Memoriál Jána Svočáka prekonal očakávania

Vydarené podujatie. Bežci na trati vo Svite.
Vydarené podujatie. Bežci na trati vo Svite. (Autor: Danica Božová)
Sportnet|29. mar 2017 o 00:00

Na poslednú chvíľu organizátori pôvodný záver trate zmenili.

SVIT. Podtatranský krosový polmaratón – ALS s podtitulom „Memoriál Jána Svočáka“ konaný poslednú marcovú sobotu 2017 vo Svite prekonal očakávania organizátorov.

Charitatívny beh konaný na počesť a uctenie si pamiatky športovca, ktorý s chorobou ALS – amyotrofickou laterálnou sklerózou bojoval celých päť rokov, ako i šírenie osvety o tomto ochorení, prilákal na štart atlétov, bežcov – vrchárov a skialpinistov z rôznych oblastí Slovenska i zo zahraničia.

Záujem o štart bol dokonca oveľa väčší, avšak už 11 dní pred samotným podujatím organizátori museli ukončiť registráciu. Limit 200 účastníkov bol naplnený.

Pretekárov čakala náročná trať pôvodne dlhá 21 km s prevýšením 670 m vedúca väčšinou terénom medzi mestom Svit a obcami Batizovce, Štôla, Mengusovce, mestskou časťou Podskalka a cieľom vo Svite.

Na poslednú chvíľu organizátori pôvodný záver trate zmenili – z bezpečnostných dôvodov bolo zrušené posledné strmé náročné zbiehanie v teréne. Do cieľa sa tak bežci dostali obchádzkou miernejším klesaním, čím sa trasa predĺžila asi o kilometer.

Zo všetkých účastníkov trať najrýchlejšie zvládol Poliak Andrzej Dlugosz.

O dve minúty neskôr cieľovú pásku preťal špecialista na preteky v teréne Spartan Race Michal Rajniak bežiaci v drese Elite OCRA Slovakia.

Bronz ostal v podtatranskom regióne – vybojoval ho bežecký kráľ Tatier za rok 2015 Pavol Orolín zo Spišského Bystrého reprezentujúci novovzniknutý Bežecký klub Poprad.

S umiestnením i výkonom bol veľmi spokojný: „Nádherné preteky, hoci terén bol veľmi náročný, najmä úseky vedúce smerom nadol. Mne dal poriadne zabrať, pretože iba pred pár dňami som sa vrátil z trojmesačného pracovného pobytu v zahraničí. Mohol som trénovať iba po večeroch a zhruba len tretinu objemov oproti tomu, čo zvyčajne.“

Medzi ženami dominovala slovenská reprezentantka Soňa Vnenčáková, štvrtá z minuloročného svetového šampionátu v behu do vrchu.

Rýchlejších bolo iba 17 mužov. 23- ročná Sviťanka študujúca fyzioterapiu v Brne sa pre štart rozhodla na poslednú chvíľu: „Ešte pred týždňom mi to moje študijné povinnosti a pôvodne plánovaný polmaratón v Prahe nedovoľoval. Všetko sa však zvrtlo v priebehu pár hodín – školské povinnosti v Brne boli zrušené a Prahu sme sa rozhodli zrušiť. Tento krosový polmaratón som si chcela len a len užiť a po peripetiách, ktoré priniesla tohtoročná krutá zima, behať opäť pre radosť. Bola som potešená, že okrem mňa beží i môj švagor a otec. Tento memoriál zanechal vo mne hlboký citový zážitok – keď som cestovala z Brna do Svitu, ani som netušila, aký nádherný deň ma čaká.“

O viac ako šesť minút za víťazkou zaostala druhá v cieli Bronislava Mrákavová z Elite Teamu OCRA Slovakia. Bronz podobne ako u mužov vybehala členka Bežeckého klubu Poprad, 20-ročná Batizovčanka Timea Mihoková, bežecká kráľovná Tatier za rok 2015. I ona sa vyjadrila pochvalne: „Nádherné podujatie, skvelá organizácia. Trať bola náročná, najmä klesania, ale dalo sa. Som spokojná.“

Najlepším veteránom od 40 rokov bol špecialista na terénne vytrvalostné behy Július Kaľavský z Margecian.

Pozornosť organizátorov a divákov si zaslúžili i manželia Mlynarčíkovci z Hôrky pri Poprade – obaja päťdesiatnici. Emil vyhral kategóriu od 50 rokov, Hana bola najlepšia medzi veteránkami od 40 rokov. K organizácii a celkovej atmosfére sa pochvalne vyjadrili i oni.

„Pekný pretek. Záverečné stúpania i klesania v lesoparku Baba dali zabrať, ale ešte náročnejšie sa mi zdali niektoré úseky v mestskej časti Svitu Pod skalkou,“ spresnil za oboch spokojný Emil Mlynarčík.

Pre úplnosť treba dodať, že príspevky zo štartovného budú tento rok odovzdané dvojročnej Márii K. z Vikartoviec, ktorá trpí vyššie spomenutou chorobou, na zdravotné a kompenzačné pomôcky.

Muži bez rozdielu veku: 1. Andrzej Dlugosz – Poľsko – 1:33:21 hod, 2. Michal Rajniak – Elite Team OCRA Slovakia – 1:35:19, 3. Pavol Orolín – Bežecký klub Poprad / Spišské Bystré – 1:36:10.

Ženy bez rozdielu veku: 1. Soňa Vnenčáková – Svit – 1:49:33 (spolu s mužmi 18.), 2. Bronislava Mrákavová – Elite Team OCRA Slovakia – 1:55:51, 3. Timea Mihoková – Bežecký klub Poprad /Batizovce – 1:58:25.

Veteráni od 40 rokov: 1. Július Kaľavský – All4Run Margecany – 1:37:07 (medzi mužmi celkovo 5.).

Veteráni od 50 rokov: 1. Emil Mlynarčík – Hôrka – 1:45:38.

Veteránky od 40 rokov: 1. Hana Mlynarčíková – Hôrka – 2:28:47.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Memoriál Jána Svočáka prekonal očakávania