Jabulani kritizuje aj Maradona, nedá sa kontrolovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Autor: SITA)
Sportnet|26. jún 2010 o 14:22

Argentínsky tréner Diego Maradona sa pridal k početnej skupine kritikov lopty Jabulani, ktorú spoločnosť Adidas vyvinula pre potreby prebiehajúceho futbalového šampionátu.

KAPSKÉ MESTO. Argentínsky tréner Diego Maradona sa pridal k početnej skupine kritikov lopty Jabulani, ktorú spoločnosť Adidas vyvinula pre potreby prebiehajúceho futbalového šampionátu v Juhoafrickej republike.

Podľa "božského Diega" nová lopta neumožňuje špičkovým hráčom, akým je jeho zverenec Lionel Messi, rozvinúť ich futbalové zručnosti a predvádzať tie najlepšie triky. "Sám som si ju vyskúšal na tréningu. Nedá sa poriadne zakrútiť a dobrý center k vzdialenejšej žrdi je takmer nemožný, lebo lopta letí rovno. Nikto ju nedokáže poriadne kontrolovať," citoval portál mirror.co.uk slová kormidelníka "Albiceleste".

Neštandardné správanie sa lopty Jabulani potvrdili aj experti na aerodynamiku z Kalifornského technologického inštitútu v Pasadene. Podľa ich záverov nevypočítateľnosť pohybu lopty spôsobuje jej hladký povrch bez stehov. "Hoci je to v rozpore so sedliackym rozumom, drsnejšia lopta lepšie drží smer letu," vysvetlila profesorka vzduchoplavby Beverley McKeonová a dodala, že naopak hladší exemplár vo vyšších rýchlostiach neudrží priamu líniu.

Predstavitelia Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) plánujú po svetovom šampionáte v JAR diskutovať s hráčmi a trénermi o kritizovanej lopte Jabulani.

"Nie sme hluchí. FIFA sa neotáča chrbtom kritike, sú však pevné pravidlá pre lopty," povedal generálny sekretár Jerome Valcke. "Plánujeme pracovné stretnutie s trénermi a kapitánmi. Počas MS to však možné nie je," doplnil.

Množstvo hráčov obviňuje loptu z podivných trajektórií a zbabraných striel alebo zákrokov.

Argentínsky tréner Ricardo La Volpe v sobotu vyhlásil, že verí v postup Mexika cez jeho krajanov v osemfinále MS 2010 v JAR. Slová La Volpeho, ktorý na predchádzajúcom šampionáte v roku 2006 v Nemecku viedol práve "aztécke" mužstvo, nenechali chladným aktuálneho trénera Argentíny Diega Maradonu. "Nemá žiadny rešpekt. Ako môže také niečo povedať proti krajine, odkiaľ pochádza a ktorá mu toľko dala? Toto je zrada, ktorá prekračuje všetky hranice," vyhlásil Maradona, ktorého mužstvo zatiaľ kráča turnajom bez zaváhania.

Maradona oznámil, že skúsený 32-ročný obranca Walter Samuel pravdepodobne nezasiahne do nedeľňajšieho zápasu osemfinále MS 2010 proti Mexiku. Dôvodom je problém s podkolenným väzivom, nahradiť by ho mal Nicolas Burdisso. "Na začiatku tréningu sa cítil dobre, ale potom sme začali mať pochybnosti. Na súpisku napíšem hráča v lepšej kondícii. V zápase s dlhými loptami potrebujem niekoho, kto dokáže rýchlo bežať. Nemôžeme riskovať, že premrháme akúkoľvek šancu," povedal kormidelník. " Už v prvý deň som povedal, že postavím najlepšie mužstvo. Snažím sa zostaviť gala tím, luxusný tím, pretože si to Argentína zaslúži," dodal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Jabulani kritizuje aj Maradona, nedá sa kontrolovať