2022 hospodárila so stratou 9 miliónov nórskych korún (takmer 800-tisíc eur).

"Z krátkodobého hľadiska to bude mať negatívny vplyv. Nebudeme môcť vycestovať a získavať medzinárodné skúsenosti a napredovať vo vývoji. Viac sa však obávam o mládežnícke výbery. Mnoho starších hráčov je v dobrej situácii," vysvetľoval Johansson, ktorý je manažér reprezentácie od minulého roka.

"Najťažšie je pre mňa, že sme si vytvorili dôveru s klubmi, ktorú teraz môžeme stratiť. Negatívne to vplýva aj na naše medzinárodné vzťahy. Športový riaditeľ Petter Salsten (športový riaditeľ) v posledných dvoch rokoch tvrdo pracoval na tom, aby sme sa mohli stretávať s lepšími súpermi.

To sa nám podarilo. Som zvedavý, či sa budúci rok stretneme s krajinami ako Slovensko a Lotyšsko alebo to budú krajiny ako Taliansko a Maďarsko," dodal.

Nórsko figuruje aj budúci rok v elitnej kategórii MS, v A-skupine v Prahe nastúpi proti tímom Česka, Kanady, Fínska, Švajčiarska, Dánska, Rakúska a Veľkej Británie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Nórsky hokej má dlhy, dáva si pauzu a pýta sa: Budú s nami Slováci ešte chcieť hrať?