O najslávnejšom Slovákovi v Škótsku si mysleli, že je stroskotanec

Ľubomír Moravčík je presvedčený, že ako tréner nedostal potrebný čas, aby si mohol mužstvo vymodelovať podľa svojich predstáv.
Ľubomír Moravčík je presvedčený, že ako tréner nedostal potrebný čas, aby si mohol mužstvo vymodelovať podľa svojich predstáv. (Autor: Gabriel Kuchta - SME)
Pavol Spál|5. okt 2017 o 14:57

Glasgow, mesto veľké zhruba ako Bratislava, má tri štadióny s kapacitou viac ako 50-tisíc divákov.

GLASGOW. Old Firm derby, alebo Rangers verzus Celtic. Magazín World Soccer zaradil glasgowské derby na druhú priečku v rámci duelov najväčších futbalových rivalov hneď za súboje AC Miláno s Interom Miláno.

Až za ním sa umiestnili napríklad zápasy Realu Madrid s FC Barcelona. Old Firm je viac než futbalové stretnutie. Je to tiež súboj náboženstva aj politických názorov.

Je to nevídané a neslýchané. Každý škótsky chlapec chce hrať v jednom z týchto dvoch klubov.


Ľubomír Moravčík, bývalý slovenský futbalista

Rangers sú považovaní za protestantský klub s priaznivcami lojálnymi ku kráľovskej korune. Naopak Celtic je katolícky klub podporovaný nacionalistami a republikánmi.

Prvé derby sa hralo už v roku 1888, takže súboje Rangers a Celticu patria medzi najstaršie na svete. Dodnes bolo odohraných okolo štyristo vzájomných zápasov. A zakaždým to vrelo nielen na štadióne, kde vládla fantastická, až mystická atmosféra.

Rivalita medzi klubmi je taká veľká, že iba päť hráčov v histórii oblieklo vo svojej kariére dresy Celticu aj Rangers.

Najslávnejší Slovák

V roku 1980 vtrhlo na ihrisko asi 9-tisíc fanúšikov a poriadne sa pobili. Dodnes je to údajne najväčšia bitka vo futbalových dejinách. Vzájomná nenávisť priaznivcov stále pretrváva a možno ešte rastie.

Keď sa hrá derby, býva počas víkendu podľa štatistík v nemocniciach ošetrených v priemere deväťkrát viac ľudí ako obyčajne. Vrokoch 1996 až 2003 zomrelo v dôsledku futbalovej rivality osem ľudí.

Na ligové derby si však nedávno fanúšikovia museli takmer päť rokov počkať. Rangers sa po bankrote prepadol v roku 2012 až do štvrtej ligy. Z nej okamžite postúpil a v najkratšom možnom čase sa vrátil medzi elitu.

"Je to nevídané a neslýchané. Každý škótsky chlapec chce hrať v jednom z týchto dvoch klubov," opisuje derby jeden z jeho minulých hrdinov Ľubomír Moravčík.

Je najslávnejším a najlepším slovenským futbalistom, ktorý v Škótsku pôsobil. Pred príchodom do Celticu ho v Škótsku pritom takmer nikto nepoznal. Angažmán získal na vyžiadanie trénera a krajana Jozefa Vengloša, ktorý slávny klub v tom čase trénoval.

Dravosťou aj parádnou technikou dával Moravčík iskru nielen národnému tímu. A najúžasnejšie angažmán prežil až po 33. narodeninách. Vtedy prestúpil do Celticu a strávil tam štyri roky (1998 až 2002).

Tri obrovské štadióny

„Najprv si mysleli, že som stroskotanec, ktorý spadol z Marsu. Nikdy o mne nepočuli. Preto som sľúbil - počkajte, ja vám ukážem. To je presne moja povaha. V prvom veľkom zápase som dal dva krásne góly proti Rangers a vyhrali sme 5:1,“ spomína Moravčík.

Glasgowský štadión hučal ako včelí úľ, fanúšikovia šaleli. „Boli vo vytržení. Za dva týždne už celý štadión kričal: Lubóóóó,“ dodal Moravčík.

S Celticom vyhral dvakrát ligu, jeden národný pohár a tiež dva ligové poháre. Stal sa klubovou legendou.

Ľubomír Moravčík z Celticu Glasgow (vpravo).
Ľubomír Moravčík z Celticu Glasgow (vpravo). (Autor: TASR/AP)

„Futbal tam dominuje vo všetkom. Bolo pre mňa šokom, keď som chodil po Glasgowe, meste veľkom asi ako Bratislava, a videl som tam tri veľké štadióny,“ vravel Moravčík.

Národný štadión Hampden Park má kapacitu 52-tisíc miest, Celtic Park 61-tisíc a Ibrox Park patriaci rivalovi z Rangers 51-tisíc.

Okrem Moravčíka hral za Celtic aj obranca Stanislav Varga. V Rangers pôsobil okrem Vladimíra Weissa mladšieho aj Filip Šebo.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»O najslávnejšom Slovákovi v Škótsku si mysleli, že je stroskotanec