ME v atletike: Putalovej osobný rekord nestačil na postup, Repčík postúpil

Šprintérka Iveta Putalová na Majstrovstvách Slovenska v atletike v Banskej Bystrici.
Šprintérka Iveta Putalová na Majstrovstvách Slovenska v atletike v Banskej Bystrici. (Autor: SITA)
TASR|12. aug 2014 o 18:44

Dve finálové disciplíny majú v úvodnom dni na programe 22. majstrovstvá Európy v atletike.

ZÜRICH. Na štadióne Letzigrund v Zürichu od 19.34 bojujú o prvú sadu medailí guliari, od 20.20 krúžili na dráhe vytrvalkyne v behu na 10.000 m aj so slovenskou bežkyňou Katarínou Berešovou.

Vo večernom bloku zažívala premiéru na ME v druhom rozbehu na 400 m aj Iveta Putalová. Sezónny výkon mala v ňom najslabší (53,65), postupovalo sa podľa kľúča 3+4 a aby sa slovenská štvrtkárka do neho zmestila, musela by sa spoliehať aj na menší zázrak. Bežala v ôsmej dráhe a za vzor jej mohla poslúžiť najmä Angličanka Ohuruoguová, olympijská víťazka a dvojnásobná majsterka sveta, so zadržaným sezónnym maximom 51,40. Z hraničného úsilia Putalovej sa zrodilo predposledné 6. miesto a výrazne zlepšený osobný rekord 53,25. V celkovom poradí obsadila 19. miesto, na postup s časom bolo nutné zabehnúť minimálne 52,43.

Oveľa väčšia šanca na postup sa pripisovala Jozefovi Repčíkovi na 800 m. Na trať vybehol vo 4. poslednom rozbehu a aspoň mohol mať prehľad o tom, koľko treba zabehnúť podľa kľúča 3+4 na postup do semifinále. Ani on sa však na svoje sezónne maximum (1:47,07) nemohol spoliehať, rýchlejší od neho boli v jeho behu až piati. Pred štartom už Repčík mohol poznať aj výkon, aký musel zabehnúť, ak by mal postúpiť s časom. Nebol neprekonateľný, 1:48,62 mal slovenský polkár v nohách, otázne bolo, či mu dopraje aj vývin pretekov, tempo a drvivý záver. Repčík zvládol rozbeh optimálne, takticky bezchybne a nakoniec finišoval na treťom postupovom mieste časom 1:47,90. Už po zoradení k mantinelu sa natlačil dravo dopredu, tretiu priečku si odkontroloval a zdalo sa, že si ušetril aj sily. Pred ním finišovali Dán Bube 1:47,50 a Francúz Bosse 1:47,54. Semifinále je na programe v stredu od 21.08.

Slovenská reprezentantka Jana Velďáková nepostúpila z kvalifikácie do finále súťaže diaľkarok na majstrovstvách Európy v atletike v Zürichu. Tridsaťtriročná členka VŠC Dukla Banská Bystrica dosiahla v utorkovej podvečernej kvalifikácii iba priemerných 624 cm a celkovo sa zaradila na 17. priečku. Jej zürišská kvalifikačná séria: 624 - 621 - prešľap. Na posledné dvanáste postupové miesto bolo potrebné skočiť 644 cm, pritom tohtoročný najlepší výkon J. Velďákovej je 655. Ak by sa k nemu skúsená zverenkyňa Radoslava Dubovského čo len priblížila, v stredajšom finále by nechýbala.

Kvalifikačný limit 665 cm splnilo iba šesť skokaniek z pôvodne 27-členného štartového poľa. Najlepším výkonom 672 cm sa v kvalifikácii prezentovala Francúzka Éloyse Lesueurová.


Účet slovenskej výpravy otvorila ako prvá Lucia Klocová v rozbehu na 1500 m. Na druhý rozbeh nastúpila s ťažkou úlohou. Postupovalo sa priamo z dvoch rozbehov do finále podľa kľúča štyri najlepšie plus štyri s časom. Klocovej sezónny výkon (4:13,89) v porovnaní so súperkami v jej rozbehu bol najhorší zo všetkých a postup sa zdal dosť zarúbaný.

