Na maratóne v Košiciach čakajú rekordných 10-tisíc účastníkov

Lanský víťaz maratónu v Košiciach Keňan Patrick Korir.
Lanský víťaz maratónu v Košiciach Keňan Patrick Korir. (Autor: TASR)
SITA|4. sep 2014 o 11:51

Medzinárodný maratón mieru sa prvý raz bežal pred deväťdesiatimi rokmi, Košice chystajú oslavy.

BRATISLAVA. Medzinárodný maratón mieru v Košiciach oslávi svoju deväťdesiatku športovým programom pre rekordných 10-tisíc účastníkov.

Hlavný program príde na rad v nedeľu 5. októbra. Okrem maratóncov sa vydajú na trať aj polmaratónci, in-line korčuliari, vozičkári a handbikeri, účastníci štafetového, univerzitného, rodinného behu i juniorskej štafety.

"Nebude jednoduché všetko zladiť, ale čaro maratónu je aj v tom, že všetky behy sú v jeden deň," uviedol riaditeľ MMM Branislav Koniar.

Ostáva posledných 800 miest

Účastnícky limit je 10 200 športovcov. V hlavných disciplínach je k dispozícii posledných 800 štartových čísel, doplnkové sú už prakticky vypredané.

"Záujem o maratón nás teší, rovnako aj nárast počtu žien v štartových listinách. Je vidieť, že sa do bežeckých aktivít zapájajú čoraz viac," tvrdí Koniar.

Organizátori finišujú s výberom bežcov, ktorí môžu ašpirovať na celkové prvenstvo. Hviezdy podujatia postupne predstavia v najbližších dňoch a týždňoch. V Košiciach je rýchla trať, v posledných ôsmich rokoch si až sedem víťazov zabehlo osobný rekord a v jednom prípade prišlo k jeho vyrovnaniu.

Na východ Slovenska nepríde obhajkyňa lanského prvenstva Ashete Didová z Etiópie, o účasti mužského víťaza spred roka Keňana Patricka Korira sa ešte rokuje. Súčasťou MMM sú aj majstrovstvá Slovenska v maratóne.

O televíznom prenose sa rokuje

Do Košíc prídu mnohí hostia z celého sveta. Medzi najvýznamnejších bude patriť prezident Európskej atletiky Hansjörg Wirz. Hostí čaká pri príležitosti osláv deväťdesiatych narodenín podujatia v predvečer pretekov galaprogram v budove Historickej radnice, ktorý vyvrcholí zapálením maratónskeho ohňa a Bielou nocou.

V rovnaký deň vypravia špeciálny vlak k Memoriálu MMM v Turni nad Bodvou. V nedeľu 5. októbra vydá Slovenská pošta špeciálnu známku v náklade 540-tisíc kusov s hodnotou 45 centov. Bude to tretia príležitostná známka v histórii maratónu.

V pláne je aj Pasta Party, hudobný maratón, Expo MMM či projekt pre foto nadšencov "Cvakni si maratón". Organizátori usilujú tiež o priamy televízny prenos, so zástupcami RTVS ich ešte čakajú rokovania.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Na maratóne v Košiciach čakajú rekordných 10-tisíc účastníkov