Zlomí Toronto kliatbu a postúpia Slováci? Predpovede prvého kola play off NHL

Wayne Simmonds a Pat Maroon v pästnej výmene.

Zlomí Toronto kliatbu a postúpia Slováci? Predpovede prvého kola play off NHL

Wayne Simmonds a Pat Maroon v pästnej výmene. (Autor: SITA/AP)
Wayne Simmonds a Pat Maroon v pästnej výmene.
Wayne Simmonds a Pat Maroon v pästnej výmene. (Autor: SITA/AP)

Redakcia blogu Oh my Hockey tipuje výsledky prvého kola play off NHL.

NEW YORK. V noci z pondelka na utorok sa v NHL začne play off sezóny 2021/22. V bojoch o Stanley Cup sa predstaví šestnásť najlepších mužstiev základnej časti.

Z Východnej konferencie postúpili do vyraďovacej fázy Florida, Toronto, Carolina, NY Rangers, Pittsburgh, Boston, Tampa Bay a Washington.

Zo Západnej konferencie sa to podarilo Coloradu, Calgary, Edmontonu, Minnesote, St. Louis, Los Angeles, Dallasu a Nashvillu.

V bojoch sa predstaví päť slovenských hokejistov. Za Tampu Bay nastúpi Erik Černák, za Washington Martin Fehérváry. Na západe sa vo vyraďovacích bojoch predstaví dvojica z Dallas Stars, obranca Andrej Sekera s útočníkom Marián Studeničom v priamom súboji s útočníkom Adam Ružičkom z Calgary.

Postupový kľúč bol rovnaký, ako v uplynulých rokoch. Do play off postúpili prvé tri tímy z každej divízie. Do osmičky doplnili zoznam po dva tímy, ktoré získali tzv. voľnú kartu.

Redaktori blogu Oh my Hockey sa každoročne púšťajú do predpovedí jednotlivých sérií play off. V nasledujúcich riadkoch krátko zanalyzujú každú z nich a pokúsia sa správne odhadnúť meno postupujúceho i výsledok, ktorým prejde do ďalšieho kola.

Východná konferencia

Florida Panthers - Washington Capitals

V prvom kole na seba narazia víťaz základnej časti - Florida Panthers - a Washington Capitals, ktorí sa do play off prebojovali z poslednej postupovej priečky Východnej konferencie.

V základnej časti proti sebe tieto tímy hrali trikrát. Dva razy sa z výhry tešili Panthers a raz Capitals. Ich skóre zo vzájomných duelov je 13:12 v prospech Floridy.

Najproduktívnejším hráčom vo vzájomných súbojoch bol Alexander Ovečkin so šiestimi bodmi za štyri góly a dve asistencie. Z Floridy ním bol Jonathan Huberdeau s gólom a štyrmi asistenciami.

Šimon Čop: Florida vyhrá 4:1.

Poznáte to klišé - ofenzíva vyhráva zápasy, defenzíva trofeje. Panthers sú pre mňa tímom, ktorý by to mohol zmeniť. Nemali by sme ich vnímať len ako rýdzo ofenzívne mužstvo. V zadných radoch majú vynikajúcich bekov ako Aarona Ekblada či MacKenzieho Weegara. No ich ofenzívna produkcia má potenciál narobiť v zadných radoch Capitals katastrofu a úprimne si myslím, že sa to aj stane. Washington vnímam v posledných dvoch-troch rokoch ako jedno z najpreceňovanejších mužstiev NHL.

Samuel Grega: Florida vyhrá 4:1.

Žiadny tím nezískal doma viac bodov ako Florida a žiadny tím nezískal viac bodov vonku ako Washington. Florida mala v základnej časti najlepší útok, a aj keď ten nie vždy vyhráva play off, malo by to stačiť. Brankárom Washingtonu neverím, že by dokázali zastaviť floridský útok. Táto séria má potenciál na to, aby v nej padalo najviac gólov.

Samuel Tirpák: Washington vyhrá 4:3.

Florida je na papieri silnejší tím vo všetkých ohľadoch, no obidva tímy majú otázniky v bránke. Florida nevyhrala kolo v play off od roku 1996, keď postúpila do finále, a aj keď je to o pomaly desať rokov viac než je séria Toronta, nie je na nich až taký tlak. Washington po pohári v roku 2018 nepostúpil cez prvé kolo a verím, že skúsení veteráni v kabíne toho majú už plné zuby. Florida vyhrala Prezidentovu trofej, no mám pocit, že Washington prekvapí a Vítek Vaněček potvrdí rolu jednotky Caps. Bobrovskému osobne veľmi neverím.

