San Jose vyradilo prvý dres v histórii. Pocty sa dočkal Marleau

Patrick Marleau pred vyradením dresu v San Jose.
Patrick Marleau pred vyradením dresu v San Jose. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|26. feb 2023 o 08:14

Nik v histórii NHL neodohral viac zápasov ako Patrick Marleau.

SAN JOSE. Patrick Marleau je prvým mužom v histórii San Jose Sharks, ktorý sa dočkal vyradenia dresu s číslom 12. Organizácia ho poctila v noci zo soboty na nedeľu.

Emotívne chvíle sa odohrali pred zápasom s Chicagom. Od začiatku boli plné dojatia. Už keď legendárny útočník po prvý raz vyšiel na ľad pred fanúšikov a tí začali skandovať jeho meno, rozplakal sa.

"Bolo to neskutočné," povedal Marleau po ceremoniáli. "Pred očami mi prebehlo, že všetko, čo som urobil, viedlo k tomuto momentu. Veľmi som si vážil, že to tak dobre dopadlo, že som mal takú kariéru, akú som mal, že som mal takú podporu, akú som mal. Všetka tá tvrdá práca sa nakoniec vyplatila."

VIDEO: Vyradenie dresu Patricka Marleaua

Spoločnosť mu pri veľkej chvíli robila manželka a štyria synovia, ako i bývalí spoluhráči na čele s Joe Thorntonom.

Vo svojom príhovore podotkol, že si veľmi váži, že mohol patriť k dôležitým postavám v procese budovania popularity hokeja v oblasti. Dodal, že si nedokáže vybrať jeden obľúbený moment z pôsobenia v klube.

Marleau odohral v základnej časti NHL 1779 zápasov a na konci kariéry prekonal zdanlivo neprekonateľný rekord Gordieho Howea (1767 zápasov). Pozbieral v nich 1197 (566+631) bodov.

V San Jose odohral 1607 stretnutí a vlastní klubový rekord s náskokom takmer 400 duelov. Je historickým lídrom organizácie v počte gólov i bodov. Dve sezóny nastupoval v drese Toronta a osem zápasov odohral za Pittsburgh.

Nikdy však nezískal Stanley Cup. Najbližšie k nemu bol v roku 2016, keď "žraloci" došli do finále, kde nestačili na Pittsburgh. Trofeje zbieral predovšetkým na medzinárodnej scéne, je dvojnásobným majstrom sveta a dvakrát vyhral aj zlato z olympijských hier.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»San Jose vyradilo prvý dres v histórii. Pocty sa dočkal Marleau