Nie je to čas na pestré kostýmy. Ukrajinec jazdil v reprezentačnom tričku

Ivan Šmuratko.
Ivan Šmuratko. (Autor: SITA/AP)
Titanilla Bőd|24. mar 2022 o 20:45

Po krátkom programe mužov na MS dominujú japonskí krasokorčuliari.

MONTPELLIER. Chýbal aktuálny olympijský víťaz Nathan Chen, neprišiel ani šampión z predchádzajúcich dvoch ZOH Juzuru Hanju. Čína neposlala na šampionát žiadneho pretekára, a pre inváziu na Ukrajine nemohli súťažiť ani Rusi.

Krátky program mužov na majstrovstvách sveta v krasokorčuľovaní v Montpellieri však mal vynikajúcu úroveň.

Priamo z Montpellieru

píše reportérka Sportnetu Titanilla Bőd

Dvanásť pretekárov si utvorilo nový osobný rekord a po prvý raz v histórii svetových šampionátov prekonali až štyria korčuliari stobodovú hranicu.

Japonská dominancia

Prvé tri miesta patria Japoncom. Vedie Šoma Uno, druhé miesto patrí Jumovi Kagijamovi, tretí je Kazuki Tomono.

„Konečne som zajazdil presne na takej úrovni, ako na tréningu,“ pochvaľoval si po krátkom programe Šoma Uno. Na svetových šampionátoch bol dvakrát druhý, zo ZOH v Pjongčangu má tiež striebro, v Pekingu získal bronz. Teraz má na dosah aj titul svetového šampióna.

V krátkom programe získal 109,63 bodu a jeho náskok pred druhým Kagijamom je takmer štyri body. Tomono na treťom mieste stráca na lídra viac ako osem bodov.

Tomono sa dozvedel na poslednú chvíľu, že bude súťažiť. Pred týždňom sa ešte zúčastnil na menších pretekoch v Luxembursku. „Bol som už na ceste, keď mi oznámili, že ako náhradník môžem prísť na majstrovstvá sveta. Nebolo to až také nečakané, lebo sa mi to stalo už po piatykrát,“ prezradil.

Bez flitrov, v národných farbách

Pre krasokorčuľovanie sú typické výstredné farby a trblietavé kostýmy. V určitých situáciách však flitre vyznievajú nevkusne.

Ukrajinec Ivan Šmuratko nastúpil na svoj krátky program v obyčajnom reprezentačnom tričku. Na hrudi mal pripnuté papierové srdiečko v žlto-modrých farbách, na chrbte mal nápis Ukraine. „Toto nie je čas na pestré kostýmy. Chcel som súťažiť v národných farbách,“ uviedol Šmuratko.

O rodáka z Kyjeva bol veľký záujem médií. Na otázky odpovedal trpezlivo, ale s neskrývanou bolesťou. „Všetci sa ma pýtajú, čo sa deje v Kyjeve, aké to je. To sa nedá opísať. Je to vojna. Padajú bomby, umierajú ľudia. Deti, ženy, muži. Teraz v Ukrajine krasokorčuľovanie nikoho nezaujíma,“ zdôraznil 21-ročný pretekár.

Rodnú krajinu mohol opustiť na základe výnimky pre vrcholových reprezentantov. Mužov v súčasnosti vzhľadom na vojnový stav z Ukrajiny nepúšťajú.

„Je dôležité, aby sa ukrajinskí športovci zúčastnili na medzinárodných podujatiach. Som hrdý na to, že môžem reprezentovať svoju vlasť,“ tvrdí Šmuratko. Aj týmto spôsobom dokážu podať svedectvo svetu, čo sa deje v ich rodnej krajine.

V mixzóne padla na Šmuratka aj otázka, či verí, že Ukrajina môže vyhrať vojnu proti Rusku. Áno! Samozrejme! Áno, odvetil bez najmenších pochybností. Sme silný národ, dodal.

Šmuratko na šampionáte nemal so sebou trénera, pri mantineli stáli jeho tímoví kolegovia Oleksandra Nazarovová a Maksym Nikitin. Jeho jazdu sledovala aj športová dvojica Sofija Holičenková a Artem Darenskyj.

Ukrajinského pretekára privítali diváci mohutným potleskom, po skončení jeho jazdy mu aplaudovali v stoji.

Šmuratko prišiel do Montpellieru bez tréningu, predsa zajazdil veľmi dobre a hoci sa nevyhol pádu, z 22. miesta sa kvalifikoval do 24-členného finále.

Musel meniť korčule

Najmladší účastník šampionátu, 15-ročný Slovák Adam Hagara do voľných jázd nepostúpil. Krátky program zajazdil bez pádu, ale s menšími nedostatkami. Výsledná známka 60,92 bodu znamenala konečné 26. miesto.

„Chcel som zajazdiť lepšie, pokazil som veľa vecí. Som však celkom spokojný, lebo mám za sebou náročné dva týždne, ešte sme museli meniť aj korčule,“ uviedol slovenský pretekár. Pred troma týždňami sa mu na korčuli zlomil háčik a roztrhla sa aj koža. V nových korčuliach sa najprv trápil so skokmi, no na svetovom šampionáte ustál trojitý axel, kombináciu trojitého lutza a trojitého tulupa i trojitý flip.

Atmosféra v Montpellieri sa slovenskému pretekárovi pozdávala. „Je to tu super. Jediné, čo je stresujúce, sú výkony ostatných,“ poznamenal s úsmevom.

Jeho idolom je Nathan Chen, ale aj pri jeho neúčasti sú v poli pretekári, ktorí ho inšpirujú: „Šoma Uno, Juma Kagijama či Vincent Zhou. Sú tu veľké mená. Je to veľká skúsenosť, ale cítim, že ešte nie som taký vyspelý ako ostatní,“ skonštatoval Hagara.

Sezóna sa preňho ešte nekončí, v polovici apríla sa predstaví na majstrovstvách sveta juniorov v Tallinne.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Nie je to čas na pestré kostýmy. Ukrajinec jazdil v reprezentačnom tričku