Hossa opäť smutný, rozhodnutie však neľutuje

SITA|13. jún 2009 o 14:48

Slovenský hokejový útočník Marián Hossa zatiaľ svoju športovú budúcnosť nerieši

DETROIT. Irónia osudu sa naplno pohrala so slovenským hokejistom Mariánom Hossom. V súvislosti s piatkovou prehrou klubu zámorskej NHL Detroit Red Wings 1:2 s Pittsburghom Penguins v rozhodujúcom siedmom zápase finálovej série o Stanleyho pohár, čo znamená vydarený revanš za sezónu 2007/2008, si zahraničné médiá „vychutnávajú“ príbeh 30-ročného útočníka, ktorý pred touto sezónou prišiel k "červeným krídlam" práve od "tučniakov".

"Taký je život - znova sa ukázalo, aké skúsenosti prináša. Treba ísť ďalej, ale je to trpká pilulka a nebude ľahké prehltnúť ju. Či ľutujem? Určite nie," povedal Marián Hossa popri sledovaní osláv svojich bývalých spoluhráčov. Krídelník poukázal aj na to, že v prípade jeho zotrvania v Pittsburghu nemuselo všetko pokračovať podľa scenára s rozuzlením typu toho piatkového: "Okolnosti by boli iné. Ak by som vtedy zostal, možno by nepodpísali kontrakty s inými hokejistami a mužstvo by malo iné zloženie oproti tomu terajšiemu. Môžeme o tom teoretizovať hodiny, neľutujem však moje rozhodnutie."

Rodák zo Starej Ľubovne vlani v lete namiesto dlhodobej zmluvy s Pittsburghom v hodnote takmer 50 miliónov USD prijal dohodu s Detroitom na jeden ročník za 7,5 milióna dolárov. Teraz skonštatoval, že žiadny exkolega si z neho pri podávaní rúk neuťahoval: "Nikto nemal narážky. Pogratuloval som im a to bolo všetko." Niekdajší Slovákov spolubojovník Max Talbot pred finálovou sériou vyhlásil, že sa teší na chvíľu, keď potrasie trenčianskemu odchovancovi rukou a pripojí poznámku o nesprávnych rozhodnutiach. Napokon však zvolil jemnejší slovník. "Povedal som mu, že ´dobrá práca´, nič viac. Sám vie, že sa rozhodol zle. Netreba mu to pripomínať," uviedol Talbot, ktorý rozhodol dvoma gólmi.

Hossovi sa vo finále nedarilo podľa predstáv, nedal v rozhodujúcich súpereniach ani gól a aj to bol jeden z dôvodov neúspechu Detroitu. Po siedmom finále sa musel pozerať na oslavy bývalých spoluhráčov. „Či si to pripúšťate alebo nie, je to veľký tlak. Musíte sa naučiť odolávať mu. Snažil som sa zo všetkých síl bojovať, ale v ofenzíve mi to nešlo,“ priznal krídelník. V základnej časti bol pritom so 40 gólmi najlepším strelcom Red Wings.

Hossovi sa končí platnosť zmluvy s Detroitom a ešte nevie, či zostane v tomto klube. Po piatkovej prehre upozornil, že prítomnosť naňho dolieha priveľmi na to, aby si pod vplyvom čerstvého sklamania trúfol už uvažovať o budúcnosti. "Som smutný. Tvrdo som pracoval, ale treba mať aj šťastie," povedal Hossa a dodal: „Mám za sebou skvelý rok v Detroite. Boli tu vynikajúci spoluhráči, ľudia okolo. Od úspechu nás delilo iba málo, Pittsburgh dal o gól viac a môže oslavovať. Pre mňa to bola skvelá životná skúsenosť.“

Denník Los Angeles Times vyzdvihol džentlmenské Hossovo správanie a vyzdvihol jeho gratuláciu krajanovi Miroslavovi Šatanovi z kádra "tučniakov".

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hossa opäť smutný, rozhodnutie však neľutuje