Dvaja Slováci na prvých dvoch miestach draftu? Znie to ako úlet, ale je to možné

Šimon Nemec (vľavo) a Juraj Slafkovský.
Šimon Nemec (vľavo) a Juraj Slafkovský. (Autor: TASR)
Ondrej Rusnák|6. júl 2022 o 18:25

Príklep Ondreja Rusnáka pred draftom NHL.

BRATISLAVA. Vďaka šikovnosti našej hokejovej omladiny už i laická športová verejnosť pozná preddraftové rebríčky a postavenie Juraja Slafkovského, Šimona Nemca a ďalších Slovákov v nich.

Existuje minimálne desať vierohodných preddraftových rebríčkov, ktoré zostavujú hokejoví experti a zámorskí novinári. Rebríčky sú zväčša mixom informácií, ktoré majú priamo od skautov klubov NHL. Aj preto sa takýmto ľudom pod meno píše „hockey insider“.

Do mája tohto roku „insideri“ hovorili unisono o neohrozenom postavení Kanaďana Shane Wrighta ako budúcej jednotky draftu NHL 2022. Ak by to tak bolo dodnes, tento článok by nemal dôvod vzniknúť. Lenže veci sa menia...

Shane Wright vo svojich pätnástich rokoch získal ako mladý hráč „exceptional status“ v kanadskej juniorskej lige. Od roku 2005 je dovolené, aby výnimočný kanadský talent mohol byť o rok skôr draftovaný do kanadskej juniorky.

Odvtedy sa to podarilo len týmto hráčom - John Tavares (2005), Aaron Ekblad (2011), Connor McDavid (2012), Sean Day (2013), Joe Veleno (2015), Shane Wright (2019), Connor Beddard (2020), Michael Misa (2022). Prvé tri mená v tomto zozname sú bývalé jednotky draftu a aktuálne hviezdy NHL, McDavid azda tá najväčšia.

Wright je od udelenia „exceptional statusu“ považovaný za jasnú jednotku draftu 2022. Týmto statusom nezatriasla ani minuloročná sezóna, keď pre covidovú výluku v OHL neodohral ani jeden zápas. Svoje kvality potvrdil až na majstrovstvách sveta do 18 rokov, keď bol druhým najproduktívnejším hráčom a s Kanadou získal zlatú medailu.

Wright však v tejto sezóne nebol už tak presvedčivý. Produktivitu mal síce viac ako slušnú (94 bodov v 63 zápasoch), ale od budúcej jednotky draftu sa predsa len čaká totálna dominancia v juniorskej kategórii.

Nevýhoda dlhodobo projektovanej jednotky draftu je jej „okukanosť“. To geniálne, čo takýto hráč ponúka, sa časom stáva všedným a hľadá sa každá drobná chyba na hernom prejave.

Príkladom môže byť aktuálny kapitán Toronta Maple Leafs, John Tavares. Skauti si začali až prehnane všímať jeho korčuľovanie, napriek rekordným bodovým zápisom, aké v juniorskej lige dosiahol.

Čísla, aké mal Tavares (104 bodov v 56 zápasoch), však Wright v draftovom roku nedosiahol. Tavares si predsa len v roku 2009 svoju pozíciu jednotky draftu pred švédskym obrancom Victorom Hedmanom uhájil. Rozdiel bol však oveľa menší, než sa predpokladalo. Podobne to je aj dnes.

Jurajovi Slafkovskému sa darilo na najsledovanejších podujatiach. Bol najužitočnejší hráč zimnej olympiády. Taktiež výborné výkony na majstrovstvách sveta spravili zo Slafkovského v porovnaní s Wrightom kométu, ktorá stále stúpa.

Skauti si skôr na ňom všímajú jeho prednosti, produktivitu na najvyššom medzinárodnom fóre a fyzickú pripravenosť na NHL už od začiatku budúcej sezóny. Aj preto sa tento draft javí ako jeden z najmenej vypočítateľných za poslednú dekádu.

Najpravdepodobnejší scenár (75 %):

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Dvaja Slováci na prvých dvoch miestach draftu? Znie to ako úlet, ale je to možné