USA na MS v hokeji 2023
USA
MS v hokeji 2023
27.05.2023, Playoff | Semifinále
3 - 4
2:2, 1:0, 0:1, 0:1
Po predĺžení
Nemecko na MS v hokeji 2023
Nemecko

Naposledy mali medailu, keď zomrel Gottwald. Wunderschuss poslala Nemcov do finále

Nemeckí hokejisti po víťazstve nad USA v semifinále MS 2023.
Nemeckí hokejisti po víťazstve nad USA v semifinále MS 2023. (Autor: IIHF)
Boris Vanya|28. máj 2023 o 01:30

Trénera Nemcov čaká špeciálny zápas.

TAMPERE. Nikdy nepodceňujte Nemcov, pre ich charakter, húževnatosť a schopnosť nevzdávať sa za žiadnych okolností. V hokeji či futbale to dokázali už veľakrát.

Na majstrovstvách sveta 2023 sú spolu s Lotyšmi najväčším prekvapením. V semifinále zdolali nemeckí hokejisti Američanov 4:3 po predĺžení a v nedeľu si zahrajú o titul proti Kanaďanom. Ale stavil by si niekto na ich úspech aj v štvrtej minúte?

Tím USA rýchlo viedol 2:0, na ľade dominoval a zdalo sa, že mieri za prvou finálovou účasťou v histórii. Lenže Nemci sa rýchlo spamätali a ešte v prvej tretine vyrovnali. 

Puk odrazil korčuľou, rozhodli milimetre

"Možno nás v úvode premohli emócie, ale výborne sme sa vrátili do zápasu. Je neuveriteľné, čo sme s chalanmi dokázali. Možno na papieri nemáme toľko talentu ako kanadský tím, ale aj náš tím je kvalitný," vravel pre Sport1 mladý hviezdny obranca Moritz Seider.

Za stavu 2:2 predviedol dôležitý zákrok Mathias Niederberger. Rocco Grimaldi už dvíhal ruky nad hlavu, ale nemecký brankár špičkou korčule odrazil puk z bránkovej čiary, o čom sa rozhodcovia presvedčili na videu.

"Keď sa obzriem späť, bol to dosť kľúčový moment. Nevedel som, kde je puk a som naozaj šťastný, že neprešiel čiaru," vravel pre IIHF.com.

Američania šli predsa len v druhom dejstve do vedenia a tento stav vydržal takmer až do konca riadneho hracieho času.

Nemci v závere ukázali veľký dôraz, ktorému obrana súpera neodolala. Peterka vydoloval za bránkou puk, so spoluhráčmi zamkli Američanom v pásme a v hre bez brankára vyrovnali.

V predĺžení rozhodol po skvelej individuálnej akcii Frederik Tiffels. V brejku obišiel amerického hráča a presne trafil. Tréner Harold Kreis pomenoval jeho zakončenie slovom wunderschuss (zázračná strela).

"Nemecký hokej môže spraviť vďaka tomuto výsledku obrovský krok vpred. Strhli sme na seba veľkú pozornosť médií, tento impulz sme potrebovali," vravel pre IIHF.com útočník Sam Soramies.

Medaila po 70 rokoch

Nemci sa dostali do semifinále MS aj pred dvoma rokmi, na ZOH 2018 v Pjongčangu boli senzačne druhí, ale medailu na majstrovstvách sveta získali naposledy ešte v roku 1953. Vo Švajčiarsku sa však vtedy zišla obmedzená konkurencia. 

Prvý raz nehral na svetovom šampionáte ani jeden zámorský tím a očakávanú premiéru Sovietskeho zväzu oddialilo zranenie Vselovoda Bobrova.

Počas turnaja zomrel československý prezident Klement Gottwald, v krajine vyhlásili štátny smútok a hokejová reprezentácia, ktorá odohrala iba dva zápasy proti NSR (11:2 a 9:4), opustila predčasne dejisko MS.

O medaily tak súperila iba trojica Švédsko, Nemecko a Švajčiarsko. Strieborní Nemci predbehli Švajčiarov o skóre.

Kreis: V mojom tele bije jedno srdce

Špeciálny zápas čaká vo finále Harolda Kreisa.

Tréner nemeckej reprezentácie je len od januára tohto roka. Vymenovali ako náhradu za Fína Tonyho Söderholma, ktorý mal zmluvu do roku 2026, ale v polovici novembra minulého roka kývol na ponuku špičkového švajčiarskeho klubu SC Bern. 

Pavúk MS v hokeji 2023

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Naposledy mali medailu, keď zomrel Gottwald. Wunderschuss poslala Nemcov do finále