Aká bude sezóna 2022/23 v NHL? Fakty, favoriti, outsideri a najlepší hráči

Radosť hokejistov Colorada Avalanche.

Aká bude sezóna 2022/23 v NHL? Fakty, favoriti, outsideri a najlepší hráči

Radosť hokejistov Colorada Avalanche. (Autor: TASR/AP)
Radosť hokejistov Colorada Avalanche.
Radosť hokejistov Colorada Avalanche. (Autor: TASR/AP)
Samuel Grega|6. okt 2022 o 08:00

Aká bude sezóna 2022/23 v NHL?

NEW YORK. Dlhé letné čakanie fanúšikov najlepšieho svetového hokeja sa blíži ku koncu. Základná časť NHL odštartuje už tento týždeň. Do diania zasiahnu aj viacerí Slováci.

Po skrátených sezónach a iných formátoch, ktoré spôsobila pandémia, sa minulý ročník opäť podobal normálu, aj keď viacero zápasov musela NHL odložiť.

V sezóne 2022/23 by sa mal kalendár už úplne vrátiť do starých koľají. Každý z 32 tímov odohrá 82 zápasov počas základnej časti. Najviac z nich proti tímom z rovnakej divízie, menej proti tímom z rovnakej konferencie, ale inej divízie a najmenej proti tímom z opačnej konferencie.

Po základnej časti bude klasicky nasledovať play off, do ktorého postúpi 16 najlepších tímov. Kluby sa pokúsia vyhrať štyri série na štyri víťazné zápasy v snahe dosiahnuť na cenný Stanley Cup.

Základná časť odštartuje v piatok 7. októbra v Česku. V pražskej O2 Aréne sa stretnú Nashville Predators a San Jose Sharks. Odvetu odohrajú už o deň neskôr.

V Severnej Amerike začne sezóna NHL v noci z utorka na stredu 11. októbra reprízou finále Východnej konferencie medzi Tampou Bay a New Yorkom Rangers.

V novembri profiliga opäť príde do Európy. Víťazi Stanley Cupu Colorado Avalanche sa 4. a 5. novembra vo Fínskom Tampere v dvojzápase stretnú s Columbusom Blue Jackets.

Počas stošiesteho ročníka NHL sa odohrajú aj dva zápasy pod holým nebom.

Druhého januára odohrajú Winter Classic vo Fenway Parku v Bostone domáci Bruins proti „tučniakom“ z Pittsburghu. Ďalší zápas vonku sa bude konať medzi Carolinou a Washingtonom. Osemnásteho februára sa v rámci Stadium Series stretnú na Carter-Finley Stadium v meste Raleigh.

Posledné duely základnej časti by sa mali odohrať 13. apríla 2023.

Najväčší favoriti

Boj o Stanley Cup je náročný. Pre zisk tejto trofeje potrebuje daný tím dobre odohrať 82 zápasov a následne vyhrať 16 zápasov proti ďalším mužstvám. Cesta je náročná, ale cieľ uspokojujúci.

Azda najväčším favoritom na zisk Stanley Cupu v roku 2023 sú obhajcovia z Colorada Avalanche. Obrať ich sa pokúsia viacerí konkurenti.

Najväčší favoriti na zisk najslávenejšej hokejovej trofeje:

Colorado Avalanche – „Lavíny“ majú stále nabitý tím plný hviezd. Disponujú výbornou ofenzívou na čele s MacKinnonom aj defenzívou s Makarom.

Otázne je, ako ich podržia brankári Georgijev a Francouz, ktorí doteraz neplnili rolu jednotky. Colorado ale ukázalo neskutočnú dominanciu a ak niekto k úspechu nepotrebuje výborného brankára, sú to práve oni. Obhajoba je v Denveri cieľ.

Carolina Hurricanes – Klub sa posilnil, mierne obmenil a bude chcieť dominovať. Po deviatich rokoch mimo play off majú za sebou štyri účasti vo vyraďovacích bojoch a vždy dokázali vyhrať aspoň jedno kolo (ak rátame aj predkolo v roku 2020). Opäť by mali patriť k najlepším.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Aká bude sezóna 2022/23 v NHL? Fakty, favoriti, outsideri a najlepší hráči