Víťazný návrat Košičanov do zrekonštruovanej arény, ale opäť si dopriali extra čas

Radosť hokejistov Košíc.
Radosť hokejistov Košíc. (Autor: Facebook/HC Košice/jäzva)
Svjatoslav Dohovič|5. okt 2024 o 09:28

Zvolen umiera na nepremenené šance a nevyužité presilovky

KOŠICE. Ani návrat do domácej Steel Arény nepomohol Košičanom k tomu, aby sa vyhli dráme.

V zápase so Zvolenom sa už štvrtýkrát zo šiestich zápasov dopracovali k extra času a napokon v prvom domácom zápase sezóny získali dva body za víťazstvo 2:1 po predĺžení.   

„Je to určite zaujímavé, ale aj to svedčí o vyrovnanosti ligy. Všetky zápasy až na jeden sme ukončili s jednogólovým rozdielom a vždy sa to naťahovalo.

Sme radi, že zbierame body. Určite by sme chceli viac vyhrávať v riadnom hracom čase, ale chvalabohu aj za to, čo tam je,“ komentoval po zápase pozíciu remízových kráľov ligy po riadnom hracom čase útočník Tomáš Mikúš, ktorý necelú minútu pred koncom druhej tretiny strelil dôležitý vyrovnávajúci gól Košíc. 

Zviazané ruky 

Prvá polovica zápasu patrila prekvapujúco hosťom.

Boli nebezpečnejší a v úvode druhej tretiny sa im podarilo prekonať výborne chytajúceho Dominika Riečického, keď po skrumáži pred bránkou na tretíkrát dorazil puk za jeho chrbát český útočník David Senčák.  

„Dnes to bol opäť veľmi ťažký a vyrovnaný zápas. Bol to taktický boj obrán. V prvej polovici zápasu sme boli trochu nervózni, chýbala nám energia a nasadenie z predošlých zápasov.

Možno to bolo aj tým, že to bola naša premiéra na domácom ľade a nikdy neviete, čo od prvého domáceho zápasu môžete čakať,“ priznal po zápase aj tréner Dan Ceman. 

VIDEO: Zostrih zápasu HC Košice - HKM Zvolen

Ešte v polovici zápasu mali Košičania na konte len päť striel na bránku. Po inkasovanom góle zvýšili domáci obrátky a napokon po peknej akcii po osi Šimon Petráš – Michal Chovan – Tomáš Mikúš dokázali ešte pred druhou sirénou vyrovnať.

„Trochu sme sa tam trápili a gól do šatne nám určite pomohol. Pred druhou prestávkou sme sa trochu upokojili a bolo to vidieť aj v tej tretej tretine, v ktorej sme už hrali lepšie a dominovali,“ povedal po zápase Tomáš Mikúš.   

Ďakovali Riečickému 

V záverečnom dejstve ustáli Košičania dve oslabenia, po necelej minúte predĺženia Riečický druhýkrát vychytal v samostatnom úniku Mareka Hecla a vzápätí strelil Pollock víťazný gól Košičanov.   

Za dva body môžu Košičania ďakovať najmä brankárovi Riečickému. „Po zápase som mu poďakoval, lebo nás naozaj podržal a dal nám šancu vyhrať,“ pochválil Riečického Mikúš, na ktorého slová nadviazal aj tréner Ceman:

„Máme šťastie, že máme dve brankárske jednotky, dvoch vyrovnaných skvelých brankárov, ktorí sú chrbtovou kosťou nášho tímu.“  

„Celé leto sme sa tešili na prvý domáci zápas. Sme radi, že sme ho zvládli aspoň za dva body,“ tradične stručne zhodnotil zápas samotný Riečický.

Zmeny v Steel Aréne po rekonštrukcii so spoluhráčmi príliš nevníma. Azda jedinou, ktorá sa ako tak dotýka hráčov, je zmena osvetlenia.

„V tréningoch to trochu vnímam, zvykáme si. Neviem či sa to ešte bude nejako vylaďovať,“ poznamenal Riečický.  

