Štartuje súťaž ako z Vernovho románu. Je to Everest v jachtingu

Jachtárske preteky Vendée Globe patria medzi najťažšie na svete.
Jachtárske preteky Vendée Globe patria medzi najťažšie na svete. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|2. nov 2016 o 00:40

Sóloplavba okolo celého sveta je jednou z najťažších skúšok v športe. Vendée Globe sa podarilo dokončiť len 59 moreplavcom.

BRATISLAVA. Potreba spánku je pre človeka taká naliehavá, že preváži aj potrebu jesť. A jeho nedostatok môže byť pre človeka smrteľný.

V Guinessovej knihe preto nenájdete rekordný čas človeka bez spánku. V minulosti tento údaj sledovali, no pre vysoké zdravotné riziko ho radšej vylúčili.

Ak človek dlhšiu dobu nemá výdatný spánok, riskuje. Trpí metabolizmus, oslabuje sa imunita, stráca sa schopnosť sústrediť sa, človek je náladový a môže mať halucinácie.

Ľudské telo je naprogramované tak, že spánok potrebuje. A ak ho nemá, tak sa v istom momente napriek všetkým pokusom zostať v bdelosti prosto vypne.

Spia 20 minút i poldruha hodiny

A spánok je presne to, čo si nebudú môcť dopriať súťažiaci jedných z najťažších pretekov sveta – Vendeé Globe.

Hovorí sa, že je to jachtársky Everest. Len s tým rozdielom, že kým na vrchole himalájskej osemtisícovky už stálo viac ako tisíc ľudí, sóloplavbu okolo sveta dokázalo dokončiť len 59 ľudí. Dvaja pri súťaži zahynuli.

Na púť naprieč tromi oceánmi sa 6. novembra vydá z francúzskeho prístavu v Les Sables d'Olonne 29 kapitánov z desiatich krajín.

„Sám som sa pýtal, či som sa rozhodol správne, keď posielam týchto ľudí v ústrety smrteľnému nebezpečenstvu,“ vravel starosta Les Sables d'Olonne Luis Guédon.

Francúzske mestečko sa však stalo slávnym práve pre to, že hostí jedinečné jachtárske preteky. Vo Francúzsku sú mimoriadne populárne a na štarte býva až 300-tisíc fanúšikov. Práve Francúzi vyhrali všetky doterajšie ročníky.

Koncept pretekov je úplne prostý – jeden človek, jedna jachta a žiadna cudzia pomoc. Aj trasa je jednoduchá.

Vendée Globe:

Jediné jachtárske preteky okolo sveta bez zastávky. Účastníci nesmú prijať žiadnu cudziu pomoc.

Konajú sa raz za štyri roky.

Trasa cez tri oceány má okolo 45–tisíc kilometrov. Štart a cieľ je vo francúzskom prístave Les Sables d'Olonnes. Na trase je niekoľko kontrolných bodov, ktorými musia jachtári prejsť.

Všetky doterajšie ročníky vyhrali Francúzi.

Rekordný čas je 78 dní, 2 hodiny a 16 minút. Vytvoril ho Francois Gabart.

Jachty majú maximálnu dĺžku 60 stôp a dokážu ísť aj rýchlosťou 30 uzlov, čo je približne 55 km/h. Ich cena je od 1,5 až do 3 miliónov eur.

Z Francúzska sa plavíte smerom na juh naprieč celým Atlantikom, potom doľava okolo Mysu Dobrej nádeje pozdĺž Antarktídy až k Hornovmu mysu, opäť doľava a domov.

Jedinečné preteky však skrývajú v sebe mnohé úskalia. Moreplavci sa pasujú s nástrahami silných búrok, mohutných vlnobití, silných prúdov, plávajúcich ľadovcov či veľrýb.

Aj v 21. storočí je takáto sóloplavba okolo sveta ako z románov Julesa Verna.

Kapitáni čelia nástrahám 24 hodín denne počas troch mesiacov. Podľa pravidiel súťaže nesmú prijať žiadnu cudziu pomoc a od štartu nesmú stúpiť na zem. Inak sú diskvalifikovaní.

Moreplavci spia počas súťaže v priemere tri až štyri razy denne hodinu až hodinu a pol.

„Takto si zabezpečia aspoň minimum odpočinku, aby sa im neskôr nestalo, že zaspia pri kormidle. To je veľmi riskantné, keďže na palube je každý sám,“ vraví Marc Guillemot.

„Ale vzhľadom na vysokú záťaž, nebezpečné podmienky na mori a dĺžku pretekov je to jediná cesta. Stane sa však, že si zdriemnete len dvadsať minút a opäť musíte ku kormidlu.“

Jachtári majú svoje vychytávky, aby loď neostala napospas oceánu. Napríklad Brit Mike Golding mal miesto budíka klaksón z auta. Trúbenie ho vždy dokázalo postaviť na nohy.

Posledný víťaz pretekov Francois Gabart však vraví, že ak je človek na lodi sám, nikdy nespí pokojným hlbokým spánkom ako doma vo svojej posteli. Na lodi musí byť neustále v strehu.

„Keď ste na mori naučíte sa počúvať všetky zvuky, ktoré loď vydáva aj pri spánku. Načúvate jej, a ak sa niečo zmení, musíte to ísť preveriť. Neverili by ste ako rýchlo sa dokážete prebudiť, keď to je treba,“ vraví pre CNN Dee Caffariová.

Rozťatú artériu si ošetril sám

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Štartuje súťaž ako z Vernovho románu. Je to Everest v jachtingu