Lundqvist, Turgeon či Vernon. Hokejová sieň slávy sa rozšírila o legendárne mená

Henrik Lundqvist (v strede), Mike Gartner (naľavo) a Lanny McDonald (napravo) počas uvádzania do Siene slávy v roku 2023.
Henrik Lundqvist (v strede), Mike Gartner (naľavo) a Lanny McDonald (napravo) počas uvádzania do Siene slávy v roku 2023. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|14. nov 2023 o 07:30

Do spoločnosti najväčších legiend bolo uvedených sedem mien.

TORONTO. V pondelok boli do Siene slávy ľadového hokeja v kanadskom Toronte uvedení jej siedmi noví členovia. Medzi nimi boli traja bývalí brankári či jeden tréner.

Už v prvom roku, ako to bolo možné, sa kompetentní rozhodli udeliť miesto v tejto váženej spoločnosti bývalému brankárovi Henrikovi Lundqvistovi.

Legendárny Švéd strávil celú kariéru v New Yorku Rangers, kde odchytal 887 stretnutí. Raz sa stal najlepším brankárom ligy a kolektívne úspechy získaval najmä na medzinárodnej scéne. Stal sa olympijským víťazom i svetovým šampiónom.

VIDEO: Emotívne poďakovanie Henrika Lundqvista rodine

Uvedenia do siene slávy sa dočkal aj 60-ročný bývalý brankár Mike Vernon. V NHL odchytal 19 sezón za Calgary, Detroit, San Jose a Floridu. Vyhral dva Stanleyho poháre, jednu Jennings Trophy a raz sa stal najužitočnejším hráčom play-off.

Tretím brankárom medzi čerstvými členmi spoločenstva najväčších hokejových legiend je Tom Barrasso. Najznámejší je z pôsobenia v Pittsburghu, s ktorým vyhral Stanley Cupy v rokoch 1991 a 1992. Získal aj Vezina Trophy, Calder Trophy a Jennings Trophy.

Po 13 rokoch sa členstva v sieni slávy dočkal jeden z najkonzistentnejších centrov 90. rokov Pierre Turgeon. V 19-ročnej kariére nastupoval za Buffalo, Islanders, Montreal, St. Louis, Dallas a Colorado. Získal jedinú trofej - Lady Byng Trophy pre najväčšieho gentlemana súťaže - ale v 1294 dueloch pozbieral 1327 bodov.

Za úspechy na trénerskej stoličke sa do siene slávy dostal Ken Hitchcock. Počas 22 sezón stál na lavičkách Dallasu, s ktorým vyhral Stanley Cup, Philadelphie, Columbusu, St. Louis a Edmontonu. S 849 výhrami je štvrtým najúspešnejším koučom v dejinách.

Jedinou ženou na zozname je Caroline Ouelletteová. S kanadským národným tímom získala štyri zlaté medaily z olympijských hier a šesť zlatých a šesť strieborných z majstrovstiev sveta.

Do siene slávy bol posmrtne uvedený Pierre Lacroix. Ako generálny manažér doviedol Colorado Avalanche k titulom v rokoch 1996 a 2001. Na pódium sa zaňho postavili vnuk Max a manželka Coco.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Lundqvist, Turgeon či Vernon. Hokejová sieň slávy sa rozšírila o legendárne mená