Prvý titul zo šprintu má Švéd. Líder Svetového pohára naháňal Šimu

Michal Šima
Michal Šima (Autor: slovenskybiatlon.sk)
Miloslav Šebela|12. feb 2021 o 17:20

Michal Šima vybojoval 37. priečku.


BRATISLAVA. Často ich trápila streľba. V dôležitých chvíľach slovenskí bialtonisti strácali na súťažiach na strelnici. Aj v tejto sezóne majú viacerí reprezentanti skôr priemernú úspešnosť streľby.

Na svetovom šampionáte v Pokljuke ukázal výbornú streľbu Michal Šima.

V rýchlostných pretekoch trafil všetkých desať terčov. Na medzičasoch sa ukazovalo, že by mohol atakovať aj na svoje kariérne maximum (25. miesto). Lenže bežecky za súpermi 28-ročný Šima nestíhal a postupne sa prepadával.

Tridsiata siedma priečka je i tak jeho druhý najlepší výsledok v kariére. 

Naháňal ho favorit

„S výkonom na strelnici som spokojný. Akurát na stojke som si vyhodil jeden náboj, čo ma trochu zdržalo. Na trati som sa však necítil dobre, ako v posledných dvoch šprintoch, ale až na to posledné kolo, si myslím to bolo celkom fajn,“ hodnotil svoj výkon Šima pre RTVS.

Ak by si zbytočne nevyhodil jeden náboj, mohol byť ešte o pár priečok vyššie. Výrazne však zaostal bežecky.

Jeho bežecký čas bol bezmála o dve minúty horší ako mal najrýchlejší na trati Johannes Thingnes Bö.

Práve ten ho na trati po neúspešných streleckých položkách obiehal.

„Dobiehal ma a predbiehal, ale nevnímal som to nijako špeciálne. Beriem ho ako každého iného pretekára,“ vravel Šima.

V stíhačke chce uspieť

Do nedeľňajších stíhacích pretekov postúpil ako jediný zo Slovákov. Tomáš Hasilla obsadil 69. priečku, Šimon Bartko skončil na 80. pozícii.

Do stíhacích pretekov vybehne v nedeľu so stratou 100 sekúnd za Švédom Ponsiluomom. Ak zopakuje streľbu, mohol by sa ešte posunúť. Rozostupy sú minimálne. V rozpätí 40 sekúnd pred ním je 19 súperov.

„Dúfam, že aj tam sa mi podarí vybojovať bodované miesto. S takýmto výkonom by sa to malo podariť. Teším sa na nedeľu,“ dodal Šima.

Aktuálna sezóne je jeho zatiaľ najlepšia v kariére. V šprinte v Oberhofe bol senzačne dvadsiaty piaty, čo je jeho osobné maximum.

V celkovom poradí Svetového pohára je nielen najlepším mužom, ale najlepším Slovákom na 56. priečke.

Prvé zlato zo šprintu pre Švédov

Premiérový titul majstra sveta získal Švéd Martin Ponsiluoma. Vybojoval tiež vôbec prvé zlato v tejto disciplíne pre túto severskú krajinu.

Pre 24-ročného Švéda je to vôbec prvé víťazstvo v kariére. Zároveň má po dvoch disciplínach na MS dve medaily. V súťaži miešaných štafiet pomohol tímu k bronzu.

"Je to fantastické a zatiaľ ani nechápem, čo som dokázal. Vedel som, že na úspech potrebujem strieľať čisto, keďže celú sezónu bežím veľmi dobre," povedal šampión pre televíziu ARD.

Neuspeli veľkí favoriti Nóri.

V najlepšej desiatke sa umiestnili síce až štyria, no ani jeden z nich nemá medailu. Striebro aj bronz brali Francúzi – Simon Desthieux a Emilien Jacquelin.

Bez medaily v šprinte skončili druhý rok po sebe. V rámci svetových šampionátov je to však skôr rarita. Pred tým skončili na MS bez medaily v roku 1997. 

Obhajca titulu spred roka Rus Alexander Loginov skončil až na 26. priečke.

Rýchlostné preteky žien na majstrovstvách sveta sú na programe v sobotu od 14.30 (naživo na Dvojke). Stíhacie preteky sa pobežia v nedeľu. Muži štartujú o 13.15, ženy o 15.30 h.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Prvý titul zo šprintu má Švéd. Líder Svetového pohára naháňal Šimu