Hymny po novom, niektoré krajiny sa sťažovali

SITA|6. máj 2012 o 10:50

Na MS v hokeji vo Fínsku a Švédsku došlo oproti predchádzajúcim šampionátom k zmene nielen v hracom systéme, ale zmenila sa aj procedúra týkajúca sa štátnych hymien.

Na 76. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji vo Fínsku a Švédsku došlo oproti predchádzajúcim šampionátom k zmene nielen v hracom systéme, ale zmenila sa aj procedúra týkajúca sa štátnych hymien.

HELSINKI. V minulosti si ju vypočuli po jednotlivých zápasoch iba víťazi, tentoraz je to inak a hymny oboch súperov znejú pred každým duelom.

"K odsúhlaseniu tejto zmeny prišlo už počas minuloročného kongresu IIHF v Bratislave. Niektoré krajiny sa totiž sťažovali, že počas šampionátu prakticky nemajú možnosť počuť svoju štátnu hymnu. To bol dôvod tejto zmeny," povedal pre agentúru SITA prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Igor Nemeček a doplnil:

"Odteraz to bude platiť na všetkých šampionátoch elitnej kategórie. V základných skupinách aj vo štvrťfinále bude znieť hymny pred zápasom, v záverečných dueloch o medaily ich budú hrať pre víťazov jednotlivých duelov."

Kým pred prvým zápasom na svetovom šampionáte si Slováci vypočuli len reprodukovanú hymnu, v nedeľu popoludní pred stretnutím s domácim výberom zaznie naživo v podaní dvojice fínskych národných operných umelcov - tenoristu Akiho Alamikkoterva a sopranistky Tove Aamanovej.

Obaja sú členmi Fínskej národnej opery. Nedeľňajší duel bude pre Fínov aj Slovákov druhým v základnej H-skupine na MS 2012. Slovensko na úvod prehralo s Kanadou 2:3, Fínsko zdolalo Bielorusko tesne 1:0.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Hymny po novom, niektoré krajiny sa sťažovali