Hossa dal gól, Halák prehral po nájazdoch

Marián Hossa
Marián Hossa (Autor: SITA/AP)
TASR|31. dec 2011 o 06:59

Slovenský útočník Marián Hossa svojim 17. gólom v sezóne obrátil zápas proti Detroitu, ktorý napokon domáce Chicago vyhralo 3:2.

Mariána Hossu vyhlásili za prvú hviezdu večera, pričom Chicago súčasne potvrdilo vedúce postavenie.

NEW YORK. Po jednozápasovej bodovej odmlke dal o sebe v zámorskej hokejovej NHL znovu gólovo vedieť Marián Hossa. Slovenský útočník svojim 17. gólom v sezóne zavelil k obratu v zápase proti Detroitu, ktorý napokon domáce Chicago vyhralo 3:2. Hossu vyhlásili za prvú hviezdu večera, pričom Chicago súčasne potvrdilo vedúce postavenie v celej súťaži.

V hale United Center si diváci v súboji tímov z Centrálnej divízie prišli na svoje. Dvakrát viedli hostia, no napokon sa museli skloniť pred domácimi, ktorých hnala hlučná vypredaná hala pripomínajúca atmosféru z play off. Rozhodnutie priniesla bomba Brenta Seabrooka spomedzi kruhov v úvode záverečnej časti. Hossa zrovnal stav na 2:2 po tom, ako sa obtočil v celej útočnej tretine, striasol sa Valtterihoi Filppulu a prepálil Jimmyho Howarda.

"Ak vás dopredu pumpuje pobláznená a zaplnená hala, tak je to vždy ľahšie. Zápasy s Detroitom bývajú vždy tesné, ale každý hokejista takéto duely miluje," poznamenal Hossa, ktorý v posledných 10 stretnutiach zaznamenal 15 kanadských bodov za 6 gólov a 9 asistencií.

"Myslím si, že Hossa s Toewsom dominovali na ľade. Pravdou je, že sme neboli dnes dostatočne dobrí na to, aby sme zápas vyhrali," sumarizoval tréner Detroitu Mike Babcock. Stručne vystihol podstatu aj kouč jastrabov Joel Quennevile: "Bol to nevšedný zápas v podaní Hossu a Johnnyho (Toewsa)."

Do zápasového itineráru zasiahol v noci na sobotu aj slovenský brankár Jaroslav Halák, ale z výhry sa netešil. Halák síce zneškodnil 33 striel hráčov Nashvillu, ale jeho St. Louis Blues prehral 1:2 po samostatných nájazdoch. Slovenský gólman urobil chybu pri jedinom góle Predators, keď neprikryl puk pred dobiedzajúcimi útočníkmi, no potom si udržal dobrými zákrokmi čisté konto do konca stretnutia. V piatej sérii nájazdového rozstrelu ho potom prekonal ako jediný exekútor Martin Erat.

"V nájazdoch máte čas všimnúť si, čo robí brankár. Halák pustil lapačku nižšie, tak som vystrelil nad ňu. Nejaký čas už hrám v lige, viem odhadnúť, ako niektorí brankári reagujú. Študovanie brankárov je dobré, ale treba sledovať na ľade svoje inštinkty, a to, ako sa zachová brankár priamo v akcii," hodnotil rozstrel Čech. Hráči St. Louis sú v tejto sezóne márni v lotérii, keď skórovali iba raz zo 17 pokusov. Naposledy vyhrali po nájazdoch 7. marca tohto roka, pričom Halák vyhral rozstrel už poriadne dávno - 6. novembra 2010.

"Je to 50 na 50. V tejto sezóne máme s vyhratím zápasov cez rozstrel ťažkosti. Body z nich nám môžu chýbať na konci sezóny," konštatoval Halák. "Päť kôl, očakávanie je, že dáte aspoň jeden gól. Jaro si zaslúžil výhru, držal nás dlho v zápase," pochválil svojho brankára kapitán David Backes.

