Najlepší jachtár je ako šakal, nikdy nepoľaví

Miloslav Šebela|19. jan 2017 o 18:46

Francúz Armel Le Cléach vyhral najprestížnejšie jachtárske preteky. Oboplával svet za 74 dní.

BRATISLAVA. Aj ultramaratóny, Tour de France či Rely Dakar vyzerajú pri tejto súťaži ako krátke šprinty. Dva–tri týždne? Stále je to nič v porovnaní s viac ako dvomi mesiacmi naprieč tromi oceánmi. Jachtárskej súťaži Vendée Globe, na ktorej musia pretekári oboplávať celý svet, sa nič nevyrovná. Hovorí sa jej aj jachtársky Everest, nič náročnejšie v jachtingu už nie je.

Korunu najlepšieho jachtára sveta si vybojoval Armel Le Cléach. Tridsaťdeväťročný Francúz oboplával svet za rekordne krátky čas - 74 dní, 3 hodiny a 35 minút. Doterajší rekord Francoisa Gabarta prekonal takmer o štyri celé dni. Od vzniku súťaže pred 27 rokmi sa čas skrátil až o 35 dní.

Je ako šakal

Le Cléach patril medzi veľkých favoritov. Dva razy skončil hneď za víťazom. Vo fachu je jedným z najlepších. Má titul majstra sveta v triede IMOCA, dva razy vyhral súťaž naprieč Atlantikom a má množstvo ďalších trofejí.

„Je to fantastický pocit. Splnil sa mi sen. O tomto víťazstve som sníval od svojho prvého štartu,“ hovoril hneď, ako vyšiel na breh. Posledné míle pred cieľom ho sprevádzalo asi štyridsať lodí plných fanúšikov.

„V Atlantiku som mal veľa problémov a niekedy sa mi zdalo, že horšie to už nemôže byť. Akoby všetko bolo všetko proti mne. Každá jedna míľa bol veľký boj. Zlomil som úchyt jednej z plachiet a musel som improvizovať. Navyše ma naháňal Alex Thompson. Že vyhrám som uveril až posledný deň,“ dodal.

Práve Brit bol Francúzovi stále v pätách a v posledných dňoch sa k nemu stále viac približoval. Skončil však druhý.

Le Cléacha prezývajú Šakal. Pretože je veľmi neúnavný a vytrvalý. Nezlomia ho nepríjemné okolnosti a dokáže o víťazstvo bojovať do posledných chvíľ. Ak zacíti šancu, už ju nepustí.

Jachty už majú aj krídla

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Najlepší jachtár je ako šakal, nikdy nepoľaví