Hossu chcú v Detroite udržať. Za menej

Slovenskí útočníci s číslom 81 sa lúčia so sezónou. Marián Hossa z  Detroitu (vpravo) zaželal Miroslavovi Šatanovi z Pittsburghu, aby si užil  oslavy Stanley Cupu.
Slovenskí útočníci s číslom 81 sa lúčia so sezónou. Marián Hossa z Detroitu (vpravo) zaželal Miroslavovi Šatanovi z Pittsburghu, aby si užil oslavy Stanley Cupu. (Autor: ISIFA)
Vojtech Jurkovič|16. jún 2009 o 21:05

Najlepší slovenský hokejista musí ďalej čakať na vytúžený kolektívny triumf. Boj o zmluvu bude asi tvrdý.

Nijakú zabúdaciu dovolenku v exotickom prostredí neplánuje. Marián Hossa s priateľkou Janou hneď po výstupných lekárskych testoch dorazí koncom týždňa domov do Trenčína.

BRATISLAVA. Navonok neprská, netrieska hokejkou. Radšej sa ospravedlní, že frustrácia z prehry mu bráni formulovať hlbšie závery.

Marián Hossa utrpel vo svojej hokejovej kariére sklamaní vyše práva. Čím viac spomína nenaplnenú túžbu po kolektívnom triumfe, tým krutejšie sa s ním zahráva osud.

„Po prehre s Pittsburghom bol absolútne zdrvený, najviac v kariére. Chodil bezducho, bolo utrpením z neho dostať slovo. Pokusy o útechu by boli zbytočné," povedala jeho mama Marika Hossová.

Hossove prehry

NHL

2003: finále Východnej konferencie: Ottawa - NJ Devils 3:4 (siedmy zápas doma 2:3)

2008: finále Stanley cupu: Pittsburgh - Detroit 2:4 na zápasy

2009: finále Stanley Cupu: Detroit - Pittsburgh 3:4 (siedmy zápas doma 1:2)

Olympijské hry za Slovensko - 2007 Turín: štvrťfinále:SR - ČR 1:3

Svetový pohár za SR - 2004, štvrťfinále: SR - Kanada 0:5

Majstrovstvá sveta

2001, Hannover, štvrťfinále: SR- Česko 1:2

2004, Praha: semifinále: SR - Kanada 1:2

2005, Innsbruck, štvrťfinále: SR - Kanada 4:5

2006, Riga, štvrťfinále: SR - Kanada 1:4

2007, Moskva, štvrťfinále: SR - Švédsko 4:7

Slovenská extraliga 2004/2005 (výluka v NHL), Trenčín - Slovan 2:8, v siedmom semifinále vonku.

Úspechy

Štvornásobný účastník zápasu hviezd NHL (2001, '03, '07, '08).

Trojnásobný držiteľ Zlatého puku pre najlepšieho hokejistu SR.

Štvornásobný najlepší útočník.

Druhý najlepší nováčik NHL 1999 (za Chrisom Drurym).

Držiteľ Zlatého krídla 2006.

1997, majster Slovenska s Trenčínom.

1998, víťaz Memorial Cupu, juniorskej WHL s Portlandom.

Hossa svoje slová o dominantnosti tímového úspechu potvrdil pred rokom riskom, ktorý skúsený hráčsky agent Petr Svoboda, v tomto prípade nezávislý, komentoval, že hraničí so šialenstvom. Marián nechal ležať na stole dlhoročnú zmluvu Edmontonu. Za sedem rokov mohol mať 62 miliónov dolárov. Ročne takmer deväť miliónov. Vidina Stanley Cupu v ňom potlačila racionálnu ekonomiku a podpísal na jediný rok Detroitu, za 7,42 milióna.

Vedenie Detroitu ďakovalo

Na pondelkovom mítingu podľa slov Hossovho spoluhráča Tomáša Kopeckého generálny manažér Red Wings Ken Holland spolu s trénerom Mike Babcockom poďakoval mužstvu za dobrú robotu. „Uzavreli sezónu faktom, že sme prehrali o jediný gól, čo je smola, ale stáva sa. V kabíne bolo cítiť, že spoluhráči uznávajú Hossove hokejové i ľudské kvality," povedal Kopecký, ktorý sa podobne ako Hossa stane od prvého júla neobmedzeným voľným hráčom.

Ken Holland pre detroitské noviny povedal, že má záujem podpísať s Hossom viacročný kontrakt s tým, že hráč sa bude musieť uspokojiť s nižším platom.

„Marián je skvelý, veľmi chce vyhrávať. Nášmu tímu dal všetko, čo mohol. Na konci dňa to nie je len o jednom človeku," citoval Hollanda mlive.com.

V Detroite sa môže Hossovi do cesty postaviť platový strop. V poslednej sezóne podpísali dlhoročné kontrakty s Zetterbergom, Daciukom i Franzénom.

V biznise NHL sa dá očakávať, že po kvetnatých slovách generálneho manažéra nastúpi na Hossu tvrdší nátlak: Buď zoberieš toľko, alebo inú voľbu nemáš.

Uznanie spoluhráčov i expertov o výnimočných kvalitách Hossu môže napríklad odbiť argumentom, že vo finálovej sérii nedal gól. Dá sa to vytušiť z dovetku Hollanda, že dohodu nebudú za každú cenu siliť. Rozhovory s Hossom a jeho agentom by mali prebehnúť už počas draftu v Montreale 26. a 27. júna.

Majster v prirodzenosti

Hossa je po Petrovi Šťastnom jediným Slovákom, ktorý dosiahol sto bodov v sezóne NHL. Stačila mu na to základná časť, v play off pridal v ročníku 2006 ­ 2007 v drese Atlanty ďalší 101. bod.

„Je to útočník tretieho tisícročia," hovorí o ňom bývalý reprezentačný tréner Július Šupler, ktorý ho mal aj v juniorskom tíme Portlandu pri víťazstve v Memorial Cupe.

Spoluhráči i súperi u Hossu obdivujú samozrejmosť, s akou zvláda rozmanité herné situácie v obrannom i útočnom pásme. Maximálne efektívny typ, čo nevyniká nijakou výnimočnou vlastnosťou. Nemá zrýchlenie typu Gáboríka, nie je bombardér ani špílmacher. Ale keď dostane puk, najvýhodnejším možným spôsobom ho dostane do bránky alebo pripraví šancu presne časovanou prihrávkou.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hossu chcú v Detroite udržať. Za menej