Nudil ho zdĺhavý výber. Manažér Buffala si na drafte vymyslel Japonca

Taro Tsujimoto na kartičke.

Nudil ho zdĺhavý výber. Manažér Buffala si na drafte vymyslel Japonca

Taro Tsujimoto na kartičke. (Autor: Twitter / Buffalo Sabres)
Taro Tsujimoto na kartičke.
Taro Tsujimoto na kartičke. (Autor: Twitter / Buffalo Sabres)
Šimon Čop|1. júl 2022 o 08:00

Počuli ste už o mene Taro Tsujimoto?

BUFFALO. Pompéznosť a ostrý drobnohľad sú dnes bezpochyby súčasťou každého draftu do NHL. Lenže kedysi vyzeral výber tínedžerov do NHL úplne inak.

V sedemdesiatych rokoch minulého storočia boli vysielané drafty s prítomnosťou mladíkov na štadiónoch hudbou budúcnosti. Kluby si volili v hoteloch, kde sa stretli generálni manažéri a predstavovali svoje voľby.

V roku 1974 sa však vedenie ligy rozhodlo čo najviac utajiť svoj draft pred verejnosťou. Dôvodom bola konkurenčná WHA, ktorá NHL „kradla“ profesionálov i amatérov. Kluby sa tak mali s predstaviteľmi súťaže dohovoriť po telefóne.

Stiahnite si unikátnu e-knihu Draft 2022

V tomto texte nájdete aj unikátnu e-knihu Draft 2022 a v nej vyše 90 analytických profilov talentov pred draftom, výnimočné príbehy Šimona Nemca a Filipa Mešára, profil Juraja Slafkovského, 14 rozhovorov, preddraftové rebríčky. E-knihu majú k dispozícii všetci predplatitelia Sportnetu.

Proces to bol zdĺhavý a generálnych manažérov doslova nudil. Kým si v každom kole vybralo osemnásť klubov a uzavrel sa kruh, trvalo to. Prezident ligy Clarence Campbell musel každému klubu čítať zoznam hráčov, ktorí už nie sú voľní.

Prvý, kto si dal za úlohu s tým niečo spraviť, bol Punch Imlach, bývalý kanadský center, ktorý sa však preslávil skôr ako funkcionár.

Z Katanas do Sabres

Keď v roku 1974 prišlo jedenáste kolo a voľba číslo 183, vymyslel niečo originálne. Zástupcom ligy po zdvihnutí telefónu povedal, že Buffalo Sabres, ktorých vtedy viedol, si volia Tara Tsujimota.

Japonský hokejista hral za klub Tokio Katanas. Narodil sa 16. novembra 1954 a hral v útoku. Tak ho Imlach opísal Clarenceovi Campbellovi, vtedajšiemu prezidentovi NHL.

Lenže toto všetko bol len výmysel.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Nudil ho zdĺhavý výber. Manažér Buffala si na drafte vymyslel Japonca