Hokejisti idú v piatok na Maďarov

Vojtech Jurkovič|23. apr 2009 o 22:30

Pálivé slnko uspávalo včera aj švajčiarskych organizátorov. Ak bude šampionát fungovať presne ako ich povestné hodinky, stane sa tak o sekundu dvanásť. Včera v okolí arény v Klotene ešte mnohé veci neboli v takom stave, ako sľubovali na papieri.

Do krčmy si dnes večer zoberte aspoň jeden notebook.

Doma si k televízoru zapnite aj PC. Sledujte priamy prenos a diskutujte online.

Slovensko - Maďarsko, minúta po minúte, dnes o 20, 00 h na sme.sk.

Pálivé slnko uspávalo včera aj švajčiarskych organizátorov. Ak bude šampionát fungovať presne ako ich povestné hodinky, stane sa tak o sekundu dvanásť. Včera v okolí arény v Klotene ešte mnohé veci neboli v takom stave, ako sľubovali na papieri.

KLOTEN. Niežeby sa Maďarov báli, ale všetci sa zhodli, nech už je piatok večer a v tabuľke povinné tri body. Najradšej bez nervov, zhodovali sa včera slovenskí hokejisti, keď vystupovali v Klotene z autobusu, ktorý ich vozí do neveľkej haly v lokalite Dubendorf. Opticky vyzerali neforemne. V kompletnom výstroji, niektorí aj s prilbami na hlave, ale o korčule nižší, na nohách tenisky alebo šľapky.

Dobrovoľníci v uniformách v okolí susedných otvorených plaveckých bazénov ostošesť nacvičovali záchranné akcie, rozkladali nosidlá, montovali stany prvej pomoci pre divákov.

Mikúš bez zuba

„Nebojte sa, o hráčov bude lepšie postarané vnútri arény," tvrdila šéfka zdravotníckej čaty. Prvé zranenie utrpel ešte v stredu večer Skaličan Juraj Mikúš.

„Trafil ho odrazený puk a vybil mu predný zub. Už ho má na pôvodnom mieste," povedal lekár Dalimír Jančovič.

Maďari majú po 70 rokoch premiéru v A kategórii majstrovstiev sveta. V obrane s naturalizovanými Slovákmi Tomášom Šillem a Rastislavom Ondrejčíkom. Chytať môže Krisztián Budai, ktorý stál v novembri 2003 v Budapešti v bránke Maďarska, ktoré šokujúco vyhralo nad Slovákmi 4:2.

Z našich bol pri tom len tréner František Hossa a obranca Dominik Graňák. „Nebojte sa, nič podobné sa nezopakuje, vtedy to bol prípravný turnaj, kde sa domáci pred vlastným publikom prekonávali a naši hráči sa nestihli zmobilizovať," ubezpečoval František Hossa.

Kapitán

„Nehrali sme vyložene zle, domácim zahrala do karát súhra okolností. Dostali sme tri góly z brejkov a súper za nami slušne korčuľoval. Spomínam si, že po druhej tretine sme si vraveli, pozor, toto nám ľudia neodpustia. Potom to už bol psychický kŕč," povedal čerstvý majster Švédska z Färjestadu Graňák.

Kapitán Ľuboš Bartečko bol včera pokojný: „Céčko na drese je pocta, v tomto mužstve je dosť osobností. Moja funkcia znamená vlastne len protokolárne záležitosti. Ale ak bude treba, zvýšim hlas. Som si istý, že nebude treba. Zišli sa tu profíci, čo znamená, že nikto nemá sklony k podceneniu súpera."

Nováčikovia

Pre obrancu Atlanty Borisa Valábika a útočníka Minnesoty Petra Ölveckého bude súboj s Maďarskom premiérou v reprezentačnom drese Slovenska.

„Nebojím sa, že mi bude robiť problémy prechod na širšie klzisko, že by som si na širšie klzisko nezvykol. Obe plochy majú svoje výhody a nevýhody," povedal Valábik.

Peter Ölvecký má skúsenosti s maďarským hokejom. Vyrastal v Nových Zámkoch, kde proti maďarským družstvám hrával ešte za žiakov.

„Poznám z ich tímu Tamása Vasa, ktorý hral v Iowe," povedal 23­ročný útočník. „Prvý zápas na podobnom turnaji však nebýva nikdy ľahký, na druhej strane môžu byť Maďari dobrým súperom na rozohranie."

Na súpiske slovenského tímu budú okrem brankára Petríka zatiaľ chýbať útočníci Macho a Štefanka.

Petrík letí na svadbu

Brankár Imrich Petrík dnes namiesto zápasu cestuje na vlastnú svadbu. Stalo by sa tak aj v prípade, že do Klotenu nepríde Jaroslav Halák z Montrealu.

„Mám to už dohodnuté s trénermi. Aj keby by som zostával vo Švajčiarsku do konca MS, idem v piatok domov na svadbu a v nedeľu by som sa vrátil naspäť do Klotenu," povedal Michalovčan Imrich Petrík. S hektickou situáciou je jeho partnerka Mirka už dlhšie zmierená.

„Ženích sa na svadbe nemôže opiť, lebo sa musí venovať hosťom. Takže nič strašné smerom k môjmu povolaniu hokejistu by som neurobil, iba by som musel ísť do postele skôr ako ostatní," smial sa Petrík.

„Bol to príjemný pocit zatrénovať si s takými skúsenými hráčmi a trochu nasať atmosféru šampionátu," uzavrel bývalý brankár Martina, Žiliny, Košíc a Komety Brno.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Hokejisti idú v piatok na Maďarov