Som žena, odkázala víťazka. Slovám vlastného posolstva pritom v angličtine nerozumie

Japonskí krasokorčuliari po exhibícii na MS v Montpellieri.
Japonskí krasokorčuliari po exhibícii na MS v Montpellieri. (Autor: Reuters)
Titanilla Bőd|2. apr 2022 o 17:00

Japonci získali na MS v krasokorčuľovaní štyri medaily.

BRATISLAVA. Jeden z nich má status rockovej hviezdy, ale aj ostatní by spôsobili rozruch na uliciach Tokia. Krasokorčuľovanie je v Japonsku fenoménom.

Na nedávnych majstrovstvách sveta v Montpellieri získala japonská výprava štyri medaily, z toho dve zlaté. Stali sa tak najúspešnejším národom šampionátu.

Medzi mužmi zvíťazil Šoma Uno, striebro získal Juma Kagijama, v kategórii žien vyhrala Kaori Sakamotová a v kategórii športových dvojíc sa umiestnila na druhom mieste dvojica Riku Miurová a Rjuiči Kihara.

Navyše, japonská televízia po prvý raz vysielala aj súťaže v tancoch na ľade.

Silná, divoká, nezávislá

Pri neúčasti Rusiek bola 21-ročná Sakamotová hlavnou favoritkou medzi ženami.

Bronzová medailistka z olympiády v Pekingu nesklamala a podala svoj veľmi stabilný výkon, ktorý ju charakterizuje počas celej sezóny.

Už aj jej medaila zo ZOH bola prekvapením, keďže sa očakávalo ruské pódium. Po dopingovom škandále však Kamila Valijevová neuniesla tlak a skončila štvrtá.

V Montpellieri pre ruskú inváziu na Ukrajine neboli žiadne ruské pretekárky a Sakamotová úlohu favoritky zvládla.

„Počas celej sezóny podávala veľmi vyrovnané výkony a aj na svetovom šampionáte predviedla to, čo vie. Nezmenila sa, zmenili sa okolnosti okolo nej,“ vravela pre Sportnet Akiko Tamurová, uznávaná japonská novinárka a expertka na krasokorčuľovanie.

Voľný program jazdila Sakamotová na hudbu z francúzskeho dokumentárneho filmu Žena. Je to manifest ženskosti, zvýraznený aj anglickými slovami ako „silná“, „divoká“, „nezávislá“, ktoré odznejú počas štvorminútového programu.

Hudba končí slovami: „Som žena.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Som žena, odkázala víťazka. Slovám vlastného posolstva pritom v angličtine nerozumie