Hossa páli ako mladík. Vôbec sa necítim na 37, vraví

Marián Hossa so svojou dcérkou Zojou počas slávnosti po strelení päťstého gólu v NHL.
Marián Hossa so svojou dcérkou Zojou počas slávnosti po strelení päťstého gólu v NHL. (Autor: SITA/AP)
Marián Szűcs|14. nov 2016 o 12:14

Slovenský hokejista je už medzi štyridsiatimi najlepšími strelcami v storočnej histórii NHL.

BRATISLAVA. Takmer sedem mesiacov čakal na svoj päťstý gól v NHL. V prvých troch zápasoch novej sezóny sa nevedel presadiť a neskôr priznal, že ťažoba blížiaceho sa míľnika mu zväzovala ruky.

Potom však skóroval v súboji proti Philadelphii a odvtedy hrá Marián Hossa v skvelej forme.

V tejto sezóne dal už deväť gólov, z toho osem v posledných deviatich zápasoch. V tabuľke najlepších strelcov NHL je už šiesty a v kanadskom bodovaní šestnásty.

„Vôbec sa necítim na to, že mám 37 rokov a čoskoro 38,“ spokojne komentoval slovenský veterán pre nhl.com. Tridsaťosem bude mať o necelé dva mesiace.

Päťstý gól mu pomohol

Naposledy Hossa prispel k výhre nad momentálne najlepším tímom ligy Montrealom, keď vyrovnal na 2:2. Chicago napokon vyhralo 3:2 a je lídrom Západnej konferencie.

„Bol to vyrovnaný zápas, súper nám toho veľa nedovolil, ale vydreli sme to,“ reagoval Hossa pre Chicago Tribune.

Marián Hossa (vpravo).
Marián Hossa (vpravo). (Autor: TASR/AP)

Slovenský hokejista skóroval už v štvrtom zápase za sebou. Odkedy sa mu podarilo streliť päťstý gól, hrá uvoľnene, s ľahkosťou.

„Je dobré mať to už za sebou. Môžem sa pokojne sústrediť na ďalší deň a ďalší zápas. Nemusím premýšľať nad tým, že mi chýba jediný gól, nemusím sa zaoberať slávnostnou ceremóniou a podobnými záležitosťami,“ priznal.

Predstihol legendu Montrealu

Hossa stúpa aj v historických tabuľkách. V počte strelených gólov sa v storočných dejinách NHL posunul už na 40. miesto.

Momentálne má na konte 508 gólov a o jeden predstihol legendu Montrealu Jeana Beliveaua, ktorý je najčastejším víťazom Stanleyho pohára v histórii – desaťkrát ho získal ako hráč, sedemkrát ako člen realizačného tímu.

Ak mu vydrží forma a budú sa mu vyhýbať zranenia, ešte v tejto sezóne sa môže Hossa posunúť v historickom poradí strelcov výrazne vyššie.

Napríklad na 34. priečku stráca šestnásť gólov (rekordérom ligy je Wayne Gretzky s 894 gólmi).

Blíži sa aj k méte 600 asistencií v NHL, momentálne ich má na konte 596.

Medzi najlepšími útočníkmi

Hossa je v popredí aj ďalších štatistík, ktoré sú medzi útočníkmi veľmi cenené. Počas kariéry strelil v NHL 13 gólov v predĺžení (10. miesto v histórii ligy), dosiahol 33 gólov (13. miesto) a 45 bodov v oslabeniach (19. miesto).

Spolu strelil 79 víťazných gólov, čo ho v dejinách NHL radí na 28. miesto. Počas kariéry v najlepšej hokejovej lige planéty vyslal na súperových brankárov 4101 striel – viac ich má na konte len osemnásť hráčov v histórii súťaže.

Celkovo dosiahol 1104 bodov, čo aktuálne znamená 58. miesto v historických tabuľkách. Vo väčšine týchto štatistík je najlepším Slovákom v dejinách NHL.

Hossa má navyše v Chicagu zmluvu až do sezóny 2020/21, takže svoje štatistiky môže ešte vylepšiť.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hossa páli ako mladík. Vôbec sa necítim na 37, vraví