Je najstarší, sídli tu reprezentácia a má špeciálny chladiaci systém

Khalifa International Stadium.
Khalifa International Stadium. (Autor: REUTERS)
Ivan Mriška|17. nov 2022 o 18:00

Khalifa International Stadium bude na MS vo futbale 2022 hostiť osem zápasov.

DAUHA, BRATISLAVA. Väčšina majestátnych budov a športovísk vznikla v Katare v posledných rokoch. Khalifa International Stadium je však výnimkou.

Štadión, kde sídli katarská reprezentácia, bol postavený už v roku 1976. Je najstarší zo všetkých miest, kde sa budú hrať majstrovstvá sveta vo futbale 2022.

Prvý, ktorý bol pripravený

Kalifov štadión prešiel rozsiahlou renováciou. Pôvodný architekt Dar Al-Handasah zvýšil kapacitu o dvanásťtisíc miest, aby spĺňal štandardy FIFA. Dnes pojme cez 45-tisíc priaznivcov.

Štadión sídliaci v hlavnom meste Dauha bol úplne prvý pripravený hostiť svetový šampionát v Katare. Jeho rekonštrukciu dokončili v roku 2017.

Khalifa International Stadium

  • Kapacita: 45-tisíc miest
  • Otvorený: 23. marca 1976
  • Prestavba: 2005, 2014–2017
  • Čo sa tu hrá: Anglicko - Irán (B-skupina, 21. novembra), Nemecko - Japonsko (E-skupina, 23. novembra), Holandsko - Ekvádor (A-skupina, 25. novembra), Chorvátsko - Kanada (F-skupina, 27. novembra), Ekvádor - Senegal (A-skupina, 29. novembra), Japonsko - Španielsko (E-skupina, 1. decembra), 1A proti 2B (3. decembra), o 3. miesto (17. decembra).

Dominantou sú dvojité oblúky vo výške až 120 metrov a ikonická strecha. Khalifa Stadium má po novom špeciálny chladiaci systém, ktorý zvýši komfort priaznivcov vo vysokých teplotách.

K vybaveniu patria dva bazény pod južnou tribúnou a parkovisko pre 150 vozidiel. Nový systém LED osvetlenia dodáva zážitkom iný rozmer.

Hostí súboj o tretie miesto

Keď Katar vyhlásili za hostiteľa svetového šampionátu, hovorilo sa o ďalších rekonštrukciách národného stánku. Štadión mal dosiahnuť kapacitu až 68 030 miest, ale od týchto plánov sa neskôr upustilo.

Khalifa International Stadium v minulosti hostil Ázijské hry, Arabský pohár a Ázijský pohár AFC. V roku 2019 sa na ňom konali majstrovstvá sveta v atletike IAAF a zápasy Majstrovstiev sveta klubov FIFA 2019.

Štadión leží v Aspire Zone – srdci katarského Centra športovej dokonalosti, ktoré bolo základom Ázijských hier v roku 2006.

Národný stánok v Katare bude na MS 2022 hostiť šesť stretnutí skupinovej fázy, jeden zápas osemfinále a stretnutie o tretie miesto.

Katar čelí kritike

Katar si za výstavbu a rekonštrukciu štadiónov vyslúžil kritiku. Pre zlé pracovné podmienky migrantov, ktorí na nich pracovali.

V roku 2021 britský denník The Guardian uviedol, že v Katare zomrelo 6 500 pracovníkov, odkedy získal právo organizovať svetový šampionát. Podľa Amnesty International zostávajú tisíce týchto úmrtí nevyšetrené.

Viaceré krajiny a svetoví hráči vyslovili nesúhlas s katarskými majstrovstvami. Dánsko bude hrať v špeciálnych dresoch, ktoré boli navrhnuté na protest proti Kataru a jeho nelichotivému rekordu v oblasti ľudských práv.

Turnaj čelí kritike aj pre viaceré nepravdivé tvrdenia organizátorov. Tí pred časom uvádzali, že pôjde o prvé uhlíkovo neutrálne majstrovstvá sveta vo futbale v histórii.

To vyvracia správa, ktorú vydala nezisková organizácia Carbon Market Watch. Tá opísala tieto tvrdenia ako „pritiahnuté za vlasy“ po zistení, že emisie z nových miest sú až osemkrát vyššie ako tie, ktoré uvádzajú organizátori.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Je najstarší, sídli tu reprezentácia a má špeciálny chladiaci systém