Je tu finále NBA. Lakers sa postavia proti Orlandu

Kobe Bryant a Dwight Howard zvedú súboj o majstra NBA.
Kobe Bryant a Dwight Howard zvedú súboj o majstra NBA. (Autor: ap)
SITA|4. jún 2009 o 11:10

Mal to byť súboj Kobeho Bryanta a LeBrona Jamesa, ale Dwight Howard a jeho družina boli proti.

LOS ANGELES/ORLANDO.

Prečítajte si preview sme.sk k finálovej sérii - Kobe Bryant vedie LA Lakers k štvrtému titulu v NBA

Veľké finále play-off 63. ročníka NBA nebude záležitosťou dvoch najlepších tímov základnej časti sezóny a neponúkne ani festival basketbalového umenia v podaní najužitočnejších hráčov uplynulých dvoch sezón.

Preview: Brynt vs Howard

Nie Cleveland, ale Orlando

Možno práve nečakaný postup Orlanda ako víťaza vyraďovacích bojov vo Východnej konferencii skomplikuje vlaňajšiemu finalistovi Los Angeles Lakers cestu k trofeji viac ako "one man show", akú predvádzal najlepší tím základnej časti Cleveland Cavaliers. Zakopnutím mužstva okolo LeBrona Jamesa spadla do lona Lakers výhoda domáceho prostredia v prípadnom rozhodujúcom siedmom stretnutí, čo je pridaná hodnota, o ktorú sa márne usilovali až do záveru "regular season".

Kalifornčania nemali dôvod na prehnanú pokoru voči Cavaliers, vo dvoch vzájomných zápasoch sezóny ich zdolali. S Magic majú naopak nepriaznivú bilanciu. V decembri Orlando doma zvíťazilo 106:103, hoci líder hostí Bryant zaznamenal 41 bodov. O mesiac neskôr čaroval v Staples Center Dwight Howard (25 bodov a 20 doskokov) a zrodil sa takmer rovnaký výsledok v prospech Magic 109:103.

Dejiny favorizujú Lakers

História a skúsenosti však stoja na strane Lakers, teraz už 30-násobného finalistu a 14-násobného šampióna, po svojom vlaňajšom premožiteľovi Bostone druhého najúspešnejšieho tímu v NBA. Na lavičke favorizovaného mužstva zo západného pobrežia sedí Phil Jackson, ktorý útočí na svoj 10. titul. Ten by ho posunul na čelo historických tabuliek trénerov pred Reda Auerbacha. Lakers sú rekordérmi súťaže v počte kampaní v play-off, vo vyraďovacích bojoch sú aj s touto sezónou 57. raz.

Jeden z najmladších tímov NBA Magic sa dostal do finále súťaže druhý raz, a to pri svojej 11. účasti v play-off. Prvý raz Orlando viedol do bitky o trofej v roku 1995 Shaquille O´Neal. Magic pred 14 rokmi zaplatili nováčikovskú daň a prehrali 0:4 na zápasy s Houstonom vedeným ďalším skvelým pivotom Hakeemom Olajuwonom. O´Neal neskôr prestúpil práve k Lakers a získal s nimi tri tituly v rade. Odvtedy (sezóna 2001/2002) Kobe Bryant a spol. na ďalší triumf čakajú.

Keby Orlando svoj reparát zvládlo, po troch rokoch by opäť pribudol na zoznam šampiónov nový tím. V roku 2006 sa niečo podobné podarilo ďalšiemu floridskému celku Miami Heat, ale tí uspeli hneď na prvý pokus. Oboch finálových súperov spája "faktor O´Neal“, Lakers aj Magic dosiahli svoje posledné úspechy práve s týmto hráčom, to isté mimochodom platí aj o Miami.

Kobe bez Shaquilla O´Neala

Los Angeles Lakers vstupovali do play-off ako jasný favorit Západnej konferencie a druhé najlepšie mužstvo celej súťaže. Na prekonanie 3 prekážok potrebovali 18 stretnutí, o jeden viac ako tretí najlepší klub Východu Magic. Pred imperatív víťazstva v rozhodujúcom siedmom zápase ich postavil iba Houston. Papierové predpoklady sa naplnili aj v konferenčnom finále s Denverom a Kobe Bryant dostane ďalšiu šancu dokázať, že vie vyhrať trofej aj bez Shaquilla O´Neala. Pokúšal sa o to už vo dvoch finálových sériách.

"Ľudia, ktorí skutočne rozumejú basketbalu, vedia, že tento nezmysel nič neznamená. Hlúposť. Vyhrať chcem preto, lebo chcem vyhrať,“ povedal o vnucovanom podtexte svojho úsilia 30-ročný rozohrávač. "Musím byť vďačný, že som tam, kde som. Množstvo hráčov nikdy nedostalo šancu zahrať si finále a mne sa to podarilo šesťkrát. Som veľmi, veľmi šťastný človek.“

Po neúspechu v klasickom finále s Bostonom sa Lakers vydali novou cestou, menej vyčerpávajúcou a menej zodpovednou pre lídra tímu. Teraz by mala vyústiť do vytúženého úspechu. "S pretekmi o najlepšieho strelca je koniec. Keď sme sa vrátili k vlaňajšej prehre, povedali sme si, že niečo také sa už nesmie viac zopakovať. Musíme hrať oveľa komplexnejšie. Našou úlohou bolo obkolesiť Kobeho talentovanými hráčmi, to sa nám v uplynulých dvoch rokoch podarilo a teraz sme tu,“ konštatoval tréner Phil Jackson.

Nezlomné Orlando a klaun Howard

Viacerými odpisované Orlando predvádza basketbal, ktorý sám jeho tvorca Stan Van Gundy nazval experimentálnym. Predovšetkým ho ale forsírujú veľmi odolní a flexibilní hráči, ktorí dokázali zvládnuť aj siedmy zápas na ihrisku Bostonu v semifinále Východnej konferencie. A to je niečo, čo sa nepodarilo vlani Lakers, hoci tí mali úlohu sťaženú o zdravého Kevina Garnetta.

"V prvom rade verím môjmu tímu. Verím, že každý večer môžeme vybehnúť na ihrisko, presadiť sa svojou basketbalovou značkou a zdolať ňou kohokoľvek. Vravel som to chlapcom celý rok. Keď beháme, bránime a doskakujeme, môžeme to niekam dotiahnuť. Odkedy som v Orlande, každý nás totiž iba odpisoval,“ popísal chemické väzby svojho kolektívu veľký basketbalový klaun Dwight Howard.

Kalifornčania sa už počas série s Denverom sťažovali na agresivitu súpera a v rukavičkách s nimi určite nebudú zaobchádzať ani Magic. Súboje s Orlandom, to je kusisko Dwighta Howarda, porcia nepríjemnej trojkovej kanonády a najmä nekompromisná defenzíva bez lacných faulov. Van Gundyho basketbalový rukopis, ktorý dokonale znechutil Jamesových Cavaliers. Na druhej strane Lakers nesporne disponujú širším arzenálom basketbalových zbraní ako Cleveland.

S Nelsonom alebo bez Nelsona

Každé veľké finále musí mať svoj príbeh, tento rok ho ponúkol rozohrávač Orlanda Jameer Nelson. Do 2. februára zažíval rozprávkovú sezónu. Rozbehnutú ju mal na kariérne maximá (priemer 16,7 bodu a úspešnosť streľby 50,3), patril k lídrom Magic a prišla aj prvá nominácia na Zápas hviezd.

Vykĺbené rameno zo zápasu s Dallasom ho ale zastavilo a operácia odsúdila na koniec ročníka. Aspoň tak to tvrdili lekári. Lenže vtedy nik netušil, že Magic zásluhou senzačného účinkovania v play-off poriadne natiahnu svoju tohtoročnú "pracovnú dobu". Vynikajúci strelec sa hlási späť do zbrane, absolvoval niekoľko tréningov a napriek opatrnosti Van Gundyho aj vedenia sa zdá, že by z toho mohol byť veľký návrat.

Seriál prvého kalifornsko-floridského finále v 63-ročnej histórii NBA sa začne odvíjať už vo štvrtok 4. júna o 21.00 (už v piatok ráno 3.00 SELČ) v Los Angeles.

Pred sériou

Predpokladané základné zostavy:

Los Angeles Lakers: Derek Fisher, Kobe Bryant, Andrew Bynum, Trevor Ariza, Pau Gasol

Orlando Magic: Rafer Alston, Courtney Lee, Rashard Lewis, Hedo Türkoglu, Dwight Howard

Lídri tímov v základných štatistikách v play-off 2009 (priemer na zápas):

Lakers:

  • odohrané minúty: Kobe Bryant 40,0 (14. miesto v poradí hráčov v play-off)
  • body: Kobe Bryant 29,6 (2.)
  • asistencie: Kobe Bryant 4,9 (16.)
  • doskoky: Pau Gasol 11,3 (5.)
  • bloky: Pau Gasol 2,0 (6.)

Magic:

  • odohrané minúty: Rashard Lewis 40,7 (11.)
  • body: Dwight Howard 21,7 (9.)
  • asistencie: Hedo Türkoglu 5,1 (14.)
  • doskoky: Dwight Howard 15,4 (1.)
  • bloky: Dwight Howard 2,2 (3.)

Shaq praje trofej Bryantovi

Shaquille O'Neal odložil bokom všeobecne známu rivalitu a pred začiatkom finálovej série play-off NBA sa nechal počuť, že by víťaznú trofej doprial svojmu bývalému spoluhráčovi z Los Angeles Lakers Kobemu Bryantovi.

S 30-ročným rozohrávačom získal O´Neal v čase svojho kalifornského angažmánu tri tituly a vždy sa stal zároveň najužitočnejším hráčom finále (2000, 2001, 2002). Bryantovi dal prednosť pred svojím prvým klubom v kariére v NBA Orlando Magic, s ktorým si takisto zahral finále v roku 1995. S Houstonom vtedy jeden z najmladších klubov súťaže prehral hladko 0:4 na zápasy.

Kobe Bryant ešte nikdy vo svojej kariére nevystúpil na absolútny vrchol bez pomoci O´Neala. Blízko bol dvakrát, naposledy vlani proti Bostonu. Rovnako ako v roku 2004 s Detroitom však Lakers vo finále prehrali. "Myslím si, že konám správne, keď poviem, že dnes, ale iba dnes si želám, aby Kobe Bryant vyhral štvrtý titul," odkázal prostredníctvom siete Twitter pivot v službách Phoenixu.

Finálová séria medzi Lakers a Magic sa začne prvým zápasom vo štvrtok 4. júna v losangeleskom Staples Center.

Predpokladaný vývoj vyraďovacích bojov basketbalovej NBA naprojektoval finálový vrchol s parádnym obsadením v hlavných úlohách s dvoma najvýraznejšími postavami súťaže Kobem Bryantom na jednej a LeBronom Jamesom na druhej strane.

Nepredvídateľná logika play-off ale zamiešala s prognózami na "východnej" strane rovnice a namiesto Clevelandu s najužitočnejším hráčom sezóny Jamesom na čele sa proti Los Angeles Lakers postaví Orlando a jeho podkošový "superman" Dwight Howard.

Najmä hráči Cavaliers by mohli dlho rozprávať o tom, aká dôležitá je v play-off sila kolektívu, ale napriek tomu sa pred finálovou sériou, ktorá sa začne vo štvrtok 4. júna v kalifornskom Staples Center, pozornosť zamieria na najväčšie individuality oboch súperov. Čo na tom, že Kobe Bryant a Dwight Howard, predstavitelia dvoch rôznych basketbalových generácií a kolegovia zo zlatého olympijského tímu USA z Pekingu, sa možno vo vzájomnom súboji na ihrisku ani raz nestretnú...

bryant.jpgKobe Bryant

Tridsaťročný rozohrávač Kobe Bryant je už dnes legendou NBA. Patrí k najobľúbenejším hráčom súťaže a jeho popularita siaha ďaleko za hranice USA. V NBA začínal v ročníku 1996/97 a celých 13 sezón je vzorom klubovej vernosti, hoci istý čas koketoval s možnosťou prestupu, ale vtedy išlo viac-menej o snahu prinútiť majiteľov Los Angeles Lakers k posilneniu kádra.

Počas kariéry iba raz chýbal jeho tím v play-off (2004/05). Už vo svojom štvrtom ročníku sa dostal do finále a hneď z toho bol titul, ktorý Lakers ešte dvakrát obhájili. Napriek tomu Bryant ani raz nebol vyhlásený za najužitočnejšieho hráča najsledovanejšej série. Vždy zostal v tieni svojho mohutného spoluhráča Shaquilla O´Neala, ktorý do Los Angeles prestúpil práve z Orlanda.

Po období trápenia prišla ďalšia finálová šanca až v súboji s Detroitom (2004), ale rovnako ako tá vlaňajšia v klasike NBA s Bostonom zostala nevyužitá. Celkovo má teda Bryant na konte päť finálových účastí a tri prstene víťaza. Na najvyššie individuálne ocenenie - MVP sezóny, čakal až do minulého roku.

V tohtoročnom play-off má v nohách 18 stretnutí, a na konte 40,1 min na zápas, čo je najvyššia vyťaženosť spomedzi hráčov Lakers. Je druhým najlepším strelcom (29,1 bodu na zápas oproti 35,3 LeBrona Jamesa) pri úspešnosti z poľa 46,6 percenta.

Vizitka Kobeho Bryanta

Povedal o ňom spoluhráč Derek Fisher: "Stále viac si osvojuje poznanie, že jeho individuálne ciele musia byť v súlade, alebo sa podriadiť cieľom celého tímu. Znamená to, že hráči okolo neho musia ísť svojimi výkonmi o úroveň vyššie."

  • Post: rozohrávač
  • Vek: 30 rokov (nar. 23. 8. 1978)
  • Výška: 198 cm
  • Sezóny v NBA: 13
  • Účasť v play-off: 12-krát
  • Účasť vo finále play-off: 5-krát
  • Tituly v NBA: 3 (2000, 2001, 2002)
  • MVP NBA: 2008
  • Nominácie na Zápas hviezd NBA: 11/11-krát v základnej zostave
  • Základné štatistiky v play-off 2008/09 (priemer na zápas):
  • Počet zápasov: 18
  • Odohraných minút: 40,1
  • Body: 29,6
  • Úspešnosť streľby z poľa: 46,6 %
  • Úspešnosť trojok: 34,6 %
  • Úspešnosť trestných hodov: 89,5 %
  • Asistencie: 4,9
  • Doskoky: 5,3
  • Bloky: 0,8
  • Stratené lopty: 2,39
  • Získané lopty: 1,7
  • Osobné chyby: 2,6

howard.jpgDwight Howard

Športová sláva Dwighta Howarda nabrala na výške až po vlaňajšom Zápase hviezd v New Orleans, kde v súťaži smečiarov predviedol nezabudnuteľný supermanovský prelet hory svalov z hranice trestného hodu. Svoj impozantný smeč zaodel do plášťa v štýle komiksového hrdinu a prezývka spolu s krédom "aj pivot vie lietať" bola na svete. Howard je o 7 rokov mladší ako Bryant a odkrúca si iba piatu sezónu v NBA. Do play-off sa s Magic dostal tretí raz, jeho maximom bolo vlaňajšie semifinále konferencie s Detroitom (1:4 na zápasy).

Orlando potrebovalo na postup do finále celkovo 19 zápasov, o jeden viac ako Lakers, ale Howard ich odohral iba 18, pretože pre disciplinárny trest za úder lakťom Samuela Dalemberta nemohol nastúpiť na záverečný šiesty duel série úvodného kola s Philadelphiou.

Celkovo je však oveľa výraznejšou postavou play-off, a to nie len vďaka svojim 211 cm, 120 kg a úctyhodnej muskulatúrnej stavbe tela. Aj po skončení základnej časti pokračuje jeho hegemónia v doskokoch, zbiera ich v priemere 15,4 na zápas a v kombinácii s najúspešnejšou streľbou z poľa (62,2 %), ktorú si však zásadne nekazí pokusmi spoza trojkového oblúka, dosiahol najviac double-double v play-off. Na konte ich má 17, čo znamená, že dosiahol dvojciferný zápis v týchto dvoch štatistikách s výnimkou jedného (3. duel série s Clevelandom, chýbal mu 1 doskok) vo všetkých dueloch, v ktorých nastúpil.

Pivot Lakers Pau Gasol za ním zaostáva o 4 double-double. Na druhej strane zaznamenal Howard aj 82 osobných chýb (4,6 na zápas), najviac spomedzi všetkých hráčov v play-off. Napriek týmto číslam nie je Howard najzamestnanejším hráčom Magic, s priemerom 38,3 min na zápas je druhý spoločne s Hedom Türkoglom. Lídrom floridského tímu je v tomto smere Rashard Lewis (40,7 min).

Vizitka Dwighta Howarda

Povedal o ňom generálny manažér Orlanda Otis Smith: "Dwight je bláznivý ako líška. Tím dokáže vyhrať tri zápasy a potom príde on a vyhrá ten štvrtý."

  • Post: pivot
  • Vek: 23 rokov (nar. 8. 12. 1985)
  • Výška: 211 cm
  • Sezóny v NBA: 5
  • Účasť v play-off: 3-krát
  • Účasť vo finále play-off: -
  • MVP NBA: -
  • Nominácie na Zápas hviezd NBA: 3/2-krát v základnej zostave
  • Základné štatistiky v play-off 2008/09 (priemer na zápas):
  • Počet zápasov: 18
  • Odohraných minút: 38,3
  • Body: 21,7
  • Úspešnosť streľby z poľa: 62,2 %
  • Úspešnosť trojok: -
  • Úspešnosť trestných hodov: 64,7 %
  • Asistencie: 1,8
  • Doskoky: 15,4
  • Bloky: 2,2
  • Stratené lopty: 2,61
  • Získané lopty: 0,7
  • Osobné chyby: 4,6
sita
Zaujímavosti

Porovnania štatistík z minulosti aj súčasnosti oboch finalistov tohtoročného play-off basketbalovéj NBA:

Los Angeles Lakers - Orlando Magic

56:10 - účasti v play-off do sezóny 2008/09, Lakers sú v tomto smere lídrami celej NBA, Orlando figuruje spolu s New Orleans na 5. mieste od konca

29:1 - účasti vo finále play-off do sezóny 2008/09 (vrátane Minneapolis Lakers - 6 účastí)

14:0 - tituly (vrátane Minneapolis Lakers - 5 titulov) do sezóny 2008/09

26:2 - účasti kalifornských a floridských tímov vo finále play-off do sezóny 2008/09

10:1 - tituly kalifornských a floridských tímov do sezóny 2008/09

18:19 - zápasy v play-off 2008/09

8/2:7/2 - víťazstvá a prehry v domácich zápasoch v play-off 2008/09

4/4:5/5 - víťazstvá a prehry v zápasoch na ihriskách súperov v play-off 2008/09

13:7 - zápasy so 100 a viac strelenými bodmi v play-off 2008/09

6:4 - zápasy so 100 a viac inkasovanými bodmi v play-off 2008/09

11/2:6/1 - bilancia v zápasoch so 100 a viac strelenými bodmi v play-off 2008/09, Lakers sú v tomto smere najlepším tímom, Magic sú na 3. mieste

1:1 - odvrátená hrozba vypadnutia v 7. zápase série v play-off 2008/09

4:3 - legionári v kádri, Lakers majú 2 Európanov (Španiel Pau Gasol a Slovinec Saša Vujačič), jedného Afričana (Didier Ilunga-Mbenga z Konga) a jedného Ázijčana (Číňan Sun Jue), Orlando má iba hráčov z Európy (Turka Heda Türkogla, Francúza Mickaela Pietrusa a Poliaka Marcina Gortata)

1:1 - legionári v základnej päťke (Gasol - Türkoglu)

11:2 - hráči, ktorí hrali vo svojej kariére vo finále play-off NBA

2:1 - hráči, ktorí majú na konte titul (Kobe Bryant a Derek Fisher po 3 - Tyronn Lue 1 s Lakers)

3:2 - hráči, ktorí absolvovali finále play-off NBA za iný klub ako súčasný (Ilunga-Mbenga a Josh Powell obaja 2006 za Dallas, Shannon Brown 2007 Cleveland /nastúpil na 1 sekundu 4. zápasu so San Antoniom/ - Anthony Johnson 2002 a 2003 za New Jersey a Tyronn Lue 2001 za Lakers)

1:1 - hráči, ktorí pôsobili v minulosti v tíme finálového súpera (Trevor Ariza - Tyronn Lue)

Obama tipuje víťazstvo Lakers

Prezident USA Barack Obama sa ako známy basketbalový nadšenec odvážil predpovedať vývoj finálovej série play-off NBA medzi Los Angeles Lakers a Orlando Magic.

"Lakers v šiestich, myslím si," ponúkol svoj tip pred odletom na Stredný východ dva dni pred začiatkom veľkého finále prvý muž Spojených štátov. Pridal k nemu záhadný úsmev znalca, ktorý tento rok správne predpokladal, že víťazom finále Final Four celonárodnej univerzitnej súťaže NCAA sa stanú basketbalisti zo Severnej Karolíny.

Program zápasov

1. zápas Los Angeles Lakers (1.) - Orlando Magic (3.) - štvrtok 4. júna o 21.00 (v piatok ráno o 3.00 SELČ) v Staples Center

2. zápas Los Angeles Lakers (1.) - Orlando Magic (3.) - nedeľa 7. júna o 20.00 (v pondelok ráno 2.00 SELČ) v Staples Center

3. zápas Orlando Magic (3.) - Los Angeles Lakers (1.) - utorok 9. júna o 21.00 (v stredu ráno o 3.00 SELČ) v Amway Center

4. zápas Orlando Magic (3.) - Los Angeles Lakers (1.) - štvrtok 11. júna o 21.00 (v piatok ráno o 3.00 SELČ) v Amway Center

prípadný 5. zápas Orlando Magic (3.) - Los Angeles Lakers (1.) - nedeľa 14. júna o 20.00 (v pondelok ráno o 2.00 SELČ) v Amway Center

prípadný 6. zápas Los Angeles Lakers (1.) - Orlando Magic (3.) - utorok 16. júna o 21.00 (v stredu ráno o 3.00 SELČ) v Staples Center

prípadný 7. zápas Los Angeles Lakers (1.) - Orlando Magic (3.) - štvrtok 18. júna o 21.00 (v piatok ráno o 3.00 SELČ) v Staples Center

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Je tu finále NBA. Lakers sa postavia proti Orlandu