Za lepších podmienok by Vlhová potvrdila dominanciu z prvého kola, myslí si expertka

Petra Vlhová v 2. kole obrovského slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní žien v kanadskom stredisku Tremblant

Za lepších podmienok by Vlhová potvrdila dominanciu z prvého kola, myslí si expertka

Petra Vlhová v 2. kole obrovského slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní žien v kanadskom stredisku Tremblant (Autor: TASR/The Canadian Press via AP)
Petra Vlhová v 2. kole obrovského slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní žien v kanadskom stredisku Tremblant
Petra Vlhová v 2. kole obrovského slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní žien v kanadskom stredisku Tremblant (Autor: TASR/The Canadian Press via AP)
Nikola Baďová|4. dec 2023 o 18:30

Expertka je bývalá lyžiarka v rýchlostných disciplínach.

Zlepšený výkon slovenskej reprezentantky Petry Vlhovej v obrovskom slalome si všimla i bývalá česká lyžiarka KLÁRA KRÍŽOVÁ

„Petra má tento rok našliapnuté, aby vyhrávala obe točité disciplíny. Ukázala nám to v slalome v Levi a aj obrovský slalom ma rozbehnutý veľmi dobre,“ zhodnotila pre Sportnet tridsaťštyriročná zjazdárka.

V rozhovore sa dozviete:

  • V čom bola výhoda Brignoneovej? 
  • Aký posun spravila Vlhová? 
  • Prečo bola Piniho stavba trate náročná? 
  • Ako vnímala podmienky v nedeľňajšom 2. kole? 
  • Prečo sa Shiffrinová ešte nerozbehla? 
  • Ktoré zjazdárky patria medzi jej favoritky? 

Oba víkendové preteky obrovského slalomu vyhrala talianska lyžiarka Federica Brignoneová. Z čoho ťažila v oboch dňoch? 

Federica má veľmi dobrý cit pre sklz a vie nechať lyže ísť. Profil trate jej zrejme sedel najlepšie spomedzi všetkých pretekárok. Nebola to jedna z najťažších zjazdoviek na okruhu. Nemôžem však povedať, že preteky boli jednoduché. 

Keď môžem porovnať trať so Söldenom, kde je prudký kopec, v Kanade bolo veľa zmien rytmu a jedna vlna za druhou. V tomto smere to bolo veľmi náročné. 

Lyžiarky sa zhodli, že aj na rovine museli pracovať na dvesto percent. 

Áno, fyzicky to bolo veľmi náročné. Museli drieť od štartu do cieľa, aby lyže poriadne šli. Nebola tam žiadna pasáž, kde by si trošku odpočinuli. 

Sobotňajšie preteky vyhrala Federica Brignoneová (uprostred), druhá skončila Petra Vlhová (vľavo), tretia Mikaela Shiffrinová (vpravo).
Sobotňajšie preteky vyhrala Federica Brignoneová (uprostred), druhá skončila Petra Vlhová (vľavo), tretia Mikaela Shiffrinová (vpravo). (Autor: TASR/The Canadian Press via AP)

V stredisku šla väčšina z nich prvýkrát. Odzrkadlilo sa to na sobotňajšom prvom kole pretekov? 

Myslím si, že pretekárky sú zvyknuté na to, že ešte niekde nešli. Samozrejme, vždy je lepšie, keď vedia, ako trať vyzerá. Majú však možnosť vyskúšať si zjazdovku predtým. 

Vám osobne sa nová zjazdovka páčila? 

Bolo to niečo iné. Na podobné typy zjazdoviek už nie sme vo Svetovom pohári zvyknutí. Veľmi mi to pripomínalo môj študijný pobyt v Kanade, keď som jazdila preteky Severoamerického pohára. Je to typický profil trate pre východnú časť Kanady. 

Klára Křížová

Dátum narodenia: 13. júla 1989

Bývalá česká lyžiarka je dcérou československej olympijskej medailistky zo ZOH 1984 Oľgy Charvátovej. Kariéru ukončila v roku 2018 pre nedostatok financií zapríčinených odchodom sponzorov. Neskôr sa začala venovať kondičným tréningom a výuke jogy. 

Petra Vlhová zaznamenala zlepšený výkon oproti vystúpeniu v obrovskom slalome v Killigtone. Čo vravíte na jej vystúpenie? 

Presne to si myslím aj ja. Kondične jej to sedelo a drela od štartu do cieľa. Možno ešte viac by jej vyhovovalo, ak by tam bola ešte prudkejšia pasáž. Hralo by jej to ešte viac do kariet. Škoda, že podmienky v nedeľňajšom druhom kole boli náročné. 

Slovenka je silová lyžiarka. Sneh na východnom pobreží je veľmi agresívny a Vlhovej tieto podmienky príliš nesvedčia. Pomohlo jej však, že po Killingtone absolvovala niekoľko tréningov na tejto snehovej podložke? 

Určite to môže hrať rolu. Sneh v USA a v Kanade je iný, ako máme v Európe. Pretekárkam to zo začiatku naozaj nemusí sadnúť. Môže to robiť problém i servisným technikom, pretože nevedia, ako veľmi lyže majú naostriť alebo ako veľmi stupiť špičku. 

Určite sa museli viac zohrať. Petra je však so svojim technikom skúsená dvojica a Slovenka vedela, čo má presne povedať, aby jej pripravil poriadne lyže. 

Pretekárke však viac vyhovuje, keď je sneh ľadový a na zjazdovke môže ukázať excelentnú techniku v ťažkých podmienkach. 

V sobotňajších pretekoch skončila na druhom mieste. Čo jej chýbalo k víťazstvu? 

Dievčatá sú veľmi vyrovnané a rozhodujú iba malé rozdiely. Petra má tento rok našliapnuté, aby vyhrávala obe točité disciplíny. Ukázala nám to v slalome v Levi a aj obrovský slalom má rozbehnutý veľmi dobre. 

Trať nedeľňajšieho prvého kola staval tréner Mauro Pini, ktorý je známy svojou náročnou stavbou súťažných kôl. Videli ste i vy tak?  

Mauro vie, čo má Petre postaviť. Je to o skúsenostiach pretekárky. Sadlo jej to presne tak, ako malo. Trať vyzerá, že je jednoduchšia, ale záleží od toho, aká stavba trate na nej bude. Videli sme, že tam boli brány zatočené pod hranou alebo vo vlnách. Tam, kde lyžiarky dokončovali oblúk. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Za lepších podmienok by Vlhová potvrdila dominanciu z prvého kola, myslí si expertka