Hokejový Slovan by mal hrať ako futbalová reprezentácia pod Calzonom, želá si manažér

Vľavo generálny manažér HC Slovan Bratislava Lukáš Havlíček, vedľa neho výkonný riaditeľ HC Slovan Bratislava Peter Kúdelka.
Vľavo generálny manažér HC Slovan Bratislava Lukáš Havlíček, vedľa neho výkonný riaditeľ HC Slovan Bratislava Peter Kúdelka. (Autor: TASR)
Boris Vanya|13. sep 2024 o 16:15

Slovan má nového majiteľa aj manažérov.

BRATISLAVA. Sú rovesníci, kedysi proti sebe nastupovali na ľade. Jeden ako útočník HK Ružinov, druhý v pozícii obrancu v Slovane Bratislava. Teraz vytvorili tandem, ktorý má vrátiť najznámejšej slovenskej hokejovej značke prestíž.

Noví majitelia HC Slovan Bratislava z JTRE sports & entertainment a.s. predstavili v piatok dve kľúčové postavy z manažmentu klubu. 

Lukáš Havlíček bude pôsobiť ako generálny manažér a Peter Kúdelka ako výkonný riaditeľ.

Známejší pre hokejových fanúšikov je Kúdelka, ktorý v sezóne 2022/23 doviedol Michalovce v pozícii hlavného kouča do semifinále, ale v januári tohto roka v tíme skončil, čo s nevôľou prijali fanúšikovia Dukly. Aktuálne je Kúdelka tiež tréner reprezentačnej sedemnástky.

Aj Havlíček sa roky pohybuje v hokejovom prostredí. Organizoval mládežnícke turnaje, pôsobil ako poradca pre viacero hokejistov, naposledy aj ako skaut tímu NHL Pittsburgh Penguins.

Rokovali od mája

"Denno denne sa doberáme. Ja mu vravím, že som s ním na ľade cvičil a on kontruje, že som cez neho nikdy neprešiel.

Veľmi si Petra vážim. Máme spoločné, že sa učíme celý život. Často sme si zvykli konzultovať svoje pohľady na vec. Mňa zaujímalo, aké je to šéfovať tímu na striedačke, keďže som nikdy nebol tréner, on sondoval, aké sa podpisujú kontrakty, riadi firma.

Keď som organizoval mládežnícke turnaje, volal som ho, lebo sa na neho dá spoľahnúť. Pätnásť rokov sa jeden od druhého učíme a posúvame sa navzájom," opísal Havlíček ich vzťah. 

Priznal, že prvé rokovania s budúcimi majiteľmi Slovana sa uskutočnili už v máji. Kúdelka si Havlíčka vybral, on potom predložil investorom svoju víziu a predstavu. Predaj klubu sa však naťahoval a sfinalizovali ho až v uplynulých dňoch. Nový manažment preto nemal ako ovplyvniť zloženie tímu na sezóny extraligy.

"Samozrejme, že sen každého manažéra je poskladať si káder a potom zaň ručiť, ale nemyslím si, že je to nejaký problém. Tím je zložený a my ho podporíme," povedal Havlíček. 

Chce dostať Slovan do Davosu

Do prvej reprezentačnej prestávky začiatkom novembra podľa neho nedôjde v kádri k výraznejším zmenám. So Slovanom trénuje útočník Martin Bakoš, ktorý má zmluvu do konca septembra, no podľa Havlíčka by si zaslúžil dlhodobejší kontrakt.

Príchod obrancu Mislava Rosandiča, ktorý strávil minulú sezónu v ruskej KHL, nie je na programe dňa.

Generálny manažér načrtol, že by raz chcel dotiahnuť do tímu mladíkov, ktorí to skúšajú v zámorí a nie vždy sa im podarí uplatniť v NHL. Spomenul konkrétne útočníkov Serváca Petrovského a Petra Repčíka. "Považujem oboch za špičkových slovenských hokejistov," dodal Havlíček.

Na otázku, v akej súťaži vidí budúcnosť Slovana, odvetil Kúdelka jednoznačne: V slovenskej extralige.

Predchádzajúci majitelia sa netajili ambíciami dostať raz bratislavský klub do spoločnosti elitných českých tímov.

Účasť v hokejovej Lige majstrov podľa Havlíčka nezávisí len od Slovana. Momentálne v nej Slovensko nemá žiadne zastúpenie. Nový generálny manažér vyjadril tiež pochybnosti, či slovenský fanúšik v súčasnosti dokáže doceniť atraktivitu tímov ako Frölunda Indians či Kärpät Oulu.

Za cieľ si však dal získať pre Slovan pozvánku na prestížny Spenglerov pohár v Davose, ktorý bratislavský klub v minulosti trikrát vyhral.

Hrať ako futbalisti pod Calzonom

Zaujímavú odpoveď ponúkol na otázku, akým herným štýlom by sa mal hokejový Slovan prezentovať.

"Prial by som, aby sme s Peťom Oremusom sadli a aby sme vedeli meniť stratégiu a tempo na každého súpera. Keď príde defenzívne založený tím, aby sme naň našli taktiku a keď bude priestor na ofenzívny hokej, tak naň pristaňme a buďme lepší.

Najdôležitejšie je podľa mňa hrať s pukom, mať ho pod kontrolou. Chcel by som hrať ako naposledy slovenská futbalová reprezentácia. Bolo fantastické, ako sebavedomo hrala v osemfinále EURO proti Angličanom. To bolo nové futbalové Slovensko, chcel by som, aby sa podobne prezentoval aj Slovan," povedal Havlíček. 

Nezostane iba pri hokeji

Spoločnosť JTRE sports & entertainment a.s je tretí vlastník hokejového Slovana v 21. storočí. V lete 2020 klub odkúpil od oligarchu Juraja Širokého spolumajiteľ najväčšej slovenskej IT firmy Rudolf Hrubý.

Menšinové podiely vlastnili v klube ešte Pavol Hofstädter a Eduard Jánošík.

V tejto ére Slovan v roku 2022 získal svoj deviaty titul, no potom nasledovali dve neúspešné sezóny, keď nepostúpil ani do semifinále play off.

Po smrti Rudolfa Hrubého v decembri 2023 začala jeho dcéra a dedička Elena Hrubá rokovať o odpredaji klubu.

Spoločnosť JTRE sports & entertainment už avizovala, že v hlavnom meste chce vstúpiť aj do ďalších športových projektov - chce sa angažovať tiež v hádzanej, basketbale a volejbale.  

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Hokejový Slovan by mal hrať ako futbalová reprezentácia pod Calzonom, želá si manažér