Odobril ju Putin. KHL je nástroj propagandy, riadi ju vláda a živia peniaze oligarchov

"Z" vyjadrujúce podporu ruskej vojne na Ukrajine na kocke v Kazani.

Odobril ju Putin. KHL je nástroj propagandy, riadi ju vláda a živia peniaze oligarchov

"Z" vyjadrujúce podporu ruskej vojne na Ukrajine na kocke v Kazani.
"Z" vyjadrujúce podporu ruskej vojne na Ukrajine na kocke v Kazani.
"Z" vyjadrujúce podporu ruskej vojne na Ukrajine na kocke v Kazani.
Šimon Čop|20. aug 2024 o 17:15

Hráči z KHL sa vracajú do slovenskej reprezentácie.

BRATISLAVA. Písal sa marec 2022. Svet sa pomaly začal spamätávať zo šoku, ktorý priniesla ruská invázia na Ukrajinu, teda najväčší vojenský konflikt v Európe od 2. svetovej vojny. 

Viaceré krajiny deklarovali a poskytli pomoc Ukrajine, odkiaľ utekali matky s deťmi a prekračovali slovenské, poľské či maďarské hranice.

Kým na Ukrajine pribúdali civilné obete, kolesá vojnovej propagandy sa v Rusku točili na plné otáčky. Ľudí s protivojnovými transparentmi brali z ulíc policajti a vypočúvali ich. 

Agresiu proti susedovi prezentoval ruský režim ako špeciálnu vojenskú operáciu a na domácej scéne ju vysvetľoval výmyslami a klamstvami o provokáciách Ukrajiny a Západu, výrobe biologických zbraní na Ukrajine alebo genocíde rusko-hovoriaceho obyvateľstva.

Na podporu vojny využili ruské politické špičky aj najpopulárnejší šport.

Kluby Kontinentálnej hokejovej ligy dostali od Ruského hokejového zväzu list, v ktorom ich funkcionári žiadali, aby vyjadrili podporu armáde. 

“Berte na vedomie, že táto propagácia je povinná a musí byť dokumentovaná,” písalo sa v internom odkaze okrem iného. 

Inštrukcie zneli nasledovne: Rozdávať ľuďom propagandistické letáky či vlajočky, vyjadriť podporu armáde počas zápasu na kocke... Kluby museli zväzu do stanovenej uzávierky posielať ako dôkaz podpory po každom hracom dni štyri fotografie a video. 

Z na kockách a dresoch 

Nariadená podpora “špeciálnej vojenskej operácie” bola od začiatku viditeľná a pretrváva dodnes. 

Krátko po začiatku vojny sa medzi prvé kluby s podporou zaradil AK Bars Kazaň. Pred zápasom na kocke vysvietil veľké “Z” - písmeno, ktoré v azbuke neexistuje, no používa ho ako jeden zo symbolov ruská okupačná armáda na Ukrajine.

Vo februári 2023 kluby KHL v čase výročia začiatku vojny na Ukrajine oslavovali Deň obrancov vlasti. V maskáčovom vojenskom drese pri tejto príležitosti nastúpil aj slovenský útočník Admiralu Vladivostok Michal Krištof.

Armádne dresy Admiralu Vladivostok, jeden s menom slovenského hokejistu Michala Krištofa.
Armádne dresy Admiralu Vladivostok, jeden s menom slovenského hokejistu Michala Krištofa. (Autor: Facebook / HC Admiral Vladivostok)

Pred necelým rokom, 3. septembra 2023, nastúpili hokejisti CSKA Moskva v drese s písmenom “Z” na rukáve. Udialo sa to rok a pol po začiatku invázie. Za armádny klub bude od sezóny 2024/25 hrať slovenský obranca Christián Jaroš.

Toto leto prešla KHL pod správu ruského ministerstva športu. Znamená to, že ligu riadi vláda.

Oslovili aj Putina 

Kontinentálna hokejová liga pôvodne vznikla z iniciatívy bývalého obrancu a sovietskeho reprezentanta, člena slávnej “ruskej päťky” Vjačeslava Fetisova. Ten už v roku 2006 predstavil myšlienku tzv. Euroázijskej hokejovej ligy, no nemal dostatok politickej podpory na jej zrealizovanie. 

Mal však šťastie, že koncept zaujal Alexandra Medvedeva, jedného z najvplyvnejších ľudí v Gazprome. Človek blízky prezidentovi Vladimirovi Putinovi zosnoval plán, ako v Rusku ustanoviť súťaž podobnú NHL, aby sa Rusi mohli porovnávať s Amerikou.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Odobril ju Putin. KHL je nástroj propagandy, riadi ju vláda a živia peniaze oligarchov