Košičania nepotešili vypredanú arénu, proti Slovanu zlyhali v presilovkách aj oslabeniach

Filip Krivošík a brankár Denis Godla v zápase HC Košice - HC Slovan Bratislava v 11. kole Tipos extraligy.
Fotogaléria (15)
Filip Krivošík a brankár Denis Godla v zápase HC Košice - HC Slovan Bratislava v 11. kole Tipos extraligy. (Autor: TASR)
Svjatoslav Dohovič|19. okt 2024 o 08:05

Slovan ukončil dlhé čakanie na víťazstvo nad odvekým rivalom.

KOŠICE. Vypredaná Steel Aréna celý zápas hnala Košičanov za deviatym víťazstvom v rade nad odvekým rivalom, diváci sa ho napokon nedočkali.

Kým Slovan potrestal dve vylúčenia, aj to rozhodujúce v predĺžení, Košičanom ich špeciálne formácie úplne zlyhali.  

Začalo to už v úvode zápasu, keď nevyužili ani dvojminútovú presilovku piatich na troch. Slovan naopak potrestal hneď druhé vylúčenie domácich, keď ho necelé štyri minúty pred koncom druhej tretiny poslal do vedenia Martin Bakoš.  

Domácim vyšiel vstup do druhej tretiny. Najprv im síce neuznali gól Joonu Jääskelaäinena po challenge výzve bratislavskej striedačky a videom potvrdenom ofsajde, ale hneď vzápätí Tomáš Mikúš dokázal vyrovnať po dôrazných dorážkach.

Druhú tretinu na dlhšiu dobu prerušilo po necelých šiestich minútach skúmanie videa po obojstranne tvrdých fauloch a následnej bitke, hra sa kúskovala a zo všetkého napokon lepšie vykorčuľovali Košičania.

VIDEO: Zostrih zápasu Košice - Slovan Bratislava

Už pri plnom počte hráčov na ľade zavreli hostí v ich tretine, obrancovia Slovana nedokázali dlho vystriedať, čo využil Joshua Teves.

Vystrelil od modrej a sám si dokorčuľoval od zadného mantinelu odrazený puk a otočil skóre zápasu na 2:1.

Ceman vďačný aj za bod

Košičania napokon vedenie v tretej tretine neudržali. V prvej desaťminútovke sa nechali trikrát vylúčiť a Samuel Takáč v polovici tretiny vyrovnával štyri sekundy po skončení presilovky.

Fotogaléria zo zápasu HC Košice - HC Slovan Bratislava (Tipos extraliga - 11. kolo)

To isté sa Slovanu podarilo aj necelé dve minúty pred koncom, keď dve sekundy po skončení presilovky gól Haraldsa Ekleho na 2:3 opäť preklopil misky váh na stranu hostí.

Keď sa už pomaly všetci v hale zmierovali s prehrou, zabudli hostia pri power play domácich na Jääskeläinena a ten nikým nekrytý svojim typickým spôsobom poslal zápas do predĺženia.

V tom sa po troch minútach pobral na trestnú lavicu za seknutie domáci Maxwell Gildon, čo po desiatich sekundách potrestal Richard Pánik a Slovan si tak z Košíc odviezol víťazstvo 3:4 po predĺžení.

„Je ťažké hovoriť o plusoch a mínusoch, lebo väčšinu zápasu sme hrali v nerovnovážnom stave. Dnes mal Slovan lepšie špeciálne zostavy ako my. Naše presilovky na rozdiel od zápasu s Nitrou, keď boli jednoduché a priamočiare, sa dnes nevydarili, čo je pre mňa trochu sklamaním.

Dnes bolo v hľadisku veľa ľudí a o to viac nás to mrzí. Nakoniec som rád aj za ten bod a skvelý Joonov gól na konci,“ hľadal príčiny neúspechu košický tréner Dan Ceman. 

