Hráčky si hľadajú druhé zamestnanie. Ako funguje ženská NHL a koľko zarábajú najlepšie?

Iveta Klimášová v drese Buffalo Beauts.

Hráčky si hľadajú druhé zamestnanie. Ako funguje ženská NHL a koľko zarábajú najlepšie?

Iveta Klimášová v drese Buffalo Beauts. (Autor: Instagram Ivety Klimášovej)
Iveta Klimášová v drese Buffalo Beauts.
Iveta Klimášová v drese Buffalo Beauts. (Autor: Instagram Ivety Klimášovej)
Šimon Čop, Patrik Fotta|13. mar 2023 o 08:00

Hokejová PHF, predtým NWHL, funguje od roku 2015 a zažila ťažké roky.

NEW YORK. Už na konci devätnásteho storočia Kanada poznala prvé hokejistky. Okolo roku 1900 boli organizované prvé ligy, predovšetkým na univerzitnej úrovni a v osemdesiatych rokoch prišlo aj na medzinárodné meranie síl, ktoré od roku 1990 vrcholí na majstrovstvách sveta.

Ženský hokej sa neskôr dostal aj na olympiádu, brankárky sa vmiešali k mužským univerzitným tímom a Manon Rhéaumeová dokonca zasiahla do prípravného zápasu NHL v drese Tampy Bay Lightning.

Po roku 2000 sa Hayley Wickehenserová v Škandinávii bodovo presadila v mužských súťažiach a Barbara Zemannová chytala za mužský reprezentačný výber Rakúska v roku 2004.

Trvalo však vyše storočia od vzniku ženského hokeja, kým sa hokejistky mohli tešiť z prvej profesionálnej hokejovej ligy. Dnes Premier Hockey Federation, kedysi National Women's Hockey League, vznikla v roku 2015 ako prvá súťaž, v ktorej hráčky dostávali za svoje hokejové schopnosti pravidelne zaplatené.

Už predtým síce existovala Canadian Women's Hockey League, no tá nefungovala na báze pravidelných ročných platov. Hráčky smerujúce do USA tak mali väčšiu istotu svojho zárobku.

Hrajú aj dve Slovenky

V najlepšej ženskej hokejovej lige na svete v súčasnosti pôsobia aj dve Slovenky – Iveta Klimášová v tíme Buffalo Beauts a Janka Hlinková oblieka dres tímu Connecticut Whale.

„Kvalita ligy za posledný rok výrazne stúpla. Tímy majú vyššie rozpočty. Keď som v roku 2019 začínala v Buffale tímy mali rozpočet 150-tisíc dolárov, v aktuálnej sezóne je to 750-tisíc. Na budúci rok by sa mala suma zvýšiť až na 1,5 milióna,“ povedala pre Sportnet Klimášová.

„V minulosti bolo bežné, že mali hráčky popri hokeji aj ďalšie zamestnanie. Tie, ktoré majú lepšie zmluvy, sa v súčasnosti môžu sústrediť už len na športové výkony.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»Hráčky si hľadajú druhé zamestnanie. Ako funguje ženská NHL a koľko zarábajú najlepšie?