Ugandský športovec na úteku sa našiel. Dostal sa 170 kilometrov ďaleko

Časť výpravy Ugandy v Tokiu.
Časť výpravy Ugandy v Tokiu. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR, SITA|20. júl 2021 o 16:35

Polícia nevie, či má olympionika poslať k tímu alebo na ambasádu.

TOKIO. Japonská polícia po štyroch dňoch našla vzpierača z Ugandy, ktorý odišiel z olympijského tréningového kempu a zanechal odkaz, že si chce nájsť zamestnanie.

Julius Ssekitoleko zmizol v čase, keď v Tokiu panujú veľké obavy zo šírenia koronavírusu po príchode tisícok cudzincov na OH 2020.

"Muža sme našli v utorok v prefektúre Mie, nebol zranený a nezaplietol sa do žiadneho trestného činu. Mal pri sebe doklady a identifikoval sa. Nie je však jasné, či má putovať k tímu alebo na ambasádu," citovala z policajného vyhlásenia agentúra AFP.

Dvadsaťročný Ssekitoleko sa v piatok neobjavil na koronavírusovom teste a nenašli ho ani v jeho hotelovej izbe. Nedávno sa dozvedel, že v Tokiu nebude môcť súťažiť pre národné kvóty.

V izbe nechal lístok, v ktorom žiadal, aby jeho veci poslali rodine do Ugandy. Z Izumisana v prefektúre Osaka zamieril do Nagoje v centrálnom Japonsku, potom do neďalekej prefektúry Gifu a napokon na juh do Mie.

"Našli sme ho v dome u ľudí, s ktorými sa poznal. Nebránil sa a hovoril s nami, stále zisťujeme jeho motív," dodala polícia.

Ugandský športovec musel vysvetľovať, prečo podľa plánu neodletel domov, ale zamieril na útek po Japonsku.

S výpravou Ugandy boli problémy už po júnovom prílete, keď mali pozitívne testy na ochorenie COVID-19 tréner aj ďalší člen delegácie. Navyše, v ich prípade diagnostikovali nákazlivejší variant delta.

Po ukončení izolácie a niekoľkých dňoch tréningu Uganďania bez Ssekitoleka zamierili do olympijskej dediny v Tokiu.

Do začiatku "pandemickej" olympiády zostávajú už len tri dni. V Tokiu v utorok pribudlo 1387 pozitívnych prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 557 viac ako pred týždňom.

Zdravotníci aj obyčajní obyvatelia japonskej metropoly sa obávajú, že príchodom jedenástich tisícok športovcov, ich realizačných tímov, VIP hostí a médií sa situácia s vírusom počas vyhláseného stavu núdze v Tokiu ešte zhorší.

Zatiaľ od 1. júla v súvislosti s olympijskými hrami objavili už viac ako 70 pozitívnych prípadov, väčšinou medzi ľuďmi z obslužného personálu športovcov.

Letné olympijské hry Tokio 2021

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Tokio 2021»Ugandský športovec na úteku sa našiel. Dostal sa 170 kilometrov ďaleko