16.02.2022 | Štvrťfinále
16.02.2022 | Štvrť.
2 - 4
(1:1, 1:0, 0:1, 0:0, 0:1)
Samostatné nájazdy
0:1

Mladí a neskúsení? Kdeže. Slovákov vo štvrťfinále čaká suverénny tím

Po osemfinálovom zápase Slovensko - USA na ZOH 2018 v Pjongčangu.
Po osemfinálovom zápase Slovensko - USA na ZOH 2018 v Pjongčangu. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|15. feb 2022 o 17:30

Američanov neradno podceňovať.

PEKING. Slovenskí hokejisti si po dvanástich rokoch vybojovali postup do štvrťfinále olympijského hokejového turnaja. A bolo to dokonca jednoduchšie, ako v pamätnom Vancouvri.

Vtedy nervy slovenských fanúšikov dostali zabrať až do záverečnej sirény. Slovensko zdolalo Nórsko po veľkej dráme 4:3. Tentoraz si zverenci Craiga Ramsayho poradili s Nemeckom jasným výsledkom 4:0.

Štvrťfinále opäť bude proti topfavoritovi, hoci sa to tak na prvý pohľad nemusí zdať. Slováci nastúpia proti USA o 5.10 hod.

Američania šli do turnaja ako pred štyrmi rokmi v Pjongčangu – zložení z hráčov, ktorí sa v NHL nepresadili, prípadne talentov z univerzít.

Slovensko im má čo oplácať. Práve stretnutie s Američanmi vtedy národný tím absolútne nezvládol a zo ZOH 2018 vypadol po osemfinálovej porážke 1:5.

Momentka zo zápasu Slovensko - USA v súboji o štvrťfinále na ZOH 2018.
Momentka zo zápasu Slovensko - USA v súboji o štvrťfinále na ZOH 2018. (Autor: TASR/AP)

Prečo však máme tendenciu súpera zľahčovať? Traduje sa, že „na Ameriku vedia Slováci zahrať“, prípadne, že ju reprezentujú len „hráči pozbieraní z univerzít a Európy“. Čiastočne je to pravda.

Všetci členovia americkej zostavy prešli univerzitným vývojovým programom. Až desať z pätnástich nominovaných útočníkov USA nemá viac ako 23 rokov.

To však v žiadnom prípade neposúva Slovákov do pozície favorita. Mladých Američanov neradno podceňovať.

Cítia šancu

Po štvorgólovom postupe sú Slováci, pochopiteľne, nabudení. Napriek tomu krotia emócie.

"Vyzerá to tak, že nám čas 12.10 sedí, zvládli sme oba zápasy. Sme rozbehnutí a musíme si to preniesť aj na zajtrajšok," povedal po skončení duelu s Nemeckom Peter Cehlárik.

Šancu cíti obranca Martin Gernát: „Videl som duel Američanov s Kanadou a aj tretinu toho s Nemeckom. Majú mladý tím, sú tam rýchli univerzitní hráči, ktorých dopĺňajú top hokejisti z Európy. Takže nás čaká veľmi ťažký súper, veď v tabuľke po základnej časti skončili na prvom mieste. Je to naša životná šanca.“

Juraj Slafkovský na MS v hokeji do 20 rokov v súboji s Američanom Dominicom Jamesom.
Juraj Slafkovský na MS v hokeji do 20 rokov v súboji s Američanom Dominicom Jamesom. (Autor: TASR/AP)

Skúsenosti s viacerými hráčmi USA majú najmä juniori Kňažko, Nemec a Slafkovský, ktorý to zdôraznil v rozhovore.

"Očakávam, že to bude veľmi ťažký zápas. Poznám niekoľko ich hráčov z turnaja MS do 20 rokov. Bude to skvelé opäť si proti ním zahrať," povedal najlepší strelec Slovenska.

Tréner Craig Ramsay už našich proti USA trénoval niekoľkokrát, a to vrátane víťazného súboja pred plnou Steel Arenou počas domáceho šampionátu v roku 2019.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Mladí a neskúsení? Kdeže. Slovákov vo štvrťfinále čaká suverénny tím