Derby ovládol Zvolen, v závere ľad pripomínal boxerský ring

Gólová radosť hokejistov Zvolena v zápase s Banskou Bystricou.
Gólová radosť hokejistov Zvolena v zápase s Banskou Bystricou. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|21. dec 2021 o 20:15 (aktualizované 21. dec 2021 o 21:48)

Zvolen uspel už deviaty raz v sérii.

Tipos extraliga - 28. kolo

Banská Bystrica - Zvolen 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)

Góly: 4. Puliš (Kotvan, Hain), 23. Leskinen (Krieger, Kubka), 35. Kubka (Hraško, Mikúš), 45. Török (Mikúš, Puliš).

Rozhodovali: J. Konc ml., Baluška - Crman, Synek

Vylúčení: na 2 min 9:4, vyššie tresty: Fossier, Kostromotin, Výhonský, Gabor - Roy, Kotvan, Leskinen všetci 5+DKZ za pästné súboje, presilovky 0:1, oslabenia 0:0, bez divákov.

Banská Bystrica: Weninger - Cardwell, Björkung, Kostromitin, Žiak, Boldižár, Bačík, Španko - Výhonský, Tamáši, Kabáč - Fossier, Berger, Šcerbak - Melcher, Bubela, Šoltés - Vašaš, Gabor, Rákoš - Sojka

Zvolen: Rahm - Roy, Meliško, Kotvan, Hain, Kubka, Hraško, Barcík - Saracino, Krieger, Leskinen - Puliš, Viedenský, Zuzin - Török, Mikúš, Stupka - Ďuriš, Gubančok, Csányi

BANSKÁ BYSTRICA. Hokejisti HC ‘05 Banská Bystrica prehrali v domácom zápase 28. kola najvyššej slovenskej súťaže so Zvolenom jednoznačne 0:4.

Od októbra 2020 ťahajú "barani" v derby negatívnu sériu. Prehrali už deviaty extraligový duel po sebe, z toho štyrikrát to bolo po predĺžení či nájazdoch.

Zápas pod Urpínom v záverečným minútach pripomínal skôr boxersky ring. Najskôr sa pobili zámorskí hokejisti Mitchell Fossier s Jeremym Royom a po následnom vhadzovaní sa do seba pustili ďalší hráči.

Priebeh zápasu Banská Bystrica - Zvolen

I. tretina:

Už v 52. sekunde sa musel porúčať do šatne domáci útočník Ščerbak po súboji s Pulišom, keď narazil na okraj začínajúceho sa plexiskla pri zvolenskej striedačke. Po ošetrení však mohol pokračovať neskôr v hre.

Prvú možnosť nevyužil Bystričan Melcher a hostia skórovali hneď z prvej šance. Po strele Kotvana od modrej tečoval puk Puliš a bolo 0:1.

Majster dostal krídla a začal viac hroziť. Mikúš sa nepresadil zoči–voči Weningerovi, úspešný nebol ani Roy tvrdou strelou spoza kruhu, potom Krieger z protiútoku a opäť Roy, ktorý trafil rúčku hokejky gólmana domácich.

Hráči spod Urpína mohli vyrovnať, ak by sa Tamáši presadil z dvoch metrov.

Po góle volalo najmä prečíslenie dvoch na jedného, na jeho konci bol nepresný Berger sám pred Rahmom. Zvolen nevyužil v závere tretiny tlak z presilovky, keď mali dobré možnosti Stupka, Puliš, Mikúš a Leskinen.

II. tretina:

Na začiatku stredného dejstva boli aktívnejší domáci hokejisti, Kabáč sa pekne natlačil pred bránku, Rahm nekapituloval a nepokoril ho ani Berger z kruhu.

Prišiel teda trest. Po rýchlej akcii Zvolena Krieger jednou rukou cez Boldižára dostal puk pred Weningera, kde operoval slabo bránený fínsky útočník Leskinen a dôrazom dotlačil puk medzi žrde – 0:2.

Hostia potom spustili kanonádu striel na gólmana HC ´05 počas ďalšej presilovky, ale recept na neho nenašli. Na opačnej strane sa z metra nepresadil voľný Berger, podobne ako v prvej tretine minul bránku.

V 35. minúte predviedol peknú individuálnu akciu obranca HKM Kubka. Bývalý hráč Banskej Bystrice sa blysol ukážkovou sťahovačkou a parádnym bekhendom, zavesil to nechytateľne pod hornú žŕdku – 0:3.

III. tretina:

Na začiatku tretej tretiny nevyťažili gól z početnej výhody Banskobystričania. Vzápätí hrali dvakrát v piatich proti štyrom Zvolenčania a presadili sa. Mikúš exkluzívne pristavil puk Törökovi a ten pálil z medzikružia nekompromisne.

Domáci následne výrazne ožili, ale nedokázali sa presadiť ani z prečíslenia dvoch na jedného, zakončoval Fossier. V ďalších minútach neuspeli ani počas presilovky štyroch na troch či piatich proti štyrom.

Naopak mohli pykať, pretože Viedenský sa dostal v oslabení až pred Weningera a s prispením teču obrancu "baranov" puk skončil na hornej žŕdke.

Derby malo aj za jasného stavu veľkú dávku nervozity, početné roztržky naťahovali čas stretnutia, ktoré oživili početné bitky.

Najprv narodeninového oslávenca Fossiera s Royom vyhral hosťujúci zadák a potom mala dobré parametre boxu i pästná výmena Výhonského s Kotvanom, ktorá skončila nerozhodne.

Hlasy po zápase:

Peter Oremus, tréner HKM Zvolen: "Za dva dni sme získali šesť bodov. Potvrdili sme, že aj po víťazstve v Liptovskom Mikuláši vieme odohrať hneď na druhý deň ťažký zápas. Kolektívna práca sa odzrkadlila vo vynikajúcom výkone proti Banskej Bystrici. To človeka obzvlášť teší. Presadili sme sa aj v presilovke. V početných výhodách sme súpera viackrát zomkli v tretine, chlapci to zahrali dobre, aktívne, takto si predstavujeme presilovku.

Ivan Droppa, tréner Banskej Bystrice: "Bez gólu sa nedá vyhrať. Z tých šancí, čo sme mali, boli aj čisté, no nedali sme gól, takže nemôžeme predpokladať úspešný zápis. Naše výsledky sú ako na hojdačke - vyhráme, prehráme na nulu, vyhráme, prehráme na nulu. V zápase proti Zvolenu sme mali málo striel, ale i napriek tomu sme si šance vypracovali, len z nich treba dať gól. Musíme začať dávať góly. Bez toho sa nepohneme ďalej."

Radovan Puliš, útočník HKM Zvolen: "Dlho som čakal na góly, teraz mi to začalo padať, no je to zásluha celej lajny. So spoluhráčmi si v útoku rozumiem, je radosť s nimi hrať. Je jedno, či je gól víťazný alebo nie, hlavne že pomohol k trom bodom. Odohrali sme v Banskej Bystrici výborný zápas, zblokovali sme veľa striel, čo bolo tiež rozhodujúce. Máme jasný cieľ, ktorý chceme splniť do konca sezóny. Krok po kroku ideme za ním."

Tabuľka

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Derby ovládol Zvolen, v závere ľad pripomínal boxerský ring