V prvom rozbehu na 1500 m si s prehľadom ustrážila líderské miesto Švédka Aregawiová časom 4:11,64. Rýchlo sa nebežalo, s medzičasom na 800 m 2:22,33, podstatný bol šprintérsky záver. V druhom rozbehu Klocová bojovala so všetkých síl, väčšinou sa držala na predposlednom mieste, tempo bolo rýchlejšie, na 800 m 2:18,35. Od Klocovej sa očakával vystupňovaný záver, no chýbali sily na podstatnejšie zrýchlenie. Aj sa snažila nastúpiť, v zhluku tiel sa však dostala pred zákrutou príliš do vonkajšej dráhy a akoby ju to spomalilo v tempe. Zvíťazila Holanďanka Hassanová 4:09,55, Klocová dobehla na 10. mieste časom 4:14,77, celkove skončila 16-ta. Na postup s časom bolo treba zabehnúť 4:11,42.

Klocová si účasť na ME vyslúžila po voľnej karte a napriek tomu, že nepostúpila, jej návrat po materskej, narodení syna a tréningoch len od polovice januára bol obdivuhodný. "Nevyhla som sa dvom kolíziám, no aj keby, tak by to asi výrazne lepšie nebolo," povedala po behu. "Nebola som stopercentne pripravená, zápasila som so zdravotnými problémami mesiac pred ME, nič veľké sa však nedeje, predo mnou sú ďalšie podujatia. Pre mňa je dôležité, že som sa vrátila po pôrode späť."

V predpoludňajšom programe sa usilovali v rozbehoch na 100 m dve slovenské šprintérky, ktoré vôbec prvýkrát štartovali na ME. Semifinále si vybehali tie, ktoré skončili na prvých štyroch miestach a ďalšie štyri s časom. V druhom rozbehu štartovala Alexandra Bezeková, vo štvrtom Lenka Kršáková, Bezekovú sezónny čas (11,55) predurčoval na poslednú priečku, Kršákovú (11,53) na predposlednú.

Bezeková na súperky nestačila a od jednej z favoritiek na zlato Holanďanky Schippersovej s víťazným výkonom 11,10 ju delila značná priepasť. Bezekovej čas 11,87 na poslednom 7. mieste výrazne zaostal aj za jej osobným maximom, čo bolo pre ňu cenné, bola najmä dávka skúsenosti, ktorú mohla vo svojej premiére na kontinentálnom šampionáte nabrať. Vo 4. rozbehu sa situácia zopakovala, vyčnievala ďalšia z favoritiek Francúzka Soumareová s vyrovnaným európskym výkonom roka 11,03, Kršákovej čas 11,74 na poslednom 7. mieste na postup ani zďaleka nestačil. Aj ona výrazne zaostala za svojím najlepším tohtoročným časom, na Letzigrunde však vietor nepomáhal a výkony spomaľoval. Bezeková v celkovom súčte rozbehov obsadila 34. priečku, Kršáková 30-tu. Na postup s časom bolo treba zabehnúť 11,51.

V ďalších kvalifikáciách utorňajšieho predpoludnia si šetrili sily guliari na večerné finále a najviac si ´oddýchol´ najväčší favorit Nemec Storl s 20,76, no aj druhý v poradí Španiel Vivas s 20,53 a tretí Poliak Majewski s 20,50. Pred finálovou bránou zostali z trojice Čechov dvaja, z 8. priečky postúpil len Marcell s 20,09, päť cm chýbalo na finále 13. Pášilovi s 19,83, 14. skončil Staněk.

V hode oštepom sa pozornosť sústredila aj na Češku Špotákovú. V kvalifikácii prehodila limit (57,50) hneď na prvý pokus výkonom 59,99 a nasmerovala sa na titul, ktorý jej ako jediný v unikátnej zbierke chýba. "Bolo to extrémne ľahké, asi jednoduchšie ako keď hádžem na tréningu," povedala s úsmevom olympijská víťazka.

V rozbehoch na 3000 m prek. zažil veľkú bolesť Španiel Garcia, ktorého po páde na prekážke museli odviezť na nosidlách. Kvalifikáciu žrdkárok žiadna tragédia nepostihla, limit na finále bol síce 450, no rozhodcovia nenechali skokanky ďalej trápiť a postúpilo až 13 žien so 445.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»ME v atletike: Putalovej osobný rekord nestačil na postup, Repčík postúpil