Daniel Vágner: Florida vyhrá 4:2.

Florida byla během uzávěrky přestupů velmi aktivní, což značilo, že Panthers chtějí udělat v play-off nějaký úspěch. Jejich prvním soupeřem jsou Washington Capitals, které vede nestárnoucí Alex Ovečkin. A přestože ruská mašina se zdá nezastavitelná, o celých Capitals se to stejné říci nedá a tým se zdá letos vcelku průměrný. Washington bude klást odpor, ale Panthers mají dle mého názoru na papíře silnější kádr.

Joe Thornton z Floridy Panthers.
Joe Thornton z Floridy Panthers. (Autor: SITA/AP)

Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning

Druhá séria play off bude súbojom motivovaných Leafs, ktorí od roku 2004 ani raz nepostúpili do druhého kola, a obhajcov titulu, Tampy Bay Lightning.

Toronto a Tampa Bay proti sebe v základnej časti odohrali štyri stretnutia a podelili si body - dva razy vyhrali Bolts, dva razy Leafs. Skóre je 16:12 v prospech "bleskov".

Najproduktívnejším hráčom ich vzájomných stretnutí bol Steven Stamkos s deviatimi bodmi za dva góly a sedem asistencií. Z Toronta to bol Auston Matthews, zaknihoval tri góly a štyri asistencie.

Šimon Čop: Tampa Bay vyhrá 4:3.

Sériu medzi Torontom a Tampou Bay vnímam ako najťažšiu, čo sa predpovedí týka. Na jednej strane namotivovaní Leafs, na druhej skúsení obhajcovia. Vyriešil som to preto šalamúnsky. Keďže očakávam veľmi vyrovnaný boj, viem si predstaviť sériu hranú na sedem zápasov. A tam podľa mňa rozhodne bájna schopnosť brankára Vasilevského chytiť všetko, čo bude v zápase o všetko letieť jeho smerom.

Samuel Grega: Toronto vyhrá 4:3.

Leafs v tejto sezóne získali vôbec najviac bodov v histórii klubu a aj tak ich v prvom kole čaká skúsená Tampa. Toronto patrilo medzi najlepšie ofenzívne tímy, mali najlepší pomer gólových šancí a aj tých nebezpečných. Na druhej strane má Tampa všetko. Od brankára po útok sú tímom, ktorý vie vyhrávať, keď treba. Vasilevskij je v playoff zápasoch skvelý. Väčšia otázka bude, ako zachytá na druhej strane Campbell. Očakávam veľmi vyrovnanú sériu, kde môžu rozhodnúť malé chyby.

Samuel Tirpák: Tampa Bay vyhrá 4:2.

Ako fanúšik Toronta pevne dúfam, že vyhrajú sériu a prelomia 18-ročnú smolu na dvojnásobnom šampiónovi. Tímy sami o sebe sú veľmi podobné kvalitou, herne, hráčskymi typmi. Bude to séria medzi dvoma v podstate rovnakými tímami. Dokáže však Toronto herne prinútiť Vasilevského prehrať štyri zo siedmich zápasov? Nemyslím si. Preto dávam tip na výhru Tampy v šiestich zápasoch. Bude však zaujímavé sledovať to, ako sa po minulom roku ukážu hráči ako Matthews či Marner, ktorí doslova boli na pokraji sĺz, keď niečo pokazili proti Montrealu minulý rok.

Wayne Simmonds a Pat Maroon v pästnej výmene.
Wayne Simmonds a Pat Maroon v pästnej výmene. (Autor: SITA/AP)

Daniel Vágner: Tampa Bay vyhrá 4:1.

Toronto by rádo prolomilo kletbu prvního kola, před nimi ale stojí Tampa, která by ráda dokončila mistrovský hattrick. Osobně se těším na souboje šedesátigólového Austona Matthewse s nejlepším brankářem současnosti, Andrejem Vasilevskym. Přestože jsem fanoušek Jacka Campbella, nemyslím si, že dokáže krást zápasy ve svůj prospěch tak často, jako jeho brankářský protivník, Lightning navíc nemají příliš slabin ve svém kádru. Leafs proto v této sérii příliš nevěřím.

Carolina Hurricanes - Boston Bruins

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Zlomí Toronto kliatbu a postúpia Slováci? Predpovede prvého kola play off NHL