Hecl berie prehru na seba 

Tak ako v predchádzajúcich zápasoch, aj v tom na košickom ľade Zvolenčania zlyhali najmä vo využívaní šancí a presiloviek.

„Výkon nebol zlý. Bojovali sme, korčuľovali sme, malo to tempo, ale body nám zase ušli. Škoda nevyužitej presilovky dve minúty pred koncom. Išli sme sem s cieľom vyhrať tento zápas a opäť nám to o vlások ušlo. Sme sklamaní.

Beriem to aj na seba. V druhej tretine sám na bránu, v predĺžení sám na bránu. Som tu od toho, aby som mužstvu pomáhal gólmi, ale tie mi momentálne nepadajú. Určite ma to mrzí,“ sypal si po zápase popol na hlavu Marek Hecl. 

Jediný zvolenský strelec David Senčák by premiérový extraligový zásah vymenil za víťazstvo.

„Teším sa z gólu, ale radšej by som bral tri body pre tím, lebo aktuálne sa nám veľmi nedarí a body potrebujeme ako soľ,“ povzdychol si Senčák. 

Svojich hráčov za výkon pochválil aj tréner Martin Štrba: „Škoda pre nás, lebo sme videli z môjho pohľadu výborný zápas.

Od začiatku ligy nás trápi koncovka, čo sa potvrdilo aj dnes. Mali sme veľa šancí, mohli sme odskočiť na viac gólov. Ale hrali sme proti veľmi kvalitnému súperovi. Chcem chlapcom poďakovať. Nechali na ľade všetko.

V predĺžení sme išli sami na bránu, nedali sme a vzápätí sme gól dostali, ale to predĺženie je vždy už taká lotéria. Máme bod a myslím si, že z Košíc sa ich veľa voziť nebude, takže napokon aj s tým bodom sme spokojní.“ 

Zvolenský paradox

Najvýraznejším problémom Zvolenčanov je využívanie presiloviek. V Košiciach hrali tri, jednu dokonca v posledných dvoch minútach tretej tretiny, ale opäť potvrdili nelichotivú pozíciu mužstva z najslabšou presilovkou.

Z doterajších 20, ktoré mali k dispozícii v šiestich zápasoch, dokázali využiť jedinú.   

„Nemáme sa na čo vyhovárať. Presilovky trénujeme, ide nám to, ale príde zápas a stále akoby sme tam boli v nejakom kŕči. Nepadá nám to tam, neodrážajú sa nám puky.

Neostáva nám nič iné, len veriť, že sa to zlepší. Možno už až veľmi chceme a nejde to. Pomohol by nám možno jeden zápas, v ktorom by nám to napadalo a upokojili by sme sa. Ale stále je to len začiatok sezóny a ja verím, že sa to zlepší,“ verí Hecl.  

Spoluhráčom, ktorí chodia na presilovky, verí aj Senčák. „V hokeji je to tak, že raz ste hore, raz dole. My sme teraz dole a musíme sa malými krôčikmi a maličkosťami dostať späť hore, lebo mužstvo na to určite máme.

Chlapci, ktorí presilovky hrajú, to vedia hrať a je len otázka času, keď tam spadne nejaký odrazený gól alebo niečo podobné a začne to tam padať pravidelne,“ myslí si český útočník v službách Zvolena.  

Košičania víťazstvom nad Zvolenom natiahli šnúru zápasov s bodovým ziskom na šesť a spolu so Spišskou Novou Vsou sú jedinými dvoma tímami, ktoré ešte neokúsili prehru v riadnom hracom čase.  

Zvolen sa naďalej trápi a pripísal si tretiu prehru v rade a celkovo piatu zo šiestich úvodných kôl ligy. Hoci posledné dve sa zrodili po predĺžení, čo zdôraznil aj tréner Štrba: „Máme dve remízy a jedno víťazstvo. Ja to vidím takto.“ 

Tabuľka Tipos extraligy

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Víťazný návrat Košičanov do zrekonštruovanej arény, ale opäť si dopriali extra čas