Vracia sa do Košíc plnohodnotný maratón? Aj slnko bolo toho symbolom

Medzinárodný maratón mieru 2021.
Medzinárodný maratón mieru 2021. (Autor: TASR)
Daniel Dedina|3. okt 2021 o 16:15

Vládne obrovská spokojnosť, vraví riaditeľ MMM Koniar.

KOŠICE. Pri štarte dýchanie do dlaní na zohriatie sa. V čase vbiehania elitných bežcov do cieľa už veľmi príjemné jesenné počasie.

V prvú októbrovú nedeľu to v Košiciach znova žilo. Medzinárodný maratón mieru sledovalo priamo pri trati obrovské množstvo športových fanúšikov a zvedavcov. Viacerí si ho vychutnávali v pohodlí na terasách reštaurácií.

Hoci účasť divákov nebola ešte taká početná ako pred vypuknutím pandémie, výrazne prevýšila vlaňajší ročník. Kým pred rokom sa najstaršieho maratónu v Európe zúčastnilo necelých dvesto bežcov, tentoraz celkový počet účastníkov presiahol sedemtisíc.

„Slnko, ktoré dnes vyšlo nad Košicami, symbolizovalo, že sa chceme vrátiť. Panuje obrovská radosť z toho, že sa maratón už podobá tým, ktoré sme predtým spoločne zažili,“ vyhlásil riaditeľ MMM Branislav Koniar po skončení 98. ročníka.

„Diváci boli skvelí. Nielen Hlavná ulica, ale aj ďalšie, boli plné,“ skonštatoval Koniar, ktorý časť trate absolvoval v sprievodnom vozidle.

Vďaka divákom sa nedalo spomaliť

Víťazom vlaňajšieho špecifického ročníka bol Slovák Marek Hladík. Tohto roku síce skončil v neporovnateľne silnejšej konkurencii ôsmy, ale zaujal najmä jeho čas. Svoj výkon spred roka vylepšil o vyše tri minúty, na 2:22:44 hod.

„Neveril som, že viem bežať takto rýchlo. Od 37. kilometra som už nevládal, ale hnal ma osobák. Fanúšikov bolo omnoho viac než pred rokom a nedalo sa pri nich spomaliť. Neskutočne nás hnali dopredu, za čo sa im chcem veľmi poďakovať,“ vravel dojatý Hladík.

Marek Hladík.
Marek Hladík. (Autor: TASR)

V rámci majstrovstiev Slovenska skončil na druhom mieste. Za favorizovaným Tiborom Sahajdom zaostal o 42 sekúnd.

„Bežal som si svoje tempo. Dnes som naviac nemal, toto je moje maximum,“ priznal Hladík.

Verili, že sa rekordy môžu otriasť

Nielen v publiku, ale aj na trati sa diali veľké veci. Mužský víťaz Reuben Kiprop Kerio z Kene zaostal za absolútnym rekordom košickej trate len o sedemnásť sekúnd. Do cieľa dobehol v čase 2:07:18 hod.

„Na 39. kilometri potreboval zabehnúť každý ďalší kilometer za 2:55 min. Bolo vidieť, že v tej chvíli už na to nemá, ale jeho výkon bol úchvatný,“ okomentoval triumf Keňana Koniar.

Ešte hodnotnejšie boli preteky žien. Tie sa niesli v znamení etiópskej nadvlády, na stupni víťazov sa ocitli len pretekárky z tejto africkej krajiny. Všetky tri prekonali doterajšie košické maximum, víťazná Tadesse Kumela Ayantuová o takmer poldruha minúty.

„I am so happy (som tak šťastná, pozn. red.),“ opakovala dookola. Výkon víťaznej Etiópčanky bol o to cennejší, že šlo o jej absolútnu maratónsku premiéru.

Hoci organizátori boli v prognózach opatrní, preteky prekonali ich očakávania.

„Išli sme do toho skromne a s pokorou, ale vo vnútri sme verili, že rekordy sa môžu otriasť. Ženský je pokoriteľný o čosi ľahšie, lebo časy sú tabuľkovo o čosi nižšie než u mužov,“ poznamenal Koniar.

U mužov podľa neho rozhodol úsek trate medzi 21. a 28. kilometrom, kde po odstúpení vodičov strácali najlepší pretekári zhruba štyri sekundy na kilometer.

„Celkovo vládne obrovská spokojnosť. Výsledok letí do sveta,“ skonštatoval.

Kontrolóri skúšali usporiadateľov

Víťazi oboch maratónskych kategórií získali finančnú odmenu 15-tisíc eur. Ženská víťazka si okrem toho prilepší o ďalších 5-tisíc eur, za pokorenie traťového rekordu.

„Tie výkony boli tak kvalitné, že sa s touto povinnosťou radi vysporiadame,“ usmial sa Koniar.

Medzinárodný maratón mieru 2021, ženská víťazka Tadesse Kumela Ayantuová.
Medzinárodný maratón mieru 2021, ženská víťazka Tadesse Kumela Ayantuová. (Autor: TASR)

Pretekári tohto roku štartovali vo vlnách, avšak vďaka výraznému počtu zaočkovaných pretekárov mohli organizátori niekoľko pôvodne plánovaných vĺn vypustiť. Museli tiež upraviť spôsob rozdelenia fliaš na občerstvovacích staniciach.

Zároveň sa museli vysporiadať s dôslednou kontrolou protipandemických opatrení. Niektoré boli robené inkognito.

„Tieto inštitúcie majú svoju formu prácu, do ktorej nezasahujeme. Kontroly prebiehali aj v piatok a sobotu. Skúšali usporiadateľov, či by ich predsa nepustili. Až potom vysvitlo, že to robia za účelom práce. Verím, že sme obstáli dobre,“ povedal Koniar.

Kerio si trúfa na víťazný hetrik

Košický maratón kladie veľký dôraz aj na svoju históriu. Tohto roku si uctil osobnosť najväčšieho možného rangu.

Presne pred šesťdesiatimi rokmi zvíťazil na MMM legendárny Abebe Bikila, dvojnásobný olympijský víťaz, ktorý na OH 1960 v Ríme triumfoval bosý.

„Je to veľký fenomén a veľmi sa teším z toho, že tridsať štafiet stredoškolákov bežalo s jeho podobizňou na tričkách. To je veľký posun vpred a silný odkaz,“ vyhlásil Koniar.

(Autor: TASR)

Výborné tohtoročné časy urobili veľký dojem aj na Jurrieho van der Veldena, manažéra elitnej skupiny bežcov, ktorí sa predstavili v Košiciach.

„Mať troch mužov v cieli s časom pod 2:08 hod. je veľmi dobré. Som presvedčený o tom, že v najbližších rokoch sa na tejto trati môžeme dočkať času okolo 2:06 hod.,“ vyhlásil van der Velden.

Mužský víťaz Kerio štartoval v Košiciach už tretíkrát. Z toho dvakrát vyhral. Do budúcna si trúfa aj na víťazný hetrik.

„Ak dostanem znova šancu a pozvanie, verím, že traťový rekord pokorím,“ vyhlásil Keňan. „Má 27 rokov, takže nič nie je nemožné,“ dodal Koniar.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Vracia sa do Košíc plnohodnotný maratón? Aj slnko bolo toho symbolom