Fehérváryho podceňujú. Nestačí, že je najrýchlejší obranca v NHL

Martin Fehérváry.
Martin Fehérváry. (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|28. sep 2023 o 14:45

Washington povedie nový tréner a pre Fehérváryho to je dobrá správa.

WASHINGTON. „Capitals majú solídny tím. Avšak, ak by sme do nich chceli rypnúť, tak im vytkneme, že Martin Fehérváry hrá v prvých dvoch obranných pároch.“

Keď Dom Luszczyszyn, Shayna Goldmanová a Sean Gentille na webe The Athletic analyzovali silné a slabé stránky Washingtonu Capitals pred sezónou 2023/24, v článku, ktorý mal dokopy 2500 slov, bola o Fehérvárym jediná veta. V podstate znamenala, že považujú za chybu, že ho nasadzujú v prvých dvoch pároch.

Čo im vadí, nespomenuli. Je to fakt, že vlani nemal toľko gólov ani bodov ako v predminulej sezóne? Alebo že posledný ročník skončil v mínusových hodnotách v tabuľke +/-?

Zostali len rečnícke otázky. Nie sú prví, čo najlepšieho slovenského obrancu za uplynulú sezónu vnímajú negatívne, resp. nevnímajú skoro vôbec. Aj predikcie o jeho zmluve predtým, než ju podpísal, boli rôzne, začínali sa na nízko – na rovnom milióne.

Rýchly a tvrdý

Fehérváry je stále mladým hráčom, ktorý dozrieva a profiluje sa. Momentálne je vnímaný ako defenzívny obranca, ktorý je dobrým pomocníkom hviezdy vo forme ofenzívneho zadáka. Capitals preto zvykli ťažiť z jeho spolupráce s Johnom Carlsonom.

Istým spôsobom sa s tým musí zmieriť. Ľudí zaujímajú góly a body. Defenzívni obrancovia zvyčajne dostávajú nižšie platy. V očiach fanúšikov aj expertov hrá ofenzíva chtiac-nechtiac veľkú rolu.

Zároveň je mladý a menej skúsený. Preto môže navodzovať dojem, že sa na jeho mieste mohol objaviť niekto lepší.

Bratislavčan je však zaujímavým typom obrancu. Hoci ho využívajú najmä na defenzívne úlohy, nie je to žiadny valibuk. Je tvrdý a rýchly, má potenciál stíhať najnebezpečnejším útočným esám.

Už v minulosti zaujal tým, že vďaka svojej rýchlosti dokázal eliminovať Nathana MacKinnona z Colorada. Nie sú to len fámy – o jeho korčuliarskych schopnostiach svedčia aj štatistiky.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Fehérváryho podceňujú. Nestačí, že je najrýchlejší obranca v NHL