Zničili mu sochu, nenávidia ho. Rodné mesto Ibrahimoviča si zahrá Ligu majstrov

Malmö FF po postupe do skupiny Ligy majstrov.
Malmö FF po postupe do skupiny Ligy majstrov. (Autor: TASR / AP)
Ivan Mriška|13. sep 2021 o 19:05

Malmö FF prešlo cez štyri predkolá.

BRATISLAVA. Malmö a Bratislava sú rozlohou takmer identické mestá. Navyše, obe sa môžu pochváliť tým, že v nich sídli tamojší futbalový majster. 

Sumárna hodnota kádra švédskeho Malmö FF je však o desať miliónov vyššia, akú má ŠK Slovan Bratislava. Podľa špecializovaného portálu transfermarkt.com dosahuje takmer 26 miliónov eur.

A kým to švédsky majster v tejto sezóne dotiahol do skupiny Ligy majstrov, Slovan sa musí uspokojiť s európskou súťažou číslo tri.

Sen sa stal skutočnosťou 

Malmö prešlo predkolami bez väčších problémov. Postupne vyradilo Rigu, Helsinki, Glasgow Rangers a Ludogorec Razgrad.

„Najskôr sme mali povolené iba snívať, no sen sa stal skutočnosťou,“ pre sportsmax.tv uviedol po postupe tréner Jon Dahl Tomasson.

Dánsky lodivod vo švédskych službách vyhral Ligu majstrov ako hráč. Bolo to v roku 2003 v drese talianskeho AC Miláno.

„Počas kariéry som zažil veľa skvelých trénerov ako Carlo Ancelotti, Manuel Pellegrini, Bert van Marwijk či Leo Beenhakker. Verím, že podobné úspechy, aké dokázali oni, čakajú aj mňa,“ zaprial si.

Chcú ľudí naštvať

V skupine H narazí Malmö na Chelsea Londýn, Zenit Petrohrad a Juventus Turín. Úvodný zápas odohrá doma v utorok 14. septembra o 21:00 h proti Talianom.

„Viem, že nás čakajú skvelé tímy. My sme však najväčším klubom v Škandinávii. Čo sa týka peňazí, nemôžeme sa s nikým rovnať. Zdolali sme však Rangers a Ludogorec, čo sú tiež veľké kluby,“ dodal Tomasson.

Úradujúci švédsky šampión si v rokoch 2014 a 2015 skupinovú fázu milionárskej súťaže zahral. Vždy však skončil s tromi bodmi posledný.

„Dúfam, že dokážeme niektorých ľudí naštvať. Sme ambiciózni a urobíme všetko, čo bude v našich silách. Máme skvelého tímového ducha, vďaka čomu môžeme súperov rozrušiť,“ povedal tréner pred úvodným stretnutím v skupine.

Ibrahimovič do nich pichol nôž

Malmö sa preslávilo tým, že prvé futbalové kroky v ňom ako šesťročný urobil Zlatan Ibrahimovič. S miestnym klubom podpísal svoju prvú profesionálnu zmluvu a v rokoch 1999 až 2001 zaň strelil šestnásť gólov.

Futbalový velikán sa v meste na juhu Švédska narodil, no dnes je doma čoraz viac nenávidený. Všetko odštartoval jeho vstup do konkurenčného klubu zo Štokholmu, kde sa stal spolumajiteľom.

„Cítime sa byť podrazení. Vždy tvrdil, že Malmö je jeho rodné mesto, ktoré bude navždy milovať. A neexistuje klub, ktorý by mal radšej. On však vstúpil do Hammarby a vyhlásil, že z neho spraví najlepší klub v Škandinávii.

Ibrahimovič do nás pichol nôž. A ešte ho aj otočil, aby znemožnil našich fanúšikov,“ vyhlásil pre bbc.com spoluvlastník Malmö FF Alexander Ivanovski.

Zlatan Ibrahimovič.
Zlatan Ibrahimovič. (Autor: TASR/AP)

Vandali zničili jeho sochu

Konanie Ibrahimoviča odsúdilo množstvo verných priaznivcov Malmö. Jeho správanie považujú za arogantné a nikdy mu to neodpustia.

„Veľká väčšina fanúšikov je sklamaná. Nikto, koho poznám, ho nebráni. Zlatan si myslí, že si môže robiť čo chce a napriek tomu bude milovaný. Nechápe, aké je to byť skutočným podporovateľom,“ uviedol Simon Bengtsson, člen fanklubu.

Nespokojnosť s konaním hviezdneho futbalistu prejavili vandali poškodzovaním jeho bronzovej sochy.

Najskôr na ňu zavesili záchodovú misu a postriekali ju. Sériu útokov ukončili odrezaním nosa a odpílením nôh. Na transparentoch žiadali, aby bola socha presťahovaná.

„Je to hanba. Chcú len upútať na seba pozornosť, aby sa o tom písalo. Je to na úrovni materskej školy. Hral som za Malmö a robil som pre klub všetko. Ľudia by mi za to mali byť vďační,“ komentoval pre espn.com Zlatan Ibrahimovič.

Ibrahimovič synom Malmö

Švédska legenda má v rodnom meste veľa neprajníkov. Stále sa však nájdu tí, ktorí ho milujú.

„Socha zostane v Malmö. Zlatan Ibrahimovič je synom Malmö, neodmysliteľne patrí k nášmu mestu,“ razantne vyhlásila viceprimátorka Frida Trollmyrová, ktorá je v meste zodpovedná za kultúru a šport.

Mnohé televízne a informačné médiá vytvorili na webe jeho vlastnú sekciu. Miestny režisér Fredrik Gertten o ňom nakrútil film Becoming Zlatan.

„Zlatan sa nikdy nezaujímal o to, ako budú ľudia reagovať. Absolútne netušil, aká bude reakcia na jeho obchodné plány.

Keď sa pozriete na jeho kariéru, kontroverzné rozhodnutia, ako napríklad prestup z Juventusu do Interu a neskôr do Milána, urobil neraz,“ uviedol pre portál goal.com švédsky futbalový novinár Michael Ljungberg.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Zničili mu sochu, nenávidia ho. Rodné mesto Ibrahimoviča si zahrá Ligu majstrov