Jednotka draftu a ďalej otázniky. Kanada nepatrí k hlavným favoritom MS U20

Hokejisti Kanady so zlatými medailami na krku.

Jednotka draftu a ďalej otázniky. Kanada nepatrí k hlavným favoritom MS U20

Hokejisti Kanady so zlatými medailami na krku. (Autor: TASR/AP)
Hokejisti Kanady so zlatými medailami na krku.
Hokejisti Kanady so zlatými medailami na krku. (Autor: TASR/AP)
Samuel Tirpák|26. dec 2023 o 09:15

Juniorský hokejový tím Kanady je vyskladaný inak ako zvyčajne.

GÖTEBORG. Kanada. Veľmoc, ktorú nikdy netreba odpisovať. Vyhrať môže ktorýkoľvek hokejový turnaj v ktorejkoľvek hokejovej kategórii. 

Napriek tomu sa pri tejto reprezentácii pred MS do 20 rokov 2024 nestretnete s prívlastkom “najväčší favorit”. Tento post momentálne patrí iným, predovšetkým USA. 

Kanaďania však vyhrali štyri z posledných šiestich šampionátov a v štvrťfinále skončili za toto obdobie iba raz. To svedčí o tom, ako konzistentne ukazujú kvalitu a nastavujú výkonnostnú latku celému svetu.

Tento rok ale majú veľmi zvláštny tím. Nie je napakovaný hviezdami, ako býva zvykom. 

Zložením sa podobá na fínske výbery z posledných piatich-šiestich rokov. V tých sa každoročne nájde zopár hráčov, o ktorých málokto tuší, avšak potom predvedú fantastické výkony. 

V čase písania tohto článku je káder trénera Alana Letanga sfinalizovaný a má definitívnu podobu zloženú z 23 hokejistov pripravených na šampionát. Z dôvodu zranení museli vynechať dvoch obrancov. Tannera Molendyka s Tristanom Luneaum vymenili Jorian Donovan s Ty Nelsonom.

Skaut a spolupracovník Sportnetu Samuel Tirpák pred MS do 20 rokov ponúkne analýzu, rozbor, predpovede i vlastné pohľady na každú reprezentáciu, ktorá hrá na turnaji.

Bude medaila?

Kanada hrá svoj typický fyzický rýchly hokej plný agresívneho forčekingu a napádania, na čo si musia súperi dávať pozor a nechytiť sa do pascí. To sa v podstate nemení, rovnako ako očakávania, ktoré sú pri Kanaďanoch vždy najvyššie. 

Tentoraz však bude možno dôležitejšie ako inokedy, aby si jednotlivé formácie našli správnu chémiu. 

V osobnej predikcii som ich označil za tím, ktorý nezíska medailu. Treba však mať na pamäti, že “javorové listy” môžu cenný kov vyhrať kedykoľvek. 

Ani tento rok nie sú úplne bez hviezd. Budú sa spoliehať na predpokladanú jednotku budúceho draftu Macklina Celebriniho, ďalej na Conora Geekieho či Dantona Mateychuka

Medailu im ale prinesie skôr tímový výkon ako spoliehanie sa na individuality. 

JOJ Šport
TV program: MS v hokeji do 20 rokov 2024 (MS U20)
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

Zaberie pravdepodobná jednotka draftu?

Prvý útok nemôže tvoriť nik iný ako Macklin Celebrini hrajúci za Boston University v univerzitnej NCAA. Je to vysoko inteligentný hráč, ktorý mi nesmierne pripomína Sidneyho Crosbyho v tom, ako chápe hru v predbránkovom priestore a v okolí kruhov. 

V týchto miestach vyniká presnou orientáciou, disponuje štipľavou strelou i skvelou kreativitou pri tvorbe hry. Je to kompletný ofenzívny hráč, ktorý síce bude patriť medzi najmladších na turnaji, no to mu nezabráni vyniknúť. 

VIDEO: Gól Macklina Celebriniho

Na pozícii centra je prospekt Toronta Maple Leafs a spoluhráč Samuela Barcíka v Saskatoon Blades Fraser Minten, ktorého si tréneri veľmi cenia pre jeho prístup mimo ľadu a jeho two-way hru. Neoslní od prvého striedania, no pracuje pre mužstvo veľmi dobre a konzistentne. 

Je skvelý defenzívne, je rýchly, je fyzický, má skvelú strelu a je jasným lídrom tohto tímu. Svedčí o tom fakt, že na drese bude nosiť kapitánske “C”. 

Na pravom krídle by mal byť najproduktívnejší hráč posledných dvoch rokov v kanadskej juniorke a prospekt Columbusu Blue Jackets Jordan Dumais. Hlavný tréner reprezentácie ho opísal ako najlepšieho čistokrvného tvorcu hry, akého kedy vo svojej kariére trénoval. 

Kreatívny forvard nižšieho vzrastu má na svojom konte od začiatku draftového ročníka, teda za posledné dve a pol sezóny, 296 bodov v 153 zápasoch, čo je priemer solídnych 1,93 bodu na zápas.

