Hossova kariéra je hodná siene slávy, tvrdí Marián Gáborík

Marián Hossa si preberá od Patricka Kana Stanleyho pohár. Nad hlavu ho zodvihol tretí raz v kariére.
Marián Hossa si preberá od Patricka Kana Stanleyho pohár. Nad hlavu ho zodvihol tretí raz v kariére. (Autor: TASR/AP)
SITA|16. jún 2015 o 08:42

Tridsaťšesťročný útočník zodvihol Stanleyho pohár nad hlavu už tretí raz v kariére. Žiadnemu inému Slovákovi sa niečo také nepodarilo.

CHICAGO. Ak sa pre slovenský hokej po práve skončenom finále Stanleyho pohára niečo zmenilo, tak potom to, že Marián Hossa sa stal v NHL jeho kráľom. Útočník Chicaga od roku 2010 tretíkrát zdvihol víťaznú trofej.

Prekonal kamaráta z Trenčína Tomáša Kopeckého - ten sa tešil dvakrát (v rokoch 2008 a 2010).

"Hossa je veľký hráč. Na Slovensku má veľa fanúšikov, ktorí mu prajú úspechy," cituje servel NHL Mariána Gáboríka. Zo zisku pohára sa tešil pred rokom v drese Los Angeles.

"To, že Marián tretí raz vyhral slávny pohár, znamená veľa nielen pre neho a jeho blízkych, ale aj pre mesto Trenčín a celé Slovensko. Je to fantastické," dodal.

Finále bez Hossu by nesledoval

Od roku 2008 sa iba v jednej sezóne netešil Slovák zo zisku Stanleyho pohára. V roku 2012 vybojovali trofej hráči Los Angeles - vtedy ešte bez Mariána Gáboríka.

"Aj ja som fanúšikom Hossu. Ak by nehral vo vyraďovacej časti a nepotiahol to až do finále, ani by som to nesledoval," priznal.

Krátka fotogaléria z osláv po víťazstve v play-off.

((foto))

Marián Hossa má tridsaťšesť rokov a na konte tri tituly. "Má vyše tisíc bodov v produktivite a tri celkové triumfy. Myslím si, že toto je kariéra hodná siene slávy a veľa ľudí bude so mnou súhlasiť," uvažoval Gáborík.

"Myslím si, že spôsob, akým hrá dopredu i dozadu, nemá porovnanie s inými hráčmi, najmä v konzistentnosti výkonov. Zanietenie, s akým nastupuje do zápasov, jeho profesionálny prístup a tímový duch z neho robia veľkého hráča," dodáva tréner Chicaga Joel Quenneville podľa denníka National Post.

Bez individuálneho ocenenia

Marián Hossa počas šestnásťročnej kariéry v NHL odohral v základnej časti 1172 zápasov. Strelil 486 gólov. Dokopy má na konte 1056 bodov. V 196 dueloch play-off pridal 144 bodov za 49 gólov a 95 asistencií.

Okrem troch ziskov Stanleyho pohára má na konte aj dve neúspešné finálové účasti - s Pittsburghom (2008) a Detroitom (2009). Päťkrát vo finále NHL nebol okrem Hossu zo súčasných aktívnych hráčov nikto.

Marián Hossa patrí medzi najlepších hráčov NHL.

"Zdá sa mi, že korčuľuje rovnako dobre ako v čase, keď k nám v roku 2010 prišiel. Nastupuje v oslabeniach a jeho back checking je lepší ako u kohokoľvek iného v súťaži. Je tiež produktívny v ofenzíve a strieľa veľké góly," uviedol pre Chicago Tribune spoluhráč Patrick Kane.

Hossovi sa napriek skvelej kariére vyhýbajú individuálne ocenenia. Najbližšie k jeho zisku bol v sezóne 1998/99 v drese Ottawy - skončil druhý v boji o Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika. Vyfúkol mu ju Chris Drury.

Skvelo bráni i útočí

Štatistici NHL pripomínajú, že individuálne ocenenie nie je nevyhnutným predpokladom pre zaradenie do siene slávy. Príkladom je Brendan Shanahan.

Kanaďan získal v kariére iba raz menej známu King Clancy Trophy (2002/2003) za humanitárny prístup a vodcovstvo v kabíne a na ľade. A od roku 2013 je členom Siene slávy NHL. Stanleyho pohár vyhral rovnako ako Hossa trikrát.

Podobné príklady sú aj Glenn Anderson a Luc Robitaille. Prvý nebol nikdy v najlepšej desiatke na individuálne ocenenia, ale vzhľadom na šesť víťazných pohárov je v sieni slávy od roku 2009.

Robitaille má jednu Calderovu trofej a jeden Stanleyho pohár. V sieni slávy je od roku 2007.

"V prvej časti kariéry hral Hossa v mužstvách, kde zbieral veľa bodov, ale nemal šancu získať pohár. Teraz pôsobí v tíme, kde je veľa dobrých hráčov, zbiera víťazstvá a robí pre mužstvo aj všednú prácu,“ pripomenul Gáborík.

"Jeho tajomstvo spočíva v tom, že rovnako rád odoberá puk súperom ako pripravuje gólové situácie pre spoluhráčov. To z neho robí takpovediac obávanú šelmu na ľade,“ dodal Gáborík pre NHL.com.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hossova kariéra je hodná siene slávy, tvrdí Marián Gáborík