Tréner Dan Ceman a brankár Jaroslav Janus počas zápasu HC Košice - HC Slovan Bratislava v 11. kole Tipos extraligy.
Tréner Dan Ceman a brankár Jaroslav Janus počas zápasu HC Košice - HC Slovan Bratislava v 11. kole Tipos extraligy. (Autor: TASR)

Chýbali sily

Spokojní s aspoň jedným bodom boli aj domáci útočníci Tomáš Mikúš a Marek Bartánus. Aj oni označili za najväčší problém desať oslabení a nevyužité presilovky.  

„Ťažko sa hodnotí takýto zápas. Nezvládli sme v tretej tretine vedenie. Dostali sme ich na koňa našimi vylúčeniami. Každé mužstvo, ak dostane pár presiloviek za sebou, tak ho to zdvihne a dostane momentum na svoju stranu. Oslabenia nám uberali sily a nakoniec chvalabohu aj za ten bod,“ povedal po zápase Mikúš, na ktorého nadviazal Bartánus: 

„Skvelá atmosféra, za ktorú musíme poďakovať fanúšikom. Hralo sa naozaj super, všetkých bolo počuť. Bolo to veľmi rozkúskované, množstvo vylúčení a tým pádom niektorí chlapci hrajú veľa, iní menej a napokon nám možno trochu chýbali sily na nejaký väčší tlak ku koncu zápasu.

Zápas bol dobrý z oboch strán, hralo sa hore dolu, boli tam súboje, šance, ale dnes rozhodli špeciálne tímy a ich im zabrali viac. Nám dnes zahaprovali presilové hry. Pri kvalite akú máme, musíme presilovku päť na tri využiť a dať gól. Sú však aj také zápasy,“ povzdychol si Bartánus.

Pánik zabral v správnom čase

Veľké derby medzi Košicami a Bratislavou si prvýkrát užil aj Richard Pánik: „Atmosféra bola super a zápas sa musel divákom páčiť.“ 

Po zápase priznal, že to znova nebolo zo strany Slovana úplne ideálne. „Opäť bolo priveľa vylúčení, ale ukázali sme charakter a dokázali zvíťaziť. Po druhej tretine sme si v šatni niečo povedali a vrátili sme sa k tomu, čo sme chceli hrať od začiatku. A zafungovalo to,“ uviedol autor rozhodujúceho gólu v predĺžení. 

„Dostal som to na prvú a vystrelil som. Padlo to tam, hoci v zápase mi to úplne nešlo,“ opísal svoj gólový moment Pánik, ktorého potešilo aj to, že si napokon z tripu na východ Slovan uchmatol aspoň dva body.

Ako na hojdačke

Súhlsil s ním aj Martin Bakoš. „Bolo to ako na hojdačke, raz oni raz my. Konečne sme skórovali v presilovkách. Divákom sa zápas musel páčiť, hoci záver možno košickým úplne nie. V Košiciach víťazstvo vždy chutí skvele. Vyhráva sa tu ťažko.

Skvelá atmosféra, plný dom, ťažký zápas so šťastným koncom pre nás. Mohli sme to ustrážiť na tri body, ale každá výhra v Košiciach sa počíta. Táto aréna si zaslúži takýto hokej, pre takéto zápasy sa oplatí hrať,“ zdôraznil.  

Slovanisti toto víťazstvo potrebovali. Najmä po nevydarenom zápase v Michalovciach: „V stredu sme si to tam svojim spôsobom prehrali sami. Dnes sme to chceli napraviť a dali sme do toho všetko,“ dodal Bakoš. 

Aj podľa trénera Petra Oremusa si ľudia vo vypredanej hale, ale aj pri obrazovkách, užili dobrý zápas: „Z našej strany mal zápas akési dve časti. Dôležité bolo ubrániť oslabenia, do ktorých sme sa sami dostali, na druhej strane sme dali góly v presilovkách. To ma teší, ale musím povedať, že aj v rovnovážnom stave päť na päť sme odohrali výborný zápas a vezieme si domov víťazstvo z Košíc, ktoré si vždy veľmi vážime.“

Tabuľka Tipos extraligy

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Košičania nepotešili vypredanú arénu, proti Slovanu zlyhali v presilovkách aj oslabeniach