Na ľavom krídle druhej formácie by mal byť center Wenatchee Wild z WHL a prospekt Arizony Coyotes Conor Geekie, čisto ofenzívne ladený center, ktorý má skvelú orientáciu v útočnom pásme a skvelo si hľadá miesto na ofenzívne akcie. 

Tieto kvality vynikajúco dopĺňa presnou streľbou. V 26 zápasoch prebiehajúcej sezóny strelil 20 gólov. Zlepšuje aj nedostatky, ktoré mu donedávna skauti vyčítali, napríklad korčuľovanie. 

Na pozícii centra by mala byť "last minute” posila priamo z NHL z Bostonu Bruins, Matthew Poitras. Tento inteligentný center mimoriadne prekvapil na začiatku kariéry v NHL, keď sa mu herne aj bodovo darilo nad očakávania. 

Je však pravda, že v poslednom období ho v klube prestali využívať tak ako predtým. Preto sa Bruins rozhodli poslať ho na šampionát, kde naberie sebavedomie. Jeho príchod skvalitní najmä presilovku Kanady. 

Pravým krídelníkom druhej lajny je v projekcii spoluhráč Geekieho z Wenatchee Wild a prospekt Buffala Sabres Matthew Savoie. Tento dominantný tvorivý krídelník nižšieho vzrastu je rýchly, agresívny a skvelo pracuje s priestorom, čo na ľade ešte zvýrazní jeho tvorcovské schopnosti. 

Savoie je celkom podceňovaný hráč. Za posledný rok a pol sa mu totiž herne až tak nedarilo a sužovali ho zranenia. Mohlo sa stať, že trochu spomalili jeho vývoj. 

Na pozícii ľavého krídla tretieho útoku je prospekt Toronta Maple Leafs a hráč London Knights v OHL Easton Cowan. Cowan bol prekvapivou voľbou v prvom kole draftu. Nečakal to v podstate nikto. Je to hráč, ktorého hru budú fanúšikovia milovať. Je rýchly, agresívny, dokončí každý forček a často si sám vytvára protiútoky svojou defenzívnou hrou a obranou stredného pásma. 

Centrom formácie je prospekt Pittsburghu Penguins a hráč Moose Jaw Warriors Brayden Yager. Yager je kreatívny center, ktorý rád atakuje obrancov pri rozohrávke, tvorí hru v predbránkovom priestore a vyžíva sa v tom, ako dokáže tlakom na forčekingu donútiť rozohrávajúceho obrancu k chybe, z čoho následne tvorí šance. 

Tí dvaja budú vytvárať príležitosti pravému krídleníkovi tejto formácie, keďže obaja budú napádať agresívne v hĺbke súperovej tretiny. Duo Yager-Cowan takto dopomôže forvardovi Connecticutu (NCAA) a prospektovi Nashvillu Predators Matthewovi Woodovi

Wood je rozvážnym hráčom. Je to zakončovateľ i tvorca, ktorému sa najviac darí z druhej vlny, keď zožne prácu svojich kolegov z útoku. 

Štvrtá formácia bola pohromade od začiatku kempu a zrejme sa tak aj predstaví od prvého zápasu turnaja. 

Na ľavom krídle je prekvapenie nominácie. Nedraftovaný, neznámy, ale z herného pohľadu zaujímavý hráč, typologicky napasovaný do checking line alebo do defenzívnej formácie, center Soo Greyhounds v OHL Owen Allard. Je to rýchly, fyzický a agresívny hráč, ktorý sa snaží obrancom a brankárovi robiť peklo na zemi v každom jednom striedaní. 

V strede štvrtej lajny nájdeme navrátilca z minulého roka a prospekta Montrealu Canadiens Owena Becka. Mal by byť jedným z lídrov tímu na ľade aj mimo neho a bude patriť medzi najsilnejšie defenzívne články útoku Kanady. 

Každý tréner by dal veľa za to, aby mal v tíme niekoľko takýchto Beckov. Je to totiž útočne všestranný, defenzívne stabilný a konzistentný hráč. 

Na pravom krídle je center Brandonu Wheat Kings a prospekt Detroitu Red Wings Nate Danielson. Ide o podobný typ hráča ako je Owen Beck. Jediným možno väčším rozdielom je to, že Beck je viac strelec ako nahrávač a Danielson naopak.

Na pozícii trinásteho útočníka zostal nesmierne produktívny a vysoký krídelník Carson Rehkopf, prospekt Seattlu Kraken a hráč Kitcheneru Rangers. Rehkopf je skvelým strelcom a dominantným hráčom na presilových hrách. Práve v početných výhodách by mal dostať šancu od trénerov. Pri hre bez puku mu však miestami chýbajú základné veci, preto zrejme nedostane veľa priestoru. 

S dvojmetrovým bekom

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Jednotka draftu a ďalej otázniky. Kanada nepatrí k hlavným favoritom MS U20