Karol Križan - brankár, ktorý sa nebojí vystreliť

Karol Križan
Karol Križan (Autor: REUTERS)
Peter Klimko|15. apr 2008 o 00:00

Reprezentačný brankár, ktorý sa z Liptovského Mikuláša dostal až do európskej špičky.

Rodák zo Žiliny Karol Križan sa dokázal v posledných sezónach vypracovať medzi najlepších brankárov v Európe vôbec.

Spod Tatier do Švédska

KAROL KRIŽAN
  • narodený: 5. júna 1980 v Žiline
  • súčasný klub: MoDo Hockey
  • hrával za: L. Mikuláš, Zvolen
  • účastník MS 2004,05,06 a OH 2006
  • úspechy: majster Slovenska 2000/01, majster Švédska 2005/06, 3x najlepší brankár slovenskej Extraligy, v 2005/06 najlepší hráč Elitserien
  • číslo dresu: 60

    karolkrizan.jpg
Karol Križan v reprezentačnom drese

Odchovanec hokeja v Liptovskom Mikuláši, ktorý bol v rokoch 2004 a 2005 vyhlásený už ako hráč Zvolena za najlepšieho brankára slovenskej Extraligy, háji od sezóny 2005/06 farby švédskeho MoDo Hockey.

S týmto mužstvom sa mu podarilo v roku 2007 vyhrať jednu z najkvalitnejších líg sveta - Elitserien. Križan zároveň slávil individuálny úspech - stal sa najlepším hráčom tejto súťaže.

Gól a čisté konto v jednom zápase

Križan sa takisto postaral o zaujímavú raritu. V zápase s Timrå IK (3:0) si nielen udržal čisté konto, ale pri power play domácich pečatil konečné zápasové skóre gólom od vlastnej brány.

Medzi výrazné Križanove úspechy patrí aj extraligový titul z ročníka 2000/01, ktorý je pre Zvolen zároveň jediným v histórii Slovenskej republiky.

Reprezentačná opora

V národnom tíme sa síce zúčastnil majstrovstiev sveta 2005 v Innsbrucku, do bojov ale nezasiahol. Príležitosti sa mu však dostalo na olympiáde v Turíne 2006, kde odchytal dva duely a čo sa percentuálnej úspešnosti zásahov týka, stal sa našim najlepším brankárom.

Na svetový šampionát v tomto istom roku bol nominovaný ako Lašákova dvojka. Napokon však po jeho zranení odchytal v Rige všetky zápasy (ten úvodný, v ktorom sa Ján Lašák zranil, pochopiteľne, nie celý). V reprezentačnom kádri bol aj o rok, konkrétne na MS 2007 v Moskve, kde patril medzi ťahúňov mužstva.

Karol v súčasnosti patrí medzi najskúsenejších hráčov výberu Júliusa Šuplera, na majstrovstvách sveta v kanadských mestách Halifax a Québec, sa radí k oporám výberu spod Tatier.

Čo píšu o Križanovi médiá

Karol Križan vie gólom nielen zabraňovať, ale ich aj dávať

Karol Križan

Fotogaléria

Video: YouTube

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov