Jao Ming si do týždňa zvolí spôsob liečby

SITA|3. júl 2009 o 10:02

Čínsky basketbalista Houston Rockets Jao Ming si ešte necháva týždeň na rozhodnutie, či podstúpi tortúru s operáciou ľavého chodidla, alebo pristúpi k inej forme liečby.

PEKING.

Kosť zlomená ešte 8. mája počas play off sa nehojí podľa prognóz a šéflekár texaského klubu Tom Clanton dokonca vyhlásil, že je ohrozená nie len budúca sezóna, ale aj celá kariéra jedného z najlepších pivotov NBA.

"Rozhodnutie ešte nepadlo. Prebieha proces konzultácií so špecialistami o rôznych riešeniach a plánoch. Do týždňa bude známy výsledok," povedal v piatok pre agentúru AP hráčov agent Eric Zhang.

Jao Minga zastavila vlásočnicová fraktúra ľavého chodidla uprostred série druhého kola play off Západnej konferencie NBA s neskoršími víťazmi súťaže Los Angeles Lakers.

Pôvodne sa doba liečby odhadovala na 12 týždňov, ale problémové miesto nereaguje na terapiu želaným spôsobom a lekári musia po takmer dvoch mesiacoch začať odznova. Rozhodnutie o ďalšom smerovaní môže mať podľa Clantona dopad nie len na budúcu sezónu, ale aj celú kariéru 28-ročného Šanghajčana.

"V tomto momente je zranenie potenciálnou hrozbou pre budúcu sezónu a môže mať vplyv aj na pokračovanie kariéry. V prvom rade sa teraz snažíme dospieť k jednotnému názoru a vylúčiť možnosť, že sme na niečo zabudli alebo nepostrehli. Cieľom je čo najrýchlejší návrat na palubovky, pokiaľ to bude možné, tak bez ďalšej operácie," informoval a súčasnej situácii Clanton.

Lekári navrhujú viacero možností. Ponúka sa invazívne riešenie zavedením kovovej spony do kosti, úplná umelá náhrada kosti alebo celková chirurgická prestavba klenby chodidla, ako ju svojho času absolvoval pivot Clevelandu Zydrunas Ilgauskas.

Jaovi vyprší už po budúcej sezóne platnosť zmluvy. Zranenia sú jeho nočnou morou v uplynulých štyroch sezónach. Ani jednu z nich nemohol pre zdravotné ťažkosti absolvovať kompletnú a vlani pre únavovú zlomeninu ľavého chodidla takmer prišiel o účasť na olympijských hrách v Pekingu.

V play off NBA 2008 chýbal. Rockets sa jeho zranením ocitli v nezávideniahodnej situácii, minimálne prvú polovicu budúcej sezóny nemôžu počítať s rozohrávačom Tracym McGradym a na letnom trhu s voľnými hráčmi už prišli aj o krídelníka Rona Artesta, ktorý sa dohodol na zmluve s Los Angeles Lakers.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Jao Ming si do týždňa zvolí spôsob liečby