Naprázdno obišiel kanonier NY Rangers Marián Gáborík, no jeho tím aspoň vyhral na ľade Floridy 4:1. Rovnako bez bodu skončil zápas na druhej strane ľadu center Tomáš Kopecký, ktorý sa však zapojil do harmatanca 8 sekúnd pred koncom zápasu. Slovák inkasoval pred bránkoviskom úder hokejkou do tváre, vzápätí krosček od obrancu Michaela Del Zotta a to ho vyprovokovalo k zdatnému direktu pravačkou, ktorým ihneď zložil zadáka. V trme-vrme si ho napokon zobral na mušku bitkár hostí Mike Rupp a v momente, keď už Kopecký nejavil záujem o ruvačku. Útočník Panthers dostal trest do konca zápasu, Rupp skončil rovnako, kým Del Zotto si na trestný lajster pripísal iba menší trest za hru vysokou hokejkou.

"Som si istý, že sa stretneme ešte na budúci týždeň v New Yorku. Nemôžeme dovoliť, aby sa stávali takéto veci, že niekto skočí do vášho spoluhráča len tak. Postaráme sa o to na budúci týždeň," vyslovil sa na obranu Kopeckého pre Florida Sun-Sentinel "zlý muž" domácich Krys Barch, ktorého tiež vylúčili po incidente DKZ. Slovákovi hrozí za pästiarku vložku počas hry jednozápasový dištanc.

Vo Washingtone si zaspomínal na hviezdne časy z predchádzajúcich sezón Alex Ovečkin, ktorý poslal Capitals cez Sabres dvoma gólmi (3:1). Buffalu, ktoré prehralo siedmykrát z posledných 9 duelov, sa zranil kľúčový obranca Christian Ehrhoff, paradoxne pri bitke s Troyom Brouwerom. Okrem Ehrhoffa, je momentálne zranených až 7 hokejistov z kádra Lindyho Ruffa, medzi nimi aj slovenský zadák Andrej Sekera.

Dokonalý obrat ukázali divákom hráči Ottawy, ktorí po prvej časti prehrávali 0:3 s Calgary, no napokon vyhrali 4:3 po predĺžení. Stretnutie zakončil štýlovo dlhoročný kapitán "senátorov" Daniel Alfredsson, keď rozhodol svojím jubilejným 400. gólom kariéry. "Chcel som dokonať štyristovku pred našimi divákmi. Zbadal som Erika (Karlssona), ako skáče na mňa a vtedy som pochopil, že sa mi to podarilo," komentoval 39-ročný Alfredsson.

Výsledky piatkových zápasov Národnej hokejovej ligy:

WASHINGTON - BUFFALO 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Góly: 2. Ovečkin, 24. Bäckström, 55. Ovečkin - 36. Hecht. Brankári: Vokoun - Miller. Strely na bránku: 21:26. Diváci: 18.506

OTTAWA - CALGARY 4:3 pp (0:3, 2:0, 1:0 - 1:0)

Góly: 24. Foligno, 33. Smith, 45. Karlsson, 64. Alfredsson - 1. Bourque, 7. Glencross, 19. Butler. Brankári: Auld (21. Anderson) - Irving. Strely na bránku: 49:32. Diváci: 20.500

FLORIDA - NY RANGERS 1:4 (0:3, 1:1, 0:0)

Góly: 30. Bradley - 1. Hagelin, 6. Richards, 16. Del Zotto, 28. Dubinsky. Brankári: Clemmensen (16. Theodore) - Lundqvist. Strely na bránku: 28:25. Diváci: 20.238

ST. LOUIS - NASHVILLE 1:2 pp a sn (1:1, 0:0, 0:0 - 0:0, 0:1)

Góly: 14. Oshie - 3. Halischuk, rozhodujúci nájazd: Erat. Brankári: HALÁK - Rinne. Strely na bránku: 36:34. Diváci: 19.150 /Jaroslav Halák (STL) odchytal celý zápas a kryl 33 striel súpera (úspešnosť 97,1 %)/

CHICAGO - DETROIT 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)

Góly: 15. Toews, 28. HOSSA, 42. Seabrook - 10. Abdelkader, 26. Bertuzzi. Brankári: Crawford - Howard. Strely na bránku: 28:28. Diváci: 22.166

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hossa dal gól, Halák prehral po nájazdoch