Pred rokom uvažoval nad koncom kariéry. Mal som ťažšie chvíle, priznal Ramsayho nováčik

Marko Stacha
Marko Stacha (Autor: TASR)
TASR|11. dec 2023 o 18:07

Marko Stacha verí, že dostane šancu aj v zápase.

BRATISLAVA. Patrika Bačika príjemne prekvapila pozvánka do reprezentačného A-tímu Slovenska pre domáci Vianočný Kaufland Cup.

Dvadsaťosemročný hokejista Banskej Bystrice prežíva vydarený štart do sezóny a s 15 bodmi (3+12) je najproduktívnejší obranca spomedzi Slovákov v Tipos extralige.

Spolu s ním môže zažiť premiéru v najcennejšom drese aj Marko Stacha z Nitry.

"Hráč stále dúfa, že sa dostane do reprezentácie. Podával som podľa mňa celkom dobré výkony uplynulé dva-tri roky a aj predtým pred zranením. Prišlo to teraz a bolo to pre mňa príjemné prekvapenie," uviedol Bačik.

Spomenul si aj na telefonát od asistenta reprezentačného trénera Petra Frühaufa: "Bolo to po víťaznom zápase s Nitrou. Videl som, že mi volal a tušil som, o čo ide. Samozrejme, pozvanie som prijal a teším sa už na zápasy."

VIDEO: Patrik Bačík

Bačík už pozvánku nečakal

Banskej Bystrici sa v predchádzajúcom období darí, keď vyhrala päť duelov v rade a posunula sa na štvrté miesto. Výrazný podiel má na tom aj nový tréner Fín Raimo Helminen, pod ktorým mužstvo prehralo len jeden zápas.

"Kouč priniesol impulz a viacerí sme to potrebovali. Pomohlo nám to, máme päť výhier za sebou. Verím, že nám reprezentačná pauza pomôže, viacerí si oddýchnu a dajú sa dokopy aj zranení hráči. Potom chceme pokračovať v dobrom hokeji."

V tíme je viacero hráčov z najvyššej súťaže, no podľa Bačika majú šancu dostať sa do mužstva mladší.

"Ak sa dobre ukazovali, majú väčšiu možnosť a tréneri si ich vyberú. Ja už mám 28 rokov a už som to skôr nečakal. Prišla však pozvánka a som za to rád."

VIDEO: Craig Ramsay

Frühauf si na Bačika spomína ešte z klubového pôsobenia: "Vtedy bol mladý chalan. Je to povahou skvelý chlapec. Za tie roky už ho môžeme považovať za skúsenejšieho hráča v našej lige.

Má svoje kvality, potvrdzoval to aj v uplynulých zápasoch v extralige. Možno už lámal nad sebou palicu, ale je v najlepšom veku a dúfame, že to predá v reprezentácii a bude prínos. Ja o tom nepochybujem."

Stacha sa učí od Daugavinša

Premiéru v reprezentačnom A-tíme by mal absolvovať aj Stacha. Nitriansky bek je pevnou súčasťou defenzívy "corgoňov" a v 14 tohtosezónnych zápasoch nazbieral päť bodov (2+3).

"Bolo to celé veľmi rýchle, včera po zápase som dostal telefonát. Veľmi ma to potešilo. Po stretnutí som bol s otcom a mali sme dlhé objatie. Mal som ťažšie chvíle, presne takto pred rokom, keď som si nebol istý, či budem pokračovať v hokeji.

O rok neskôr som v národnom tíme a nemôžem sa prestať usmievať. Som rád, že tu môžem byť, nazbierať skúsenosti a zlepšovať sa. Verím, že dostanem šancu aj v zápase."

Bačik aj Stacha v minulosti reprezentovali Slovensko na juniorskom svetovom šampionáte. Stacha absolvoval juniorské MS dvakrát, Bačik raz. Obranca Banskej Bystrice sa predstavil na turnaji v roku 2015, keď bol súčasťou bronzového tímu.

Na tradičnom predvianočnom turnaji, ktorý sa odohrá na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave, sa Slováci do diania zapoja v stredu 13. decembra (18.00 h) proti Nórsku.

Po dni voľna ich čaká duel s Lotyšskom, ktoré na uplynulom svetovom šampionáte získalo bronz.

VIDEO: Marko Stacha

"Rešpekt pred súperom je tam vždy. Nemyslím si, že by sme ho mali mať príliš veľký, aj keď je to kvalitný tím a potvrdili to medailou na MS. Verím, že máme kvalitu na to, aby sme vyhrali," uviedol Stacha.

Ten sa vyjadril aj k lotyšskému útočníkovi Kasparsovi Daugavinšovi, ktorý pôsobí v Michalovciach: "Je to veľmi skúsený hráč a už v prvom vzájomnom zápase som mal s ním súboj. On je tiež veľmi silový hráč, neuvedomil som si, kto je to a išiel som mu zahrať čisto na telo a len sa okolo mňa obtočil.

Je to pre nás dobre mať takýchto protihráčov v lige, veľa sa dá od nich naučiť. Uvedomil som si, že na neho treba využiť trochu iný typ bránenia."

Slováči na turnaji obhajujú prvenstvo, vlani si suverénne poradili najprv s Nórskom 6:0 a potom aj s Lotyšskom 6:1.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Pred rokom uvažoval nad koncom kariéry. Mal som ťažšie chvíle, priznal Ramsayho nováčik