Vitajte v ére Connora Bedarda. McDavid cieli v novej sezóne na tisícku, Tatar na päťstovku

Connor Bedard.

Vitajte v ére Connora Bedarda. McDavid cieli v novej sezóne na tisícku, Tatar na päťstovku

Connor Bedard. (Autor: TASR/AP)
Connor Bedard.
Connor Bedard. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop, TASR|10. okt 2023 o 09:00

Medzi najväčších favoritov na Stanley Cup radia experti Edmonton, Colorado či Carolinu.

NEW YORK. Máloktorá sezóna NHL má taký potenciál zmeniť jej budúcnosť a predviesť jej nové tváre. Naposledy takou bol snáď ročník 2014/15, keď do ligy vstupoval supertalent Connor McDavid. 

Teraz sa fanúšikovia - špeciálne tí v Chicagu - právom tešia na to, čo predvedie iný geniálny Connor. Bedard, jednotka draftu 2023. 

Základná časť sa v najlepšej hokejovej lige sveta začína už v noci z utorka na stredu. Prinesie množstvo príbehov aj míľnikov. 

Každé mužstvo v nej odohrá 82 zápasov. V základnej časti sa uskutoční celkovo 1312 stretnutí. Súťaž bude ako v poslednej sezóne rozdelená na Západnú a Východnú konferenciu a na Atlantickú, Metropolitnú, Centrálnu a Pacifickú divíziu.

Postupový kľúč sa nezmenil, z oboch konferencií postúpia do play-off tri najlepšie tímy z každej divízie, plus ďalšie dva s najvyšším počtom bodov, ktoré dostanú tzv. divokú kartu. 

Pre slovenských fanúšikov budú zaujímavé najmä tímy Montreal Canadiens, Tampa Bay Lightning, Washington Capitals, Colorado Avalanche, Calgary Flames, New Jersey Devils, Arizona Coyotes či Anaheim Ducks. V tých si zahrajú resp. majú slušnú šancu zahrať Slováci. 

Slováci majú o čo bojovať 

Kto z nich ale vynikne? 

Najistejšiu pozíciu v NHL majú momentálne tri mená - Erik Černák, Martin Fehérváry a Tomáš Tatar. 

Prvý menovaný je obrancom Tampy Bay Lightning. Je neoddeliteľnou súčasťou ich defenzívy predovšetkým pre svoju schopnosť brániť, hrať fyzicky a obetavo. Je to bek stavaný na najťažšie okamihy zápasov. 

Fanúšikovia Bolts sú rozmaznaní úspechmi z nedávnych sezón, preto sú ambície “bleskov” naďalej najvyššie. Černák, ako posledný slovenský víťaz Stanley Cupu, chce v novej sezóne okrem bodyčekov, blokov či hry v oslabení viac prispieť aj bodmi. 

„Chcem začať hrať ofenzívnejšie. Viem, že som dobrý v obrannom pásme, v oslabeniach či v rozdávaní hitov. Teraz chcem zapracovať aj na hre v ofenzíve a pomôcť tímu aj v tomto smere,“ povedal podľa NHL.com/sk.

Defenzívnym typom obrancu je aj Martin Fehérváry z Washingtonu Capitals. Jeho osobnými maximami sú 8 gólov a 17 bodov v sezóne, ale stále má iba 24 rokov, preto ich môže kedykoľvek navýšiť. 

Zdobí ho rýchlosť. V sezóne 2022/23 bol najrýchlejším bekom v celej NHL. Dokázal vyvinúť rýchlosť 24,21 míle za hodinu, čo je v prepočte takmer 39 kilometrov za hodinu. 

Jeho šance na postup do play-off sú menšie než v Černákovom prípade. Väčšina odborníkov predpovedá klubu z hlavného mesta USA v najbližších rokoch útlm.

Tomáš Tatar si bude zvykať na nové pôsobisko. Potom, čo neprijal ponuku na predĺženie zmluvy od New Jersey a dlho si hľadal nového zamestnávateľa, sa upísal Coloradu, víťazovi Stanleyho pohára z roku 2022. 

Jeho motiváciou je klubový úspech a rovnako odhodlaní budú aj Avalanche, ktorí vlani vypadli v prvom kole play-off proti Seattlu. Tréneri s ním rátajú do druhej-tretej formácie, avšak v prípade, že bude podávať konzistentné výkony a naďalej tvoriť útočné šance takým tempom ako vlani, ho môže čakať povýšenie. 

Toto trio má skúsenosti a osvedčilo sa. V NHL by malo s určitosťou stráviť celý ročník, hoci v príprave ani jeden z nich nebodoval.

Zažiaria slovenské supertalenty? 

Od novej sezóny sa čaká, že sa stane počiatkom novej éry - éry Connora Bedarda, ktorý sa o ňu aspoň zo začiatku bude musieť deliť s Connorom McDavidom. 

Avšak je to skutočne jediná éra, ktorá sa začína? Ďalšiu, minimálne v slovenskom hokeji, môže odpáliť Šimon Nemec, ktorý by mal v tejto sezóne debutovať medzi najlepšími z najlepších. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Vitajte v ére Connora Bedarda. McDavid cieli v novej sezóne na tisícku, Tatar